Morgen start het WK Division IIA in Tilburg. Gisteren maakte Doug Mason zijn definitieve selectie bekend. In een groep met Australië, IJsland, Servië, België en China is één ding duidelijk: Nederland mag alleen tevreden zijn met een gouden plak en promotie naar IB. Face-Off blikt vooruit.
ANDERE GROEP
Vorig jaar verloor Nederland zijn plaats in IB in Belfast, en dat betekende een nieuwe teruggang naar het vierde mondiale niveau qua ijshockey. Vorig jaar gold als ‘excuus’ dat de spelers van Tilburg Trappers nog in competitie waren, al wenste de toenmalige bondscoach Chris Eimers zich daar niet achter te verschuilen.
In dit Oranje schaatsen liefst vijftien spelers van de kersverse drievoudig Oberliga kampioen. Dat zal geen verrassing heten, want in elke sport wil je het sterkste team opstellen. Aan de andere kant zal dat teleurstelling opleveren bij de spelers die de voorbereiding hebben meegemaakt, en nu de WK deur in het gezicht hebben gekregen. Soit; de bondscoach en zijn staf kiezen hun ploeg, en eerlijk is eerlijk, dit Oranje moet gewoon de gouden plak halen. Elk ander resultaat is 1) ongewenst en 2) zal als een mislukt toernooi worden beschouwd. Een gezonde mindset, zeker ook omdat het WK in eigen land wordt gespeeld.
DE TEGENSTANDERS
CHINA
China promoveerde naar IIA, en dat is in de lijn der verwachting. Het land organiseert de volgende Olympische Winterspelen, en zoals te doen gebruikelijk worden er dan met veel geld ‘ineens’ ijshockeyers gecreëerd. Niet gek overigens in een land waar bijna anderhalf miljard mensen wonen. Een gevaarlijke klant? Nee, want de stap naar IB is altijd een te grote gebleken voor de Aziaten. Al moet je er niet van staan te kijken dat zij de komende jaren zullen oprukken.
AUSTRALIË
Down Under werd vorig jaar tweede in deze groep, achter kampioen Roemenië. De Australiërs zijn een ploeg die het fysieke aspect niet uit de weg gaan, maar technisch gezien vaak wat achter blijven. Ondanks dat zij vorig jaar zilver pakten, zal dit normaal gesproken het maximaal haalbare zijn.
IJSLAND
IJsland beloonde zichzelf vorig jaar door boven Spanje te eindigen. Het directe duel tegen de Zuid-Europeanen werd gewonnen, en tot ieders verrassing (of stomme verbazing) won IJsland ook van de latere winnaar Roemenië. Van IJsland moeten we geen wonderen verwachten. Sterker; zij zullen vol aan de bak moeten om degradatie naar IIB te ontlopen.
SERVIË
Servië is zo’n ploeg waar je liever niet tegen speelt; de ene dag is het alles, de andere dag is het niks. Als je de ploeg treft dat alles lukt, dan maakt het het menig team lastig, dus Nederland is gewaarschuwd. Het voordeel is echter de mentale kwetsbaarheid van de ploeg. Als je snel een paar goals maakt, is het ook gelijk klaar. De Serviërs zijn te klein voor het laken, te groot voor het servet. De middenmoot dus.
BELGIË
De BeNe League vrienden zijn ook vertegenwoordigd op het toernooi in Tilburg. Dat levert weer mooie burenruzies op. Afgaande op de voorbereiding moeten we echter concluderen dat Nederland ook van onze Zuiderburen niet wakker hoeft te liggen. Een gewaagde voorspelling wellicht is, dat België vol gas het duel met IJsland in moet gaan. De verwachting is dat deze twee teams uit gaan maken wie erin blijft, of uitvliegt.
ORANJE
Wat kunnen we van dit Oranje verwachten? Na de wereldtitel van de dames, de wereldtitel van de U18 dames, en de flink teleurstellende resultaten bij de mannen U20 en U18 WK’s is Nederland wel weer toe aan een opsteker bij de mannen. Die mindset is er ook zeker, want wie je ook spreekt van de ploeg, een algemeen statement is dat alles minder dan goud simpelweg een deceptie is.
De ploeg legt zichzelf die gezonde druk op, en dat is in onze ogen ook gewoon terecht. Nederland hoort -zeker in deze samenstelling- niet in IIA thuis.
KEEP AN EYE ON
1) Raymond van der Schuit – Zijn uitverkiezing voor Oranje is de beloning voor een topseizoen bij Den Haag. Van der Schuit drukte aanvallend een stempel op de ploeg die dit seizoen goed was voor drie titels. 82 punten (36G, 46A) stonden er over het hele BeNe League seizoen op de teller van de aanvaller van HIJS. Ook werd hij uitgeroepen tot speler van de maand januari door Face-Off.
2) Giovanni Vogelaar – Kende een uitstekend seizoen met Trappers, en maakte een ‘volgende stap’ in zijn spel. Heeft vaak oog om een beslissende pass te geven, is defensief kiezelhard als het moet, en heeft een heerlijk schot in de polsen. Vogelaar gaf in het hele seizoen 36 maal een assist op één van zijn ploegmaten, en vond tien maal zelf het net. In de play-offs was hij goed voor twaalf punten (3G, 9A).