Belgen wéér hard onderuit, Nederland boekt tweede zege

Nederland boekte de tweede zege op het WK en zag buurman België met het schaamrood op de kaken het ijs verlaten tegen Australië. Marko Bok en Jeroen de Groot keken mee en praten je bij.

Australië – België 6-0

België Australië

Een goed begin is het halve werk. Australië stond na 26 seconden al op voorsprong en Josef Rezek was de doelpuntenmaker. Beide ploegen waren gelijkwaardig, met hier en daar een kans, waarbij de Aussies nog het meest gevaarlijk waren. Periode twee begon zoals de eerste, namelijk met een snelle goal voor Australië, dit keer via een powerplay. De Belgen raakten gefrustreerd en raapten de penalty minuten als rijpe appelen bij elkaar. Richard Tesarik maakte ook nog de 3-0, waarna de wedstrijd wel gespeeld was. Periode drie, je raadt het al, begon met een snelle goal van Australië. Weer een power play goal, ditmaal was het Per Goransson die op het scoresheet kwam te staan. De 5-0 en 6-0 kwamen van Cameron Todd en België mocht blij zijn dat de Aussies het na 50 minuten wel best vonden. Een afgang voor de zuiderburen (mb)

China – Servië 1-3

China Servië

De wedstrijd ging snel en fel van start. Met kansen over en weer, was het uiteindelijk Servie die de eerste goal wist te scoren. Na slechts 59 seconden in de tweede periode, was het wederom een Servisch goal dat gevierd werd in Stappegoor. Nadat na iets meer dan twee minuten weer gescoord werd, liepen de emoties hoog op op het ijs. De ene penalty volgde de ander op, en in de derde periode volgde zelfs nog een volledige linebrawl. Gelukkig kon China tegen het einde van de derde periode nog een goal scoren, waardoor de wedstrijd weer iets meer glans kreeg. Want met een stevige 74 penalty minuten was dit geen schoolvoorbeeld voor een mooie wedstrijd.

Nederland – IJsland 11-1

In een behoorlijk vol Stappegoor, speelde Oranje de tweede wedstrijd van dit WK tegen degradatiekandidaat IJsland.

Vanaf de eerste minuut liet de Oranje de IJslanders duidelijk weten dat er niks te halen viel. Na een goede eerste acht minuten, scoorde Julian van Lijden de 1-0. Een kleine twee minuten later werd het 2-0 door de Hondt. Met iets meer dan vijf minuten te gaan, werd het enigzins controversieel 3-0 waarbij de IJslandse goalie met puck en al in de goal leek te worden geduwd. Met de 3-0 stand gingen de teams de eerste pauze in.

Nederland IJsland

Wat opviel is het feit dat zelfs tijdens een powerplay situatie, de Ijslanders het niet aan durfden om aan te vallen. Oranje domineerde op alle fronten. Nederland had slechts 91 seconden in de tweede periode nodig om de vierde goal van de avond te maken door Raphael Joly. In de derde minuut van de tweede periode stonden er teveel spelers van IJsland op het ijs, wat een powerplay situatie voor Nederland betekende. Daar wist Oranje  wel raad mee, 5-0 door Jurryt Smid. Met ruim drie minuten op de klok, maakte Julian van Lijden zijn tweede goal van de avond . Aan het einde van de tweede periode stond er 6-0 op het scorebord , waarmee IJsland nog goed weg kwam. De schotklok gaf 5 schoten van IJsland, en 51! van Nederland.

Aan het begin van de derde periode stond er bij de Ijslanders een andere goalie op het ijs, Valdimarsson verving Hedberg . Na drie minuten werd het 7-0 via Vogelaar en 20 seconden later maakte Bastings er 8-0 van. Direct na de time-out van IJsland, maakte Joly er 9-0 van. In de vijftiende minuut werd het 10-0 door Stempher. Als een duvel uit een doosje kwam IJsland in het aanvalsvak, en scoorde zelfs. De goal werd gemaakt door Orongan. Twee minuten voor tijd bepaalde Kevin Bruijsten de eindstand op 11-1. (JG)

Previous AHL update eerste ronde play-offs met een blik op de Lehigh Valley Phantoms