Linköping en dames Färjestad blijven goed presteren in Zweden


Face-Off IJshockey SHL

Een lekker weekend ijshockey in Zweden ligt achter de rug. Dan is het tijd voor Barend Hoogteijling om terug te blikken. Hij sprak ook met Britt Wortel, na afloop van het succesvolle speelweekend met Färjestad.

Linköping HC blijft ook na vijf wedstrijden de ranglijst aanvoeren. Donderdag was Örebro nog wel te sterk door in overtime met 3-2 te winnen. Zaterdag werd Luleå echter met 2-1 verslagen. Linköping is het seizoen beter gestart dan verwacht en dat kan in mindere mate ook van Örebro worden gezegd.

Luleå is het seizoen ronduit slecht begonnen. De eerste wedstrijd werd nog gewonnen. Ook de tweede wedstrijd leverde na verlies (2-3 SO tegen Örebro) nog een puntje op maar daarna volgde drie verliespartijen.

Linköping heeft zijn goede start vooral te danken aan goalie Jonas Gustavsson, die al vijf wedstrijden geweldig staat te spelen (GAA 0.75 – SVS 97.5%). Ook Nick Sörensen is een belangrijk onderdeel in het succes van Linköping. Sörensen heeft inmiddels vijf goals op zijn teller staan. De echte grote man bij Linköping is echter Broc Little. De kleine Amerikaan (1.75 m) is na een jaar bij HC Davos weer terug in Linköping. Met zijn snelheid, behendigheid en overzicht is hij één van de beste spelers in de SHL.

Skellefteå AIK wist net als Linköping in iedere wedstrijd punten te pakken en staat op een tweede plek in de rangschikking. Met Joakim Lindström hebben zij een ijzersterke aanvaller in de gelederen. Na jaren in de NHL, AHL en KHL gespeeld te hebben is hij nu weer voor derde jaar terug bij Skellefteå. Het team uit het noorden van Zweden is ook dit jaar erg sterk en heeft een goede mix van routine, talent (o.a. Jonatan Berggren) en nieuwe spelers zoals de Fin Juhamatti Aaltonen.

Op de derde plek staat Djurgården IF. Dit team heeft misschien wel de beste forwards van de SHL en dat is in het begin van het seizoen goed te zien. Liefst vier spelers van Djurgården staan in de top-vijf van de topscorers.

Goals Assists Points
1. Jacob Josefson Djurgården 3 7 10
2. Jakob Lilja Djurgården 2 8 10
3. Aaron Palushaj Örebro 4 3 7
4. Daniel Brodin Djurgården 3 4 7
5. Emil Bemström Djurgården 5 1 6

Jacob Josefson, Jakob Lilja en Daniel Brodin vormen op dit moment dé sterkste aanvalslijn van de SHL.

Huidig kampioen Växjö Lakers blijft zoeken naar de vorm van vorig seizoen. Uit bij Brynäs werd donderdag nog knap gewonnen met 4-1. Vooral de talenten Dominik Bokk (1G, 1A), Jonas Röndbjerg (1A) en Pontus Holmberg (1G) speelden een erg goede wedstrijd. Zaterdag bleek Örebro echter te sterk (2-3 SO).

Örebro HK heeft afgelopen zomer Aaron Palushaj van Brynäs overgenomen en dat heeft een goede ‘vibe’ aan het team gegeven. De transfer van 29-jarige Amerikaan zorgde voor veel ophef in Zweden, want wat ging zo’n speler doen bij het veel lager ingeschatte Örebro?
Het antwoord na vijf wedstrijden: goals maken (4), assists geven (3) en zijn teamgenoten op sleeptouw nemen.

Dames Färjestad BK winnen ook tweede wedstrijd

Britt Wortel en Marée Dijkema hebben ook hun tweede wedstrijd met Färjestad BK gewonnen.  In de eigen Kobbs Arena in Karlstad werden zaterdag de dames van Sandvikens IK met 5-4 (SO) verslagen.  Dijkema liet een assist noteren. Britt Wortel: “We zijn blij met de twee punten aangezien dit het team is dat we voor moeten zien te blijven. Volgens onze coach is Sandviken het sterkste team uit onze poule, gevolgd door Leksand.

De eerste periode werd er goed gespeeld en speelde Färjestad volgens hun vooraf bepaalde plan. In de tweede periode werd het spel een stuk rommeliger door de vele snel gefloten straffen. Door een powerplay goal van Sandviken kwam Färjestad in de problemen. De speelsters wilden te graag meteen een tegendoelpunt scoren waardoor er geen sprake meer was van verzorgde aanvallen. In de derde periode sloten de lijnen weer beter op elkaar aan waardoor  Färjestad sterker in de wedstrijd en op voorsprong kwam. Färjestad bleef echter straffen pakken en ongeveer twee minuten voor tijd scoorde Sandviken de 4-4. Door wederom een straf voor Färjestad moest de overtime worden begonnen met een speelster minder op het ijs. Desondanks had Färjestad veel kansen in de overtime die echter niet werden benut. Doordat Färjestad de eerste twee penaltyshot wist te benutten en Sandviken geen enkele keer het net wist te raken ging de overwinning naar Färjestad BK.
Britt Wortel: “We hadden bijna twee keer zoveel schoten op goal, maar kregen te veel straffen tegen. Als je met twee verdedigings-  en twee aanvalslijnen speelt, is 16 minuten penalty killen lang. Toch wisten wij twee keer shorthanded te scoren. Sandviken scoorde echter op de powerplay.” Marée Dijkema : “Achteraf kun je zeggen dat iedere speler uit ons team goed heeft gespeeld en dat we zeker direct hadden kunnen winnen. De straffen tegen hebben het ons moeilijk gemaakt.

Wisselend succes voor SDE HF in SDHL

Zaterdag was sowieso een goede dag voor de Nederlandse dames in Zweden. Ook Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers stapten winnend van het ijs. SDE HF won de thuiswedstrijd tegen Göteborg HC met 4-3. Zwarthoed scoorde haar derde goal van dit seizoen en had ook nog een assist. Ook Hamers wist een assist te noteren.

Zondagmiddag was Djurgården IF de tegenstander. Djurgården stond vooraf een plek lager op de ranglijst stonden (met een wedstrijd minder gespeeld).  In deze Stockholm-derby was Djurgården echter een maat te groot. SDE HF ging met 2-8 ten onder.

Met zes punten uit acht wedstrijden bezet SDE HF de negende plaats en blijft alleen Göteborg HC voor.

Visby/Roma wint en verliest

Martijn Oosterwijk zag op vrijdag dat zijn teamgenoot, Daniel Marmenlind, in het doel bij Visby/Roma na shootouts als winnaar van het ijs gaan. Huddinge IK was de tegenstander en zij wisten de ploeg van Oosterwijk vorig jaar in de play-offs uit te schakelen. Marmenlind wist vijf shootouts te stoppen en Visby/Roma scoorde zelf tweemaal, waardoor de overwinning naar de ploeg van Gotland ging.

Martijn Oosterwijk IJshockey Face-Off Zweden

Zondag stond Oosterwijk zelf weer op het ijs in de uitwedstrijd tegen Sollentuna HC. Tien minuten voor tijd is de stand nog 3-4 voor de uitspelende ploeg als er speler van Visby/Roma naar de strafbank moet. Sollentuna slaaat toe in de powerplay en zet meteen door waardoor ook de 5-4 eindstand wordt gescoord.
Visby/Roma coach Mike Beharrell geeft aan dat er niet goed en onvoldoende gedisciplineerd werd gespeeld. “Dat heeft ons vandaag de punten gekost.”

Visby/Roma HK heeft te kampen met een aantal geblesseerde, zieke en geschorste speler maar Oosterwijk geeft aan dat dit geen excuus is voor het verlies. “Hoe dan ook moet je er staan. En dat staan we nog niet. Er is werk aan de winkel voor komende week.

Met zes punten uit zes wedstrijden bezet Visby/Roma HK op dit moment de achtste plek.

Previous Sprong Show: Vierde lijn en blessure geven tweede oefenweek rare bijsmaak
Next Reistips voor NHL-gangers in Göteborg: Vervoer, attracties en do's en don'ts