In de NHL is Elias Pettersson flink aangepakt. Nu is Pettersson niet meer de jongste en inmiddels ‘al’ 19 jaar, maar spelers worden vaak al jong in het diepe gegooid op het hoogste niveau. Is dit gezien het fysieke aspect en mogelijke kans op blessures altijd wel zo verstandig? Of is het een kwestie van je speelt, dus wapen jezelf maar.
Cor: ik ga voor de laatste, je speelt en je wapent je maar. Connor McDavid heeft in zijn eerste seizoen 40 wedstrijden gemist door een gebroken schouder. Daarna geen wedstrijd meer gemist.
Reginald: Je moet er wel van uit gaan dat de Coaches weten wanneer de speler er klaar voor is. En de omkadering van de speler in kwestie moet natuurlijk wel mee denken. Zelf ben ik geen voorstander van erg jong doorschuiven naar de seniors. En dat niet alleen voor het fysieke aspect van het spelletjes. Als je als 16-jarige in een volwassen kleedkamer gedropt wordt en dan met en tegen die jongens moet knokken voor je plaats in de roster. Op het ijs zelf valt het best mee; vaak wordt die jonge knaap door de eigen groep op het ijs goed beschermd en de tegenpartij gaat daar ook niet op in rijden.
Christian: Die beslissing gebeurt door professionele coaches en begeleiding. Die weten echt wel waarmee ze bezig zijn denk ik dan. Ze kennen hun spelers door en door. Die jonge ‘draft picks’ worden intensief door scouts gevolgd. Ik herinner mij een wedstrijd op het 2013 WK U18 in Sochi, een test event voor de OWS van 2014. RUS speelde de openingswedstrijd en de arena zat nokvol. CAN vs SVK speelde in de kleinere arena voor een publiek van enkel NHL-scouts die er hoofdzakelijk voor 1 speler waren, een U16: Connor McDavid. Om een lang verhaal kort te maken, in een organisatie zoals de NHL weten teams wel waarmee ze bezig zijn. Gretzky was ook pas 17. Trouwens, niks zo spannend als leren zwemmen in de Oceaan i.p.v. het plonsbad, niet?
Jonathan: Ik denk niet dat het veel kwaad kan om talenten op jonge leeftijd al mee te nemen op het hoogste niveau. Je wilt ze juist blijven prikkelen en beter maken, en dat werkt op die manier het beste. Dat er (grotere) kansen op blessures zijn: tuurlijk! Maar dat is onderdeel van de sport. Ongetwijfeld zullen alle begeleiders rondom de spelers hun ogen ook goed open houden, dus uiteindelijk komt het allemaal wel goed.