Djurgården – Växjö Lakers een wedstrijd van verschillen
Vooraf waren er nogal wat verschillen; DIF is de recordkampioen van Zweden (16x), Växjö werd slechts twee keer kampioen. De ploeg uit de hoofdstad speelt zijn 41ste seizoen op het hoogste niveau, de ploeg uit het landelijke Småland pas zijn achtste. De Lakers bestaan dan ook nog maar sinds 1997. DIF, dat een multisport vereniging is sinds 1891.
Het laatste kampioenschap van Djurgården is in 2001 behaald. Växjö is de huidige Zweeds kampioen. Dit seizoen zijn de Lakers slecht begonnen maar de laatste twee wedstrijden voor deze onderlinge ontmoeting werden gewonnen. Bij DIF is dat net andersom, de competitie goed begonnen maar de laatste twee wedstrijden verloren. Nog iets waar Djurgården zich onderscheidt binnen de SHL (en ook AllSvenskan): ze hebben alleen spelers uit Zweden in de selectie. Geen enkele import dus.
Er zijn natuurlijk ook overeenkomsten. Eén daarvan: beide ploegen hebben erg goede goalies. Viktor Fasth (Växjö) en Adam Reideborn (Djurgården) zorgden en persoonlijk voor dat er na twee periodes nog 0-0 op het scorebord stond. Beide ploegen wilden winnen en speelden aanvallend ijshockey in een hoge versnelling. Kansen waren er genoeg, Reideborn en Fasth moesten beiden in iedere periode negen pucks stoppen om een goal te voorkomen. En het waren zeker niet de miste kansen of knullige schoten.
Verdediger Joel Persson van de Lakers zei na de wedstrijd voor de camera’s van C-More: “Met die schoten lijkt het af en toe of wel of we iemand willen vermoorden, zo hard.”
In de eerste periode was het een gelijkopgaande strijd. In het tweede deel hadden de gasten een overwicht op het ijs en was het aan man-of-the-match Reideborn te danken dat Djurgården niet op achterstand kwam. Na de tweede pauze nam de thuisploeg het heft in handen. DIF heeft de gevaarlijkste aanvalslijn van de gehele SHL en tijdens een powerplay net voor de helft van de derde periode sloeg deze lijn toe. Daniel Brodin wist de puck eindelijk in het net te krijgen. Zijn ‘vaste’ aangevers waren Jacob Josefson en Jakob Lilja. Tien minuten later maakte Olle Alsing de 2-0.
Växjö talent komt niet in actie, DIF talent wel
Dominik Bokk het Duitse talent van Växjö (als 25ste gedraft in 2018 door St. Louis Blues), zat de hele wedstrijd op de bank en kwam, voor mij onbekende reden, niet in actie. Bij Djurgården deed een ander talent, Albin Grewe, dat wel met een aantal goede shifts. Grewe (17 jaar) maakt kans om in 2019 in de eerste ronde van de draft te worden gekozen.
Rikard Grönborg was ook aanwezig in Hovet en zag zes spelers die hij, als bondcoach, heeft geselecteerd voor de nationale ploeg, die het begin november gaat opnemen tegen Finland, Rusland en Tsjechië in het Karjala Tournament. Van Växjö Lakers zijn dat: Persson en Linus Fröberg. Voor Djurgården mogen Lilja, Brodin, Josefson en Jonathan Davidsson het shirt van Tre Kronor aantrekken.
Sofia en Adam Reideborn
Twee goalies op het hoogste niveau in Zweden. Adam speelt voor het vijfde seizoen in de SHL. Sofia is bezig aan haar vierde seizoen in de SDHL. Niets vreemds, totdat je ziet dat ze broer en zus zijn. Adam en Sofia Reideborn. Waarschijnlijk een unicum op het hoogste ijshockey niveau.
Adam Reideborn is 26 jaar en speelde in de seizoenen 2012/13 en 2013/14 al voor Djurgården dat toen nog een niveau lager speelde, in de AllSvenskan. Toen hij de kans kreeg om bij MODO in de SHL zette hij die stap en verhuisde naar de club uit Örnsköldsvik. Daar stond hij in twee jaar tijd in 57 wedstrijden tussen de palen. MODO degradeerde op het eind van het tweede seizoen maar Adam kon toch in de SHL blijven spelen omdat Djurgården, dat inmiddels was gepromoveerd naar de SHL, aan de deur klopte en Reideborn weer terug kon verhuizen naar Stockholm.
Dit seizoen is zijn alweer zijn derde bij DIF nu ze in de SHL spelen. Vorig jaar werd hij uitgeroepen tot beste goalie in de SHL.
De 19-jarige Sofia Reideborn speelde haar eerste seizoen in de SDHL bij AIK uit Stockholm. Daarna maakte ze de overstap binnen Stockholm en ging voor SDE HF spelen. In haar eerste twee seizoenen in de SDHL kwam ze tot een totaal van twintig wedstrijden. Niet heel veel maar ze was nog maar 17 jaar in haar eerste seizoen bij SDE HF. Vorig seizoen werd ze, na het vertrek van de Tsjechische Klara Peslarová, eerste goalie. Inmiddels staat de teller op 59 wedstrijden in de SDHL.
Na de wedstrijd die Adam speelde tegen Växjö sprak in hen beiden. Adam is tevreden over zijn wedstrijd: “Växjö is een heel goed team en vooral in de eerste twee periodes kreeg ik behoorlijk wat schoten te verwerken. In de derde periode waren wij beter en kreeg ik maar drie pucks op goal.” Met enige teleurstelling in zijn stem vervolgt hij: “Het is leuk om pucks tegen te houden, het liefst krijg ik zoveel mogelijk schoten op me af. Het houdt je scherp.”
Sofia beaamt dit: “Ja pucks stoppen is het leukste. Hoe meer schoten, hoe beter.” Sofia kan het weten want in de wedstrijden die ze speelt krijgt ze heel wat werk te verrichten. Met een save percentage van 92.31% staat ze in de SDHL op een vierde plek. Adam doet het met 92.96% net iets beter maar heeft het ook wat rustiger. In de tien wedstrijden die hij speelde kreeg hij 270 schoten op doel. Bij Sofia staat de tellen na elf wedstrijden op 416.
Leren van elkaar
Qua manier van keepen hebben ze de zelfde stijl. Adam: “Als ik video’s van mezelf vergelijk met de wedstrijden die ik van Sofia zie, zie ik dat we op precies dezelfde manier bewegen.” Sofia reageert hier op met: “Adam is ook mijn grote voorbeeld, ik heb hem altijd zien spelen en zijn stijl kennelijk overgenomen. Ik neem veel ideeën van Adam over en probeer hem te veel te vragen. Ik ga altijd eerst naar Adam. Ik leer heel veel van hem.”
Adam had verschillende goalies waar hij naar keek en van leerde. “Als junior speelde ik bij AIK. Miika Kiprusoff was daar twee seizoenen goalie, door naar hem te kijken heb ik veel geleerd. Maar ik kijk veel ijshockey en leer veel van verschillende goalies.” Ook geeft hij aan te leren van Sofia: “Sommige basisdingen, dingen die je vroeger hebt geleerd maar omdat je verder ontwikkeld, vergeet je die soms wel eens. Door naar haar te kijken en te vragen pak ik die weer op.”
Op mijn vraag of ze veel naar elkaars wedstrijden gaan antwoord Sofia: “Hij wist niet eens dat we vandaag de wedstrijd na die van hun moesten spelen!” Toch geven beiden aan dat ze regelmatig elkaars wedstrijden bezoeken, als de tijd het toelaat.
Op dit moment is Sofia geblesseerd aan haar knie waar ze een puck tegen kreeg. “Ik speelde zonder knee-pads. Dat ga ik voortaan wel doen.” Haar oudere broer spreekt haar broederlijk toe dat ze dat dus niet had moeten, kijkt mij weer aan zegt met en knipoog: “Ze neemt dus niet alles van mij over.”
Over hoe de rest van het seizoen er gaat uit zien, moeten broer en zus andere antwoorden geven gezien de potentie en ambitie van hun clubs.
Sofia: “Het moet mogelijk zijn om de play-offs te halen. We staan nu op een negende plaats en de alleen de eerste acht gaan naar de play-offs. Tegen de directe tegenstanders [Göteborg, Brynäs, AIK, maar ook Djurgården] moeten we de punten pakken. Als dat vanavond doen zou dat al mooi zijn.”
[Dat winst er niet in zat was al eerder op face-off.nl te lezen.]
Adam: “De meeste jongens komen uit Stockholm of omgeving. We zijn een echt vrienden-team en dat zie je op het ijs terug. Vorig seizoen werden we nipt uitgeschakeld in de halve-finale door Skellefteå. Nu willen we op z’n minst de finale halen.”
Natuurlijk vroeg ik de Reideborns ook nog naar de Nederlandse inbreng in het Zweeds ijshockey. Sofia is bij SDE HF teamgenoot van Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers. Omdat beiden goalie zijn, maakte ik ook de link met Martijn Oosterwijk die goalie is bij Visby/Roma. Sofia: “We zijn erg blij met Julie en Kayleigh. Het team is beter door hun inbreng. Ze behoren zeker tot de besten van ons team. Bovendien zijn het erg leuke meiden.” Oosterwijk is (tot nu) een onbekende voor haar. Adam kent de Nederlandse goalie wel: “Oosterwijk, die is toch ook goalie van het Nederlands team? Ik heb hem nog niet live zien spelen. Maar zoals ik al zei hou ik erg veel bij van ijshockey. Ja, ik weet dus dat ie op Gotland speelt.”