De SHL begint vandaag. Zes ploegen zullen zich daarin direct gaan plaatsen voor de play-offs. Rögle zal daar naar verwachting net niet bij zijn. Welke zes daarvoor wel favoriet zijn zet Barend Hoogteijling, in de laatste preview op het SHL seizoen, op een rijtje.
HV71, net boven de streep
Vorig seizoen had HV71 een wisselvallig seizoen. Nadat Stephan Lundh werd aangesteld als hoofdcoach ging het crescendo, maar op het laatst van het seizoen werden toch weer te veel punten weggegeven. In de kwartfinale verloor de ploeg uit Jönköping met 4-3 van Färjestad BK.
Ook dit jaar zal HV moeten vechten voor een plek bij de eerste zes om zich rechtstreeks te plaatsen voor de play-offs. De hete adem van Rögle is voelbaar. Jonas Gunnarsson liet vorig seizoen een prima indruk achter en zal ook dit jaar de eerste goalie zijn. Zijn back-up is Adam Åhman die vorig jaar aan Oskarshamn was uitgeleend en daar een voortreffelijk goalie-duo vormde met Christoffer Rifalk (nu Rögle BK). De twintig-jarige Åhman komt uit de eigen jeugdopleiding en maakte twee seizoenen geleden al zijn debuut in de SHL. Hij deed dat niet slecht en hoefde destijds geen goal te incasseren.
Verdediging sterkste deel van de ploeg
De kracht van HV71 zit in de verdediging. Deze zat al goed in elkaar, maar met Eric Martisson, die overkomt van Genéve-Servette HC, kan het verlies van Mikko Lehtonen worden opgevangen. De Deen Markus Lauridsen en Christoffer Persson zouden bij iedere SHL-ploeg makkelijk mee kunnen draaien. De verdediging heeft veel diepte, ervaring en een aantal jonge aankomende talenten.
Aanvallend zit het in Jönköping ook goed in elkaar, maar het is niet zoals bij de dames van de club dat je meteen gaat watertanden van de kwaliteit. De mogelijk eerste lijn is erg goed met Simon Önerud, Linus Sandin en Linus Fröberg. De laatste twee komen over van Rögle en Växjö Lakers. De andere lijnen zijn zeker niet slecht maar de creativiteit van Matthias Tedenby (vertrokken naar Davos), zal toch gemist gaan worden. Uitblinkers zitten er misschien niet bij, maar HV71 kan wel vier goede aanvalslijnen op het ijs zetten. Met tacticus Lundh aan het roer zou het zo maar eens een goed lopende machine kunnen gaan worden.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Djurgården IF, verlies van kwaliteit goed opgevangen
Er zijn nogal wat spelers naar Noord-Amerika en andere oorden vertrokken vanuit Stockholm. Zo verlieten onder andere Emil Bemström (Columbus Blue Jackets), Jonathan Davidsson (Ottawa Senators), Axel Jonsson-Fjälllby (Washington Capitals), Jakob Lilja (Columbus Blue Jackets) en Adam Reideborn (Bars Kazan) de verliezend finalist van vorig jaar. Bovendien is de ervaren Dick Axelsson gestopt. Een karrenvracht aan kwaliteit waarbij iedere Technisch Directeur zou gaan huiveren. Bij Djurgården hebben ze de opengevallen gaten echter goed weten op te vullen.
Niklas Svedberg komt over van Timrå. Svedberg had, na een sterk begin, een enigszins teleurstellend seizoen. Hij heeft echter genoeg kwaliteit en ervaring om het gat dat openviel na het vertrek van Reideborn op te vullen. In de verdediging is Marcus Högström na een paar jaar in de KHL en AHL terug bij DIF. Een ervaren verdediger die samen met onder andere Linus Hulström en Jason Garrison jongere spelers naar een hoger niveau kan tillen. Olle Alsing heeft zich vorig jaar al laten zien en van Tobias Björnfot (in juli in de eerste ronde van de Draft gekozen door Los Angeles Kings) mag ook één en ander worden verwacht. De Kings hebben hem aan zijn jeugdclub uitgeleend om veel ijstijd te maken.
Grote vis binnengehaald
Het verlies van Lilja (topscorer van DIF) en Bemström (meeste goals in de SHL) is er een behoorlijk gat in productiviteit gevallen. Jacob Josefson bleef wel in de Zweedse hoofdstad, en om één van de beste spelers van de SHL in je ploeg te hebben is nooit verkeerd. Met Patrik Berglund heeft Djurgården een hele grote vis binnengehengeld. De 31-jarige Berglund gaat dit seizoen zijn debuut maken in de SHL maar neemt heel wat ervaring mee. Zo heeft hij zilveren medailles op de Olympische Spelen en het WK behaald. Verder heeft hij ruim 760 NHL wedstrijden op de teller staan bij Saint Louis Blues en Buffalo Sabres.
Verder heeft DIF een aantal goede ervaren aanvallers van andere SHL-ploegen weten los te weken. Jongere spelers zoals Albin Grewe, Adam Falk en Alexander Holtz kunnen zich aan hen optrekken. Holtz maakte in de voorbereidingswedstrijden al behoorlijk wat indruk. Bij de Draft in 2020 zou een top vijf plaats mogelijk moeten zijn voor hem.
Een vijfde plaats ligt ook voor Djurgården in het verschiet. Net niet genoeg voor de bovenste vier plaatsen, maar de andere ploegen moeten ze achter zich kunnen laten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Växjö Lakers, met een beetje ‘fine tunen’ is alles mogelijk
De enige ploeg waar het goalie-duo van vorig seizoen intact bleef. Sterker nog, dit is het derde seizoen dat Viktor Fasth en Viktor Andrén samen het doel van de Lakers gaan verdedigen. Een heel sterk duo en misschien wel het sterkste van de SHL. In de verdediging komt de Canadees Matthew Brodie over vanuit de KHL. Een geroutineerde verdediger maar net zoals de andere verdedigers in Växjö niet dé top. Daniel Rahimi is een zeer ervaren speler met meer dan 500 SHL wedstrijden op zijn teller. Tim Erixon is van Wilkes-Barre/Scranton Penguins terug naar Zweden gehaald. Een aantal jaar geleden een zeer talentvolle speler, die het in de NHL net niet heeft gered. Hij mag zich nu revancheren in Växjö.
Heethoofden in de aanval
In de aanval zijn er heel wat spelers vertrokken en nieuwe binnengehaald. De Tsjech Roman Horák is gebleven, net zoals het Canadese heethoofd Brendan Shinnimin. Van Malmö is Marcus Sylvegård gekomen. Het zal er om spannen wie het grootste heethoofd wordt binnen het team. Sylvegård, die nu zonder zijn grote broer op eigen benen gaat staan, of Shinnimin.
Twee jaar geleden speelde Elias Pettersson voor Växjö en werd MVP en topscorer in de SHL voordat hij furore ging maken in Vancouver. Nu hebben de Lakers een tweede Pettersson. Grote broer Emil Pettersson redde het niet in de NHL en na drie jaar in de AHL keerde hij terug naar Zweden. Ook Jakob Forsbacka-Karlsson laat de NHL en AHL (voorlopig) achter zich. ‘JFK’ speelde afgelopen seizoen 28 wedstrijden voor Boston Bruins en 32 voor Providence Bruins. Toch kiest hij er nu voor om bij de Lakers meer ijstijd te krijgen en zo, mogelijk, weer een stap te kunnen maken richting de Bruins.
Hoofdcoach Sam Hallam heeft weer een zeer uitgebalanceerd team en als hij de balans nog verder weet te ‘fine tunen’ zou zomaar het succes van 2018, waarin het Zweeds kampioen werd, worden geëvenaard.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Färjestad BK, op alle gebieden sterk
Vorig seizoen werd Färjestad eerste in de competitie. Met hetzelfde puntenaantal als Luleå, maar negen punten voorsprong op Frölunda en vijftien op Djurgården. In de play-offs werd HV71 pas in de zevende wedstrijd opzij gezet. In de halve finale gebeurde dat met de ploeg uit Karlstad zelf. Djurgården ging met 4-3 naar de finale.
Ook bij FBK zijn enkele belangrijke spelers vertrokken naar onder andere de KHL (Jesse Virtanen en Mikael Wikstrand) en de NHL (Adam Werner, Joakim Nygård en Oscar Steen). Toch staat er ook dit jaar weer een uitgebalanceerde ploeg in Karlstad op het ijs zonder zwakke plekken.
Eerste goalie Markus Svensson bleef en Arvid Holm neemt de plek van back-up over van Werner. Svensson is een zeer goede SHL-goalie en Holm wist vorig seizoen, ondanks zijn leeftijd (in november wordt hij 21), te imponeren bij Karlskrona HK in de AllSvenskan.
Goede nieuwe verdedigers
Verdedigend moest er na het vertrek van enkele dragende spelers wel wat bijkomen. Met de Amerikaan Jonathan Blum, de Tsjech Vojtech Mozik en Linus Arnesson denkt coach Johan Pennerborn dat voor elkaar te krijgen. Aanvallend kan de Fin Ville Leskinen, die vorig jaar zijn punten scoorde bij Kärpät Oulu, zomaar de grote man kunnen gaan worden. Samen met Victor Ejdsell, die het bij Chicago Blackhawks net niet redde en niet weer een jaar in de AHL wilde spelen, zal hij de aanval gaan leiden. Met teamgenoten zoals Johan Ryno, Jesper Olofsson en Michael Lindqvist zal dat niet zo moeilijk zijn.
De top-vier zit, als we voorbeschouwen, dicht bij elkaar. Omdat de verdediging op papier wat sterker is staat FBK in de top-drie en valt Växjö daar net buiten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Luleå HF, geen sterren maar gewoon erg sterk
Vorig jaar op doelsaldo net niet eerste in de competitie. In de halve finale bleek de latere kampioen Frölunda te sterk. Een echte afmaker had de ploeg vorig jaar niet. Met 138 doelpunten stond het ‘pas’ op de vijfde plaats. Verdedigend had men in het Hoge Noorden van Zweden de zaakjes wel erg goed op orde. Slechts 100 tegendoelpunten in 52 competitie wedstrijden. Veertien minder dan Färjestad.
Verdedigen is en vak
Dus wat doe je dan als Luleå zijnde, dan haal je de ervaren eerste goalie van Brynäs, David Rautio, terug naar het oude nest. Niet als eerste goalie, maar als back-up van Joel Lassinantti, de beste goalie in de SHL. Als het goalie-duo van Växjö al goed is, dan zijn Lassinantti en Rautio héél goed.
De verdediging is hetzelfde gebleven als die van vorig seizoen. Erik Gustafsson is een zeer goede en solide verdediger met een excellente pass. Waar Gustaffson met zijn lengte fysiek sporadisch wat tekort komt, wordt dat gecompenseerd door de fysiek sterke Oscar Engsund. Verder kan Luleå rekenen op de Finse ‘coolness’ van Joonas Jalvanti.
In de aanval is de Amerikaan Jack Connolly de leider. Niet de ster, want dit team heeft geen sterren. Er schaatst wel een speler rond met een bepaalde cult-status. Karl Fabricius is kind van de club en op zijn 36e nog steeds mateloos populair bij de fans. Met Niklas Olausson, Emil Larsson en Robin Kovács heeft de ploeg erg goede aanvallers. Bovendien heeft men handig Filip Hållander bij degradant Timrå opgevist. Hållander staat onder contract bij Pittsburg Penguins, dat hem voor het tweede jaar op rij uitleent aan een SHL ploeg. Hij is niet het enige talent in Luleå want ook Noel Gunler zal staan te trappelen om zijn kunsten te laten zien. Gunler staat op dit moment genoteerd om als zevende in de Draft van 2020 te worden gekozen.
Coach Thomas Berglund heeft dus geen sterren in zijn team, maar dat is misschien ook wel juist de kracht van dit team.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Frölunda Indians, topfavoriet
De kampioen van vorig seizoen gaat dit seizoen starten als topfavoriet. In het doel kan coach Roger Rönnberg twee goede goalies neerzetten. In de verdediging heeft de ploeg uit Göteborg hele goede verdedigers en aanvallend is de ploeg heel erg sterk. Bovendien is Rönnberg zelf een top-coach die in zeven jaar bij Frölunda, afgelopen seizoen zijn tweede kampioen binnenhaalde en voor de derde keer de CHL won.
Johan Mattson vocht vorig jaar met Johan Gustafsson om de plek van eerste goalie. Nu gaat hij dat doen met, de van Luleå overgekomen, Niklas Rubin. Op papier is Mattson de betere en hij heeft meer ervaring. Rubin is 23 jaar en vier jaar jonger dan zijn teamgenoot, komt uit de buurt en wil zich bewijzen.
In de verdediging heeft Jacob Moverare weer een jaar meer ervaring en hij begint uit te groeien tot een van de betere verdedigers in de SHL. Hij krijgt versterking van de Canadezen Brandon Gormley en Karl Stollery. Stollery speelde afgelopen seizoen in de KHL met Jokerit. Gormley kwam halverwege vorig seizoen al over vanuit Finland. Hij speelde met TPS in de Liiga. In 2010 koos Arizona Coyotes Gormley als dertiende in de Draft. Hij tikte de zestig NHL wedstrijden net niet aan maar speelde wel meer dan 245 wedstrijden in de AHL. Qua diepte zit het verdedigend ook wel goed als je bijvoorbeeld Julius Berglund als zevende verdediger kunt rangschikken binnen de selectie.
Een aanval om van te smullen
Dat is ook aanvallend het geval. Zelfs nog in meerdere mate. De klasse druipt er vanaf. SHL topscorer Ryan Lasch is één van de beste spelers in de SHL. Joel Lundqvist is de man met ervaring (en een neus voor waar hij moet staan op het ijs). Rhett Rakhshani is technisch geweldig en pikt zijn puntjes mee. Max Friberg kan bij iedere ploeg in de eerste lijn meedraaien. Net zoals Simon Hjalmarsson. Samuel Fagemo werd dit jaar wel gekozen in de Draft (in de tweede ronde door Los Angeles Kings) nadat men hem in 2018 over het hoofd zag. Verder zijn er ook nog twee nieuwe topspelers binnengehaald. Johan Sundström is na twee jaar KHL weer terug bij de Indians. Een andere ‘verloren zoon’ die is teruggekeerd is Nicklas Lasu. Hij keert na twee jaar bij Kärpät Oulu terug.
En dan schaats er nog een leuk talent rond bij Frölunda. Zweden is al goed bedeeld met mogelijke plaatsen in de Draft van 2020. In de voorbeschouwingen werden Helge Grans (Malmö), Noel Gunler (Luleå) en Alexander Holtz (Djurgården) al genoemd. Hét grote Zweedse talent in de komende Draft is echter Lucas Raymond. Tot 28 maart 2020 is hij nog maar zeventien jaar. Hij staat genoteerd om als tweede in de Draft te worden gekozen.
Met zo’n selectie kun je alleen maar als topfavoriet worden bestempeld.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Voorspelling
Aan de opzet van de drie previews is al te zien wat mijn voorspelling zal gaan zijn. Oskarshamn zal best zo af en toe een mooie wedstrijd op het ijs neerzetten. Genoeg om de laatste plek te ontlopen zal dat niet zijn. Örebro en Leksand zullen moeten gaan strijden om plaats twaalf, die zekerheid in houdt voor een verlengd verblijf in de SHL. Voor een gegarandeerde plek in de play-offs zal Rögle het HV71 heel moeilijk gaan maken. De ploeg uit Ängelholm heeft net wat minder kwaliteit in de selectie waardoor het in de voorronde van de play-offs zal moeten gaan spelen.
Frölunda is topfavoriet. Daarachter zullen Luleå, Färjestad en Växjö strijden om de overige plaatsen in de top-vier.
1 | Frölunda Indians |
2 | Luleå HF |
3 | Färjestad BK |
4 | Växjö Lakers |
5 | Djurgården IF |
6 | HV71 |
7 | Rögle BK |
8 | Brynäs IF |
9 | Malmö Redhawks |
10 | Skellefteå AIK |
11 | Linköping HC |
12 | Leksands IF |
13 | Örebro HK |
14 | IK Oskarshamn |