Duitsland, Zwitserland, Zweden en Tsjechië starten met een overwinning

Dag een van het IIHF wereldkampioenschap in Tsjechië bracht ons vier wedstrijden waarbij Duitsland tegen Slowakije een heerlijke wedstrijd was die door de Duitsers werd gewonnen. Net zoals Zweden – U.S.A welke Zweden won. Zwitserland won vrij eenvoudig van Noorwegen en Tsjechië moest all the way tot aan shootouts tegen Finland.

Zwitserland – Noorwegen 5-2

Dat het na de eerste twintig minuten 1-1 was eigenlijk ongelofelijk. Zwitserland had drie keer meer schoten op het doel maar de Noorse goalie Jonas Arntzen (Orebro HK) stopte er veertien van de vijftien. Hij was alleen kansloos op het schot van Sven Andrighetto (ZSC Lions Zurich). Maar in de vijftiende minuut was het voor de Noren Markus Vikigstad (Fishtown Pinguins Bremerhaven) met de 1-1. Hij verschalkte goalie Leonardo Genoni (EV Zug). De tweede periode liep Zwitserland weg van Noorwegen.

De drie goals werden ieder na vier minuten gescoord. Minuut 25, 29 en 34 scoorden Romain Loeffel (SC Bern), Sven Senteler (EV Zug) en Tristan Scherwey (SC Bern). In de derde periode vielen aan beide kanten nog een powerplay goal. Nino Niederreiter (Winnipeg Jets) en voor de Noren scoorde in de laatste minuut Michael Brandsegg-Nygard (Mora IK). Hij zette de eindstand op het bord met de 5-2. MVP voor Zwitserland werd Nino Niederreiter en voor Noorwegen Mats Zuccarello (Minesota Wild)

Slowakije – Duitsland 4-6

Een heerlijke pot met twee landen die aan elkaar gewaagd waren. Na de eerste twintig minuten raakten zowel de Slowaken als de Duitsers de paal. Slowakije had iets meer kansen gezien de twee powerplays, maar beide goalies waren goed op dreef. Philipp Grubauer (Seattke Kraken) voor Duitsland stopte acht schoten en de Slowaakse goalie Stanislav Storvanek (Dukla Michalovce) stopte er zes.

In de tweede periode ontbrande de wedstrijd. Mede dankzij een 5-on-3 door een vier minuten high sticking penalty voor Peter Ceresnak (Dynamo Pardubice) en een cross-check voor Matus Sukel (HC Litvinov). Duitsland profiteerde op de 5-on-3 met de 1-0 door Dominik Kahun. De Slowaakse coach Craig Ramsay dacht aan goalie interference maar de refs dachten er anders over. Dus kreeg Slowakije wederom twee minuten in de ‘Sin Bin’. Daar profiteerde Jonas Muller (Eisbären Berlin) van. Binnen twee minuten scoorde Slowakije twee keer. Marek Hrivik (Leksands IF) en Martin Fehervary (Washington Capitals) zorgde voor feest in de Ostrava Arena.

Maar met nog geen halve minuut meer te gaan was het verdediger Lukas Kalble (Adler Mannheim) die de Duitsers weer op voorsprong schoot. De Duitsers bouwde de voorsprong uit na een rebound goal in minuut 45 gescoord door Marc Michaelis (Adler Mannheim) na een schot van Leonhard Pfoderl (Eisbären Berlin). Met nog vijf minuten te gaan was er de aansluitingstreffer voor de Slowaken. Matus Sukel zorgde daarvoor. Maar een minuut later was daar Leonhard Pfoderl die het verschil weer op twee bracht. Tobias Eder (Eisbären Berlin) met de 6-3 empty netter in de laatste minuut. Maar met nog vijftien seconden te gaan scoorde Slowakije nog een keer. Wederom Matus Sukel die zijn tweede goal van de avond scoorde en de eindstand op 6-4 bracht. MVP voor Duitsland was goalie Philipp Grubauer die 35 saves maakte en voor Slowakije werd Juraj Slafkovsky (Montreal Canadiens) verkozen.

tekst gaat verder onder de video

Tsjechië – Finland 1-0 SO

Na de eerste twintig minuten was het nog steeds 0-0 en dat was mede te danken aan de Finse goalie Harri Sateri (EHC Biel) die alle tien de schoten wist te stoppen van de Tsjechen. De Tsjechische goalie Lukas Dostal (Anaheim Ducks) had niet veel te doen. Die kreeg maar een schot op doel van de Finse aanvallers in de eerste periode. Het werd uiteindelijk sowieso de wedstrijd van de goalies. Pas met shootouts werd het verschil gemaakt. Ondrej Palat (New Jersey Devils) scoorde wel in de tweede periode maar die goal werd afgekeurd voor goalie interference.

In totaal maakte Harri Sateri 27 saves en Lukas Dostal 21 saves. De Finnen scoorde niet bij de penaltyshots en voor de Tsjechen waren het Ondrej Kase (Litvinov) en captain Roman Cervenka (Rapperswill) die voor het extra punt zorgde voor het thuisteam.

Zweden – U.S.A. 5-2

Maar niet getreurd voor de Scandinavische mannen want met nog drie minuten te spelen in de tweede periode was het Marcus Johansson (Minnesota Wild) die de pauzestand op 3-1 bracht na veertig minuten. In minuut 44 werd het weer spannend toen Brock Nelson (New York Islanders) de marge weer op een bracht. Hij kreeg een mooie pass van Johnny Gaudreau (Columbus Blue Jackets) van achter de goal en met een one timer werd Gustavsson verslagen. Het duurde tot de laatste minuut toen Zweden met twee empty netters de wedstrijd besliste. De empty netters werden gescoord door Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) en Joel Eriksson EK die zijn tweede goal van de avond maakte. Erikson EK werd ook verkozen tot MVP voor Zweden en voor de U.S.A. werd dat Zach Werenski.