Comeback Tsjechië tegen Noorwegen, U.S.A. verslaat Duitsland


FOTO: IIHF

Dag twee van het IIHF wereldkampioenschap te Tsjechië leverde zes wedstrijden op. Polen weer terug sinds 2002 haalde een punt tegen Letland de bronzen medaille winnaar vorig seizoen. Kazachstan versloeg Frankrijk, Canada won van Groot-Brittannië. Denemarken had geen moeite met Oostenrijk. Tsjechië had het verdomd lastig met Noorwegen en de U.S.A. had geen medelijden met Duitsland.

LEES OOK: Duitsland, Zwitserland, Zweden en Tsjechië starten met een overwinning

Groot Brittannië – Canada 2-4

Dat het ‘maar’ 4-2 werd voor de wereldkampioen van 2023 was vooral te danken aan de Britse goalie Jackson Whistle (Belfast) die dertig reddingen maakte. Maar ook Whistle was niet opgewassen tegen Connor Bedard (Chicago Blackhawks) die twee goals scoorde. Liam Kirk scoorde er ook twee voor de Britten maar zijn eerste goal werd afgekeurd. Verkozen tot MVP voor Canada Connor Bedard en voor Groot Brittannië Evan Mosey (Cardiff).

tekst gaat verder onder de video

Frankrijk – Kazachstan 1-3

Frankrijk begon goed en scoorde de openingstreffer via Enzo Cantagallo (Rouen). Maar daarna antwoordde Kazachstan met drie unanswered goals. Twee special team goals deden het voor Kazachstan. Een powerplay goal door Roman Starchenko (Barys Astana) voor de 2-1 en een shorthanded gescoord door Kirill Savitsky (Barys Astana)voor de eindstand 3-1. MVP voor de Fransen werd Enzo Cantagallo en voor Kazachstan was het goalie Andrey Shutov (Barys Astana) die een .965 save percentage had.

tekst gaat verder onder de video

Oostenrijk – Denemarken 1-5

Denemarken had met Joachim Blichfeld (Vaxjo) de man die twee keer scoorde. Oostenrijk wist in ieder geval een keer de Deense goalie Frederik Dichow Nissen (HV’71) te passeren via Manuel Ganahl (Klagenfurt). MVP voor Oostenrijk werd diezelfde Ganahl en voor de Denen werd het Oliver Lauridsen (TPS Turku)

tekst gaat verder onder de video

Polen – Letland 4-5 OT

Polen maakte een terugkeer naar het IIHF Wereldkampioenschap na meer dan twee decennia afwezigheid. Hun openingswedstrijd tegen Letland was er een voor in de boeken. Krzysztof Macias was een ‘pain in the ass’, met twee cruciale goals die de 19-jarige speler van Prince Albert Raiders maakte. Polen pakte drie keer een voorsprong 1-0, 2-1, 3-2 maar Letland kwam evenzovele keren terug en pakte via Rihards Bukarts (Vitkovice) de voorsprong in minuut 55, maar twee minuten later maakte Mateusz Bryk (Tychy) weer gelijk. Polen begon de overtime met een powerplay maar kon goalie Elvis Merzlikins (Columbus Blue Jackets) niet passeren met een schot. Dat deed wel Kaspars Daugavins (Michalovce)die meteen de eerste beste kans voor de Letten achter de Poolse goalie John Murray (GKS Katowice) schoot. MVP voor Polen werd natuurlijk Krzystof Macias en voor Letland Rodrigo Abols (Rogle BK).

tekst gaat verder onder de video

 

Noorwegen – Tsjechië 3-6

De Tsjechische supporters zullen na de eerste periode wel gedacht hebben ‘What The Fuck?’. Toen was de stand namelijk 3-2 in het voordeel van de Noren. Roman Cervenka (Rapperswill) scoorde twee keer in de eerste periode voor de Tsjechen maar de Noren prikte er drie achter de Tjechische goalie Petr Mrazek (Chicago Blackhawks) op zes schoten. Maar daarna herstelden de Tsjechen zich in periode twee en drie. Al hadden ze moeite met scoren tegen de Noorse goalie Henrik Haukeland (DEG Düsseldorf) die 44 reddingen maakte. In de slotfase scoorden Libor Hajek (Parduben) en Ondrej Palat (New Jersey Devils) de vijfde en zesde goal voor Tsjechië. Gekozen tot MVP werden voor de Noren niet de goalie maar Stian Solberg (Farjestad) en voor de Tsjechen Roman Cervenka.

tekst gaat verder onder de video

U.S.A. – Duitsland 6-1

Het duurde even voordat Amerika op stoom kwam maar dat kwam vooral door de Duitse goalie Mathias Niederberger (EHC Red Bull Munchen) die een hoop tegenhield in het begin. Maar daarna was het dweilen met de kraan open. Twee powerplay goals van de Amerikanen door Johnny Gaudreau (Columbus Blue Jackets) en Trevor Zegras (Anaheim Ducks). Goalie Alex Lyon (Detroit Red Wings) raakte gewond aan de hand na een scrimmage. Waarschijnlijk door een schaats die dwars door de handschoen heen ging. Hij werd vervangen door de 19-jarige college goalie Trey Augustine van Michigan State. Die moest een keer vissen op zestien schoten. MVP werden voor de U.S.A Brady Tkachuk (Ottawa Senators) en voor de oosterburen Yassin Ehliz (EHC Red Bull Munchen).

Previous Florida ramt Boston aan de kant, Edmonton trekt stand gelijk
Next Carolina pakt strohalm, Dallas wint bij Colorado