Finland declasseert Groot Brittannië, Zweden, Zwitserland en Canada nog zonder puntverlies


Foto: IIHF

Maar liefst zes wedstrijden op dag drie van het IIHF wereldkampioenschap in Tsjechië. Finland walste over Groot Brittannië heen. Slowakije deed het met 6-2 tegen Kazachstan. Canada maakte het verschil in de derde periode tegen Denemarken en Letland had weer overtime nodig. Dit keer tegen Frankrijk. Elf goals bij Oostenrijk tegen Zwitserland en Zweden had geen moeite met Polen. Alleen Zweden, Canada en Zwitserland zijn nog zonder puntverlies.

LEES OOK: Comeback Tsjechië tegen Noorwegen, U.S.A. verslaat Duitsland

Finland – Groot Brittannië 8-0

Finland had totaal geen last van Groot Brittannië. De Finse goalie Emil Larmi (Vaxjo) pakte een shutout door alle veertien schoten te pakken. Oliver Kapanen (Kalpa) scoorde een hattrick en Mikael Granlund (San Jose Sharks) had vier assists. MVP voor Finland werd de man van de hattrick Kapanen. Voor Groot Brittannië werd Ollie Betteridge (Nottingham Panthers) gekozen.

tekst gaat verder onder de video

Slowakije – Kazachstan 6-2

Slowakije stond na de eerste periode al voor met 3-0 tegen Kazachstan. In reguliere speeltijd schoot Slowakije 42 keer op het doel van Kazachstan. Na de 6-1 die viel in minuut 45 mocht goalie Andrei Shutov (Barys Astana) naar de bank en werd vervangen door Nikita Boyarkin (Barys Astana). Twee goals voor Martin Pospisil (Calgary Flames). Pospisil werd ook MVP voor Slowakije. Voor Kazachstan werd het Alikhan Assetov (Barys Astana).

tekst gaat verder onder de video

Denemarken – Canada 1-5

Canada had het eigenlijk best lastig tegen Denemarken. Pas in de derde periode konden de Canadezen het verschil maken. Schoten op doel verhouding in de eerste veertig minuten 15-16 in het Canadees voordeel. In de derde periode 5-om-26 voor Canada. Connor Bedard (Chicago Blackhawks) was weer belangrijk met twee goals. MVP voor Canada werd goalie Jordan Binnington (St. Louis Blues) .950 save percentage en voor de Denen werd gekozen voor Mathias From (Herning Blue Fox)

tekst gaat verder onder de video

 

Letland – Frankrijk 3-2 OT

Frankrijk hield goed stand tegen de bronzen medaille winnaar van 2023 Letland. Stond met 1-0 voor tot aan de derde periode. Waarna Rodrigo Abols (Rogle) en Roberts Bukarts (Vitkovice) met ieder een goal de 2-1 voorsprong pakte. Maar met nog drie minuten te spelen was het Pierre-Edouard Bellemare (Seattle Kraken) die de Fransen het punt bezorgde. Het werd niet meer omdat 0.7 seconden voor tijd van de overtime de game winning goal werd gescoord door Kaspars Daugavins (Michalovce). Beide goalies werden verkozen tot MVP. Elvis Merzlikins (Columbus Blue Jackets en Julian Junca (Chicago Wolves).

tekst gaat verder onder de video

 

Oostenrijk – Zwitserland 5-6

Een knotsgekke wedstrijd gezien het scoreverloop. Na veertig minuten was het al 4-4 waarvan vijf powerplay goals die werden gescoord. Ook de voorsprong voor Zwitserland werd gescoord met een powerplay. Nico Hischier (New Jersey Devils) pakte de voorsprong in de derde periode. Aan het begin van de derde periode werd de Zwitserse goalie Reto Berra (Fribourg) vevangen door Akira Schmid (New Jersey Devils). Oostenrijk trok de stand gelijk door Benjamin Baumgartner (SC Bern) maar met de zevende powerplay goal was het Nico Hischier die de winst pakte en zijn hattrick compleet maakte in de laatste minuut van de wedstrijd. Hij werd ook verkozen tot MVP en voor Oostenrijk werd dat Lukas Haudum (KAC Klagenfurt).

tekst gaat verder onder de video

Zweden – Polen 5-1

Zweden was het WK goed begonnen met een ruime overwinning tegen de Amerikanen. En dat konden ze doorzetten tegen Polen. De eerste lijn was goed voor drie goals en vijf assists. Erik Karlsson (Pittsburgh Penguins) twee goals en een assist. Lucas Raymond (Detroit Red Wings) een goal, Adrian Kempe (Los Angeles Kings) een assist en Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) gaf twee assists. Ook goalie Filip Gustavsson (Minnesota Wild) gaf een assist.

Previous Carolina pakt strohalm, Dallas wint bij Colorado
Next Florida op matchpoint, Edmonton loopt zich stuk tegen Vancouver