Oostenrijk historische comeback tegen Canada, Noorwegen wint eerste wedstrijd

Dag vijf van het IIHF wereldkampioenschap in Tsjechië had er ‘weer’ een. Zo’n wedstrijd waar nog lang over nagepraat zal worden. Canada verspeelde in twintig minuten een 6-1 voorsprong tegen Oostenrijk. Uiteindelijk wisten de Canadezen de wedstrijd nog te winnen in overtime.

Denemarken – Noorwegen 0-2

Noorwegen won zijn eerste wedstrijd op dit wereldkampioenschap. Zij versloegen de Denen met 2-0. Goalie Henrik Haukeland (DEG Dusseldorf) stopte alle 24 schoten van de Denen. Michael Brandsegg-Nygard (Mora) scoorde in de tweede peridode en pas elf seconden voor het eind was het Erik Salsten (Storhamer) die met de empty netter de winst definitief binnen schoot.

tekst gaat verder onder de video

Kazachstan – Letland 0-2

Ook Letland pakte de winst met een shutout. Goalie Kristers Gudlevskis (Fishtown Pinguins Bremerhaven) pakte 22 schoten van de Kazanen. En in de tweede periode scoorde de Letten de twee goals. Roberts Bukarts (Vitkovice) en Haralds Egle (L. Mikulas) zorgden voor de twee doelpunten.

Canada – Oostenrijk 7-6 OT

De meest knotsgekke wedstrijd tot nu toe op het wereldkampioenschap in Tsjechië. Canada pakte een 6-1 voorsprong in veertig minuten. Maar Oostenrijk scoorde in de derde periode maar liefst vijf keer. Het lag niet alleen aan goalie Jordan Binnington (St. Louis Blues). Ook de verdedigers maakte aardig wat fouten. Vooral de 6-6 was een turnover vlak bij de goal en Marco Rossi (Minnesota Wild) zei ‘Herzlichen Dank’. De Oostenrijkers waren zo blij dat ze vanaf de face-off van de overtime niet goed op stonden te letten en John Tavaras (Toronto Maple Leafs) kon binnen dertien seconden de game winning goal binnen schieten.

Polen – Frankrijk 2-4

Frankrijk staat er na de winst op de Polen goed voor om in de Elite groep te blijven. Frankrijk staat nu gedeeld vierde in groep B samen met U.S.A. met beide vier punten. Justin Addamo (Wheeling Nailers) scoorde de 1-0 en 2-0 voor de Fransen. De 3-0 viel op de powerplay Stephane Da Costa (Avtomobilist Yekaterinburg) en de vierde goal werd gescoord door Pierre-Edoard Bellemare (Seattle Kraken) in minuut 27. Twee snelle goals voor Polen in minuut 36 en 37 maakte het spannend in de derde periode maar beide teams wisten niet meer te scoren.