Daniel Sprong “Big points for your money”


Foto: Daniel SProng Instagram

Daniel Sprong beleefde weer een successeizoen met meer dan veertig punten. Na zijn absolute break through season voor de Seattle Kraken in 2022-2023 bevestigde Daniel Sprong afgelopen jaar in Detroit definitief dat hij geen talent meer is maar een gevestigde NHL-pointsmachine. Net als bij de Kraken leverde Sprong in het Detroitshirt meer dan 40 punten ondanks een beperkte hoeveelheid ijstijd.

LEES OOK: Goal en assist Sprong, geen play-offs Detroit, Washington wel

terugblik seizoen 23-24 Daniel Sprong

Face-Off blikt terug op zijn seizoen dat voor de Red Wings en Sprong in de allerlaatste minuten van het seizoen in mineur eindigde. Vanwege een tekort aan overwinningen in reguliere speeltijd zagen de Wings deelname aan de play-offs aan hun neus voorbij gaan. Ondanks het teleurstellende einde beleefde Daniel een prima seizoen. In Zweden toonde Daniel hoe goed hij met druk om kan gaan. In een stampvolle Avicii-Arena te Stockholm verzilverde hij op fraaie wijze een penalty-shot en sprak hij met Face-Off in een gesprek met Cor Machielsen.

tekst gaat verder onder de video

Met Zwitserse precisie herhaalde Sprong dus de prestaties van het vorige seizoen. In 2022-2023 scoorde hij 21 keer, gaf 25 assists en behaalde 46 punten met een gemiddelde ijstijd van 11:25 minuten. Dit jaar scoorde Sprong achttien keer, gaf wederom 25 assists en behaalde 43 punten met een gemiddelde ijstijd van twaalf minuten. Hij beschikt nog steeds over een dodelijk schot.

Sprong begon het jaar vanwege blessures van onder andere Christian Fischer in lijn drie met nummer 88. Nadat Fischer fit was en superstar Patrick Kane eind 2023 werd gecontracteerd, speelde Daniel vanaf dat moment met nummer 17 vanaf lijn vier. Kane was indirect de aangever van één van zijn fraaiste treffers dit jaar. Sprong ontsnapte aan de verdedigers van Tampa en vloog op hoge snelheid alleen op topgoalie Andrei Vasilevsky af.

Zijn productie bleef keurig op peil totdat Detroit-coach Derek Lalonde begon te goochelen met de line-ups. Om nog steeds onbegrijpelijke redenen rommelde de coach erop los en de Wings lieten vanaf februari tot begin maart een dramatische reeks zien. Een reeks waarin Sprong weinig speelde omdat hij werd vervangen door meer defensief ingestelde spelers. Nadat Sprong eind maart weer terugkeerde en Lalonde de oude lijnen in ere herstelde, pakten de Wings de draad weer op en kropen langzaam richting de play-offs. Het was close maar niet genoeg.

waar gaat Sprong naartoe?

Waar speelt Daniel Sprong volgend jaar? Dat weten we pas in juni. Hij is een UFA (Unrestricted Free Agent) en dat betekent dat hij vrij is om te gaan en staan waar hij wil. Binnen de Red Wings-community wordt verwacht dat ze hem niet kunnen houden. Vanwege de salary-cap problemen (Lucas Raymond en Moritz Seider moeten langdurig vast gelegd worden) is er wellicht geen ruimte voor een verbeterde aanbieding voor Sprong.

Als het Red Wings-general manager Steve Yzerman niet lukt om Daniel te behouden, hopen de fans op een soortgelijke speler. Dat wordt lastig: een winger met zijn statistieken gecombineerd met zijn ijstijd is er voor twee miljoen dollar niet te vinden. Gaat Sprong voor een meerjarig contract bij de Wings of een ander team? Of kiest hij weer voor een eenjarige deal? In juni weten we meer. Wellicht dat de Seattle Kraken weer een belletje doet naar het management van de beste Nederlandse ijshockeyer aller tijden.

Onderstaande clip geeft aan hoe waardevol de Red Wings community de input van Daniel heeft gevonden:

Previous Florida wint game een op bezoek bij de New York Rangers
Next Edmonton wint op bezoek bij Dallas na tweede overtime