Canada, Zwitserland, Tsjechië en Zweden naar halve finale


Foto: IIHF

Op het IIHF wereldkampioenschap 2024 in Tsjechië stonden gisteren de kwartfinales op het spel. Canada versloeg Slowakije, Zwitserland had wat moeite met Duitsland maar won wel. Zweden was veruit de betere tegen Finland maar scoren lukte niet zo goed. Overtime bracht ze de overwinning. En Tsjechië tegen de U.S.A. werd een heuse thriller. Tsjechië won.

LEES OOK: Canada verslaat Tsjechië in overtime, Zweden als enige zonder puntverlies

Canada – Slowakije 6-3

Canada heeft met 6-3 van Slowakije gewonnen in de kwartfinales van het IIHF wereldkampioenschap IJshockey 2024 in Praag. Vijf verschillende Canadese spelers scoorden, waarbij Nick Paul (Tampa Bay Lightning) de leiding nam met twee goals en een assist. Andere doelpuntenmakers waren Dylan Guenther (Arizona Coyotes), Jared McCann (Seattle Kraken), Pierre-Luc Dubois (L.A. Kings) en Brandon Tanev (Seattle Kraken).

Zwitserland – Duitsland 3-1

Zwitserland behaalde een solide 3-1 overwinning op Duitsland in de kwartfinales van het IIHF wereldkampioenschap IJshockey 2024 in Ostrava. Hiermee verzekerden ze zich van deelname aan de halve finale. Deze overwinning is de revanche voor de kwartfinale van vorig jaar, waar Duitsland met 3-1 won en doorging naar de halve finales. Dit jaar moet Duitsland genoegen nemen met een plek tussen vijf en acht.

Christoph Bertschy leidde Zwitserland met twee goals in een wedstrijd waar schoten schaars waren. De Zwitsers hadden een kleine voorsprong in schoten, 25-15. Zwitserland opende de score dankzij Bertschy, die een hoog schot over de handschoen van Philipp Grubauer (Seattle Kraken) schoot. Nico Hischier verdubbelde de voorsprong later in de periode. Dominik Kahun scoorde voor Duitsland, maar een late empty netter van Bertschy bezegelde de Zwitserse overwinning en een stap naar de laatste vier. MVP Christoph Bertschy en Dominik Kahun (SC Bern).

tekst gaat verder onder de YouTube video

U.S.A. – Tsjechië 0-1

De Tsjechische doelman Lukas Dostal (Anaheim Ducks) leverde een uitmuntende prestatie en leidde zijn team naar een 1-0 overwinning met een shutout tegen de Amerikanen in Praag. Wat natuurlijk zorgde voor een uitzinnige vreugde bij het thuispubliek. Het beslissende moment kwam in de tweede periode met een doelpunt van Pavel Zacha (Boston Bruins), wat de eerste keer was dat de Amerikaanse penalty kill in het toernooi werd doorbroken.

Dostal, was fenomenaal en stopte alle 36 schoten. De Amerikaanse aanvallers, waaronder de topscorers van het toernooi Matt Boldy Minnesota Wild) en Brady Tkachuk (Ottawa Senators) werden gek van hem. MVP Lukas Dostal en Charlie Lindgren (Washington Capitals)

tekst gaat verder onder de YouTube video

Zweden – Finland 2-1 OT

Zweden schoot vaker op het doel van Finland met 32 schoten tegen 19 in drie periodes, maar had een overtime-doelpunt van Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild) nodig om de Finnen met 2-1 te verslaan en door te gaan naar de halve finale tegen gastland Tsjechië. Finland’s Konsta Helenius (Jukurit Mikkeli)kreeg een hooking penalty in overtime, waardoor Zweden een powerplay kreeg. Eriksson Ek tipte een schot van Victor Hedman (Tampa Bay Lightning) binnen, wat het eerste powerplay-doelpunt tegen Finland in het toernooi was.

De overwinning hield de ongelooflijke reeks van Zweden in stand, zonder ooit achter te staan in het toernooi. Dit ondanks een geweldige prestatie van de Finse doelman Emil Larmi (Vaxjo Lakers) die 33 van de 35 schoten stopte. De Zweedse verdediger Rasmus Dahlin (Buffalo Sabres) opende de score in de derde periode, maar met de doelman van het ijs maakte Finland gelijk via Hannes Bjorninen (Orebro HK) met nog 58 seconden te gaan. MVP Rasmus Dahlin en Emil Larmi.

Previous Edmonton wint op bezoek bij Dallas na tweede overtime
Next Rangers doen het in overtime tegen Panthers in game twee