REDEMPTION: De Stanley Cup winst van de Florida Panthers


Omdat de ijsarena’s van de NHL tussen juli en september zijn gesloten voor het publiek, biedt FACE-OFF tijdens de zomerstop alternatieven om die summerbreak door te komen. Deze maand, bespreken we een prachtig boek dat je in woord en beeld inzicht geeft in het successeizoen van de Florida Panthers, Stanley Cupwinnaars van 2024.

Redemption: the Florida Panthers finally break through to win their first Stanley Cup

LEES OOK:  Boek review: Blood Feud, de rivalry between Red Wings and Avalanche

Het boek van uitgever Sun Sentinel biedt een visueel spektakel (prachtige foto’s) met geweldig geschreven inside information. In korte hoofdstukken wordt duidelijk hoe ’the wild cats’ onder aanvoering van captain Aleksander Barkov, bad boy Matthew Tkachuk en de stille maar schier onverslaanbare supergoalie Sergei Bobrovsky de ene na de nadere prooi uit de NHL verslinden.

Op het ijs en in de kleedkamer

Het leuke van dit boek is dat je per wedstrijd uit de play-offs wordt meegenomen naar de avonturen van de roofkatten. Zo begint de eerste wedstrijd met een mooi hoofdstuk over de rol van Sergei “Silent Bob” Bobrovsky, krijg je bij wedstrijd twee van ronde één heel mooi uitgelegd waarom Carter Verhaeghe zo speciaal is en zo doeltreffend. Op deze manier ontdek je het ijshockey-DNA van het team.

tekst gaat verder onder de YouTube Video

 Bob in actie met zijn spectaculaire “impossible” backward save tegen Tampa, afgelopen seizoen

De schaduwkant van Panthershockey

Maar er is ook ruimte voor de donkere kanten van het spel van de Panthers. Je krijgt inzicht hoe het komt dat je een wedstrijd of een serie kan domineren maar toch verliest. Tegen de New York Rangers loopt Florida tegen een 2-1 achterstand aan in de series terwijl ze duidelijk de bovenliggende partij zijn tijdens alle drie de wedstrijden. De Panthers hebben moeite hun temparement in de hand te houden. Dat wat hun kracht is, dreigt wederom hun zwakte te worden: het fanatisme op het ijs slaat door in ongedisciplineerd gedrag.

3-0 voor en toch nog een game seven

In de loop van het boek ontdek je hoe captain Aleksander Barkov samen met coach Paul Maurice de katers weer in het gareel krijgen. De spelers doceren hun agressie en weten zo het pad naar de Stanley Cup te vinden. Dat zij daarvoor het team met de beste aanvallers aan stukken bijten, is noodzaak. Soms moet iets wat prachtig is (de aanvalslijnen van de Edmonton Oilers) toch gesloopt worden. Het lukt de Panthers in een zenuwslopende best of seven.

Florida moest dus tot game seven vechten maar uiteindelijk kregen ze genoegdoening: Redemption; het verhaal van de onvermoeibare Panthers is een juweel van een boek, een feest voor het oog: in letter en beeld. Ook als je geen fan van de roofkatten bent.

tekst gaat verder onder de foto

florida
Foto: X Florida Panthers

Wil je zien hoe heftig maar ook hoe mooi het seizoen van Florida was? Wat er in de kleedkamer gebeurde, hoe er getraind werd en wat de Panthers op het ijs onverslaanbaar maakte wil je vast ook weten? Wil je van binnenuit de winst van de Stanley Cup beleven?

Dan is Redemption: the Florida Panthers finally break through to win their first Stanley Cup het boek voor deze warme zomerweken!

Het boek is in het Engels geschreven en te bestellen via pediment.com. De prijs is 29,95 euro en het  is uitgevoerd in een fraaie grote hardcover editie.

Bestelgegevens:
Redemption: the Florida Panthers finally break through to win their first Stanley Cup
Pediment Publishing, Editie: Hardcover,120 pagina’s
ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1638461159
ISBN-10 ‏ : ‎ 1638461155

Kijk hier om te bestellen en bekijk het boek zelf (15 pagina’s inzage)

Florida Panthers Win Their First Stanley Cup — Hardcover Book – Pediment Publishing

Bij amazon.nl is het boek uitverkocht en in backorder en op dit moment dus niet leverbaar

Previous Daniel Sprong is een Vancouver Canuck
Next No one wins alone, het ijshockey leven van Mark Messier