No one wins alone, het ijshockey leven van Mark Messier


Omdat de ijsarena’s van de NHL vanaf juli tot en met augustus gesloten zijn voor het publiek, biedt Face-Off.nl tijdens de zomerstop alternatieven om die zomerstop door te komen. Deze maand bespreken we een echte wereldwijde bestseller uit 2022: de ijshockey-autobiografie van Mark Messier: NO ONE WINS ALONE.  

ijshockey en meer

Met dit door Messier en journalist Jimmy Roberts geschreven boek word je als ijshockeyliefhebber ondergedompeld in het Mekka van de sport. De deuren van de NHL gaan wijd open en Messier neemt je mee naar de ontstaansgeschiedenis van de huidige NHL.

Je volgt zijn ontwikkeling van getalenteerde tiener tot absolute wereldster op en naast het ijs. Zijn zegetocht als speler van Edmonton (vijf Stanley Cups) en New York (één Stanley Cup) wordt afgewisseld met de sportieve crash tijdens zijn tijd in Vancouver.

tekst gaat verder onder de foto

Photo: Rusty Kennedy/The Associated Press

9/11 heeft meer impact dan je denkt

Extra indrukwekkend is het hoofdstuk over de verwerking van het trauma van New York na de terreuraanslagen op de Twin Towers van 11 september in 2001. Dan wordt duidelijk hoe diep de ijschockeygemeenschap in Noord Amerika verweven is met het dagelijks leven en hoe sport de mensen in zware tijden steunt, troost en bij elkaar houdt. Want ook dat is NO ONE WINS ALONE: een boek over persoonlijke ontwikkeling, over leiderschap, over groepsgedrag,  over vallen, opstaan en doorgaan. Boven alles gaat het in dit boek over het belang van teamgeest.

Powerplay met de Edmonton Oilers

Het lukt Messier om je op het puntje van je stoel te laten zitten als hij de adembenemende avonturen van de Edmonton Oilers uit de jaren tachtig beschrijft. Tevens ben je getuige van de opkomst en doorbraak van zijn geniale teamgenoot en THE ONE AND ONLY GOAT: Wayne Gretzky. Je ontdekt verder hoe succescoach Glen Sather stap voor stap een sublieme ijshockeymachine bouwt. Waarin bijna elke speler op zijn toppen presteert. Messier ontwikkelt zich in dat team tot “terminator” (goals en keiharde hits). Tot een Stanley Cup-winnende captain (zowel voor de Oilers als de Rangers) en tot motivator en inspirator voor spelers en overige teamleden. Telkens wordt weer duidelijk dat IEDEREEN (masseur, materiaalman, perschef, chauffeur) zich gezien moet voelen. Het recept van Messier is simpel: samenwerken betekent succes, eilandvorming betekent falen.

Als lezers watertanden we bij de strijd tussen de Oilers en de Islanders en de ongekende play off-reeks tegen de LA Kings die voor de Oilers een keiharde les zou blijken.

In “a New York Minute” van Messier naar “Messias”

Kippenvel krijg je van de ultieme zoektocht met de Rangers naar succes. De ontlading die in New York plaats vindt, als de Stanley Cup na 54  jaar eindelijk weer in het Madison Square Garden aan de dolgelukkige New Yorkers wordt getoond,  is prachtig beschreven. Messier en zijn Rangers moesten in de halve finale een absurd zware serie tegen aartsvijand New Jersey Devils doorstaan om vervolgens in de finale tegen Vancouver in game seven een alles of niets-wedstrijd te spelen. Het is alsof je zelf in de kleedkamer zit, zelf op het ijs staat en zelf het feest in New York meemaakt.

Wildebras

Is Messier dan de perfecte gedisciplineerde fitte sportkrijger die alles aankan? Nee, zeker niet. Vermakelijk zijn de misstappen die Messier als tiener maakt, zijn behoefte aan ontspanning via inspanning. We maken kennis met Messier het feestbeest, de waterski freak, de high class globetrotter en de spirituele vrije geest die in de ongerepte natuur van de Hawaiiaanse eilanden letterlijk en figuurlijk geestverruimende ideeën opdoet.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Mark Messier

Anyplace,  Anywhere, Anytime,

Dus als je op zoek bent naar een mooi en goed geschreven boek over ijshockey op het hoogste niveau en je zo dicht mogelijk op de huid van de NHL-spelers wilt zitten. Dan is deze autobiografie een ideaal boek. Voor op het strand, voor in de tuin, voor in de trein, voor in het vliegtuig of gewoon voor op de bank thuis. Wil je iets leren over teamgeest, opgroeien en het leven zelf? Ook dan is deze bestseller een prima keuze. Een vlot geschreven boek vol ijshockey, voorspoed, tegenslag en herstel. Het is allemaal aanwezig in NO ONE WINS ALONE.

Het is in het Engels, Frans en Duits verschenen en ook als luisterboek en ebook verkrijgbaar

Bestelgegevens Engelstalige editie:

No One Wins Alone, Leading Others, Building Teams, Inspiring Greatness
door: Mark Messier en  Jimmy Roberts
Uitgever: Gallery Books, SimonandSchuster.com
Paperback Engels ISBN 9781982158576
Verschenen: 15 november 2022 384 pagina’s
Het is via elke boekhandel te bestellen of via

No One Wins Alone: Leading Others, Building Teams, Inspiring Greatness : Messier, Mark, Roberts, Jimmy: Amazon.nl: Boeken

hardcover niet leverbaar, ebook: 14,99 euro, direct leverbaar (via de bol Kobo-app), luisterboek 25,99 euro.

Bol.com No One Wins Alone

 

Previous REDEMPTION: De Stanley Cup winst van de Florida Panthers
Next Bootcamp op de IJsbaan van Leuven: een nieuwe ervaring voor jonge schaatsers