San Jose Sharks start met nieuwe coach en nummer een draft pick


Macklin Celebrini chosen as nr 1 draft 2024 Foto: Instagram Macklin Celebrini

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de San Jose Sharks met de number one draft Macklin Celebrini het nu beter doen dan afgelopen seizoen? Het kan haast niet slechter dan vorig seizoen.

LEES OOK: Florida wint Stanley Cup door Edmonton te verslaan in game zeven

Resultaten afgelopen seizoen

De San Jose Sharks werden allerlaatste. Negentien keer winst, 54 keer verlies en negen keer overtime/shootouts verlies. Het grootste probleem van de Sharks was de consistentie in het spel en vele blessures. Enig voordeel van zo’n seizoen de jonge onervaren spelers konden een hoop ervaring opdoen. Het werd wel het waterloo voor coach David Quinn. Quinn werd opgevolgd door Ryan Warsofsky, die op 13 juni 2024 werd aangesteld als de elfde hoofdcoach in de geschiedenis van de franchise. Warsofsky had eerder gewerkt als assistent-coach bij de Sharks, waarbij hij verantwoordelijk was voor de verdediging en de penalty kill. Voordat hij bij de Sharks kwam, was hij hoofdcoach van de Chicago Wolves in de AHL, waar hij succesvol was en onder andere de Calder Cup won. Als speler speelde hij in 2011-2012 bij Turnhout White Caps en werd daarmee kampioen.

tekst gaat verder onder de foto

SJS coach Ryan Warsofsky Foto: Instagram San Jose Sharks

vertrokken spelers

Egor Afanasyev, forward, kwam naar San Jose na een trade met Nashville maar vertrekt naar de KHL voor CSKA Moskou.

Filip Zadina, forward, de Tsjechische speler, kwam over van de Detroit Red Wings in juli 2023 na waivers maar speelde gewoon een slecht jaar. -44 dat zegt genoeg en is nu free agent.

Oskar Lindblom, forward, de Zweed gaat terug naar zijn vaderland. Hij gaat spelen bij Brynäs. De Bill Masterton winnaar in 2020-2021 zegt de NHL vaarwel.

tekst gaat verder onder de foto

Oskar Lindblom zwaait af bij de San Jose Sharks Foto: Instagram Oskar Lindblom

Mike Hoffman, forward, is free agent geworden

Alexander Barabanov, forward, gaat naar Rusland in de KHL spelen voor Ak Bars Kazan-KHL

Tomas Hertl, forward, vertrok via een trade naar Vegas, maar wel begrijpelijk dat San Jose niet met hem verder wilde -36 en -26 de afgelopen twee seizoenen.

Anthony Duclair, forward, vertrok bij Florida na de verloren finale in 2023. Maakte het seizoen niet vol bij San Jose. Trade naar Tampa Bay en volgend seizoen bij de New York Islanders.

Ty Emberson, defender, dertig wedstrijden in de NHL met tien punten (1G, 9A) gaat naar Edmonton na een trade voor Cody Ceci.

Aangetrokken spelers

Tyler Toffoli, forward, zal een positieve bijdrage leveren door zijn scorende kwaliteiten, leiderschap en zijn ervaring. Zal de ontwikkeling van jongere spelers ondersteunen.

Cody Ceci, defender,  de Sharks zitten in een heropbouwfase en kunnen de ervaring van Ceci goed gebruiken.

Alex Wennberg, forward, heeft zowel defensieve kwaliteiten als aanvallende kwaliteiten . Wennberg zal meer balans brengen aan het jonge team.

Jake Walman, defender, een ervaren verdediger die ook vanaf de blauwe lijn waardevol is. Zijn fysieke spel en schot blokkades versterken de verdedigende sterkte van de Sharks.

Carl Grundström, forward, bottom six speler die vooral veel fysiek in het team brengt. Met solide defensieve kwaliteiten als winger.

Barclay Goodrow komt na vijf jaar elders weer terug naar de Sharks. Eigenlijk onbegrijpelijk dat Goodrow op waivers werd gezet door de Rangers.

Talenten die waarschijnlijk ijstijd gaan krijgen

Macklin Celebrini de nummer een draft van 2024 is een exceptioneel talent die waarschijnlijk meteen een plek krijgt in de opstelling van de Sharks in de NHL.

tekst gaat verder onder de video

Will Smith de nummer vier draft van 2024 is een offensief talent met het potentieel om een bepalende speler te worden voor de San Jose Sharks. Zijn combinatie van spelinzicht en scorend vermogen kunnen van hem een speler maken die heel snel debuteert in de NHL.

Wat kunnen we verwachten?

Laatste zullen ze niet worden maar play-offs is nog een stapje te ver. Team lijkt meer in balans met de opgeschoonde selectie. Alleen beide keepers bieden geen garantie Mackenzie Blackwood  .899 3.34 GAA en Vitek Vanecek .892 3.15 GAA. Die zullen beide beter moeten presteren voordat de Sharks weer bovenin de Pacific Division mee kunnen doen.

vermoedelijke lijnen

William Eklund – Mikael Granlund – Fabian Zetterlund
Barclay Goodrow – Macklin Celebrini – Tyler Toffoli
Carl Grundstrom – Alex Wennberg – Ty Dellandrea
Klim Kostin – Logan Couture – Luke Kunin

Jake Walman – Jan Rutta
Mario Ferraro – Ty Emberson
Henry Thrun – Matt Benning

Mackenzie Blackwood
Vitek Vanecek

Previous Grit and Glory: Celebrating 40 Years of the Edmonton Oilers
Next Wat kan Chicago Blackhawks in het tweede jaar van Connor Bedard?