Montreal Canadiens aan de rebuild deel drie


Montreal Canadiens
Foto: Instagram Montreal Canadiens

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Bij de Montreal Canadiens blijft het maar rebuilden. Inmiddels bij het derde jaar op een rij.

LEES OOK: Columbus Blue Jackets, the only way is up, again……..

Resultaten afgelopen seizoen

Het prachtige Bell-Centre (21.000 zitplaatsen) vult zich dit jaar weer met fans die snakken naar nieuw succes zodat het verleden niet meer als een donderwolk boven de Canadiens hangt. Montreal torst nog altijd de loodzware last van het verleden met zich mee (tussen 1909 en 1993 behaalde het team een recordaantal van 24 Stanley Cups). Het afgelopen seizoen was wederom een teleurstelling. Met een schokkend slecht resultaat dertig gewonnen wedstrijden, 36 nederlagen en maar liefst zestien keer in overtime of shootouts verloren, eindigden de Habs als achtste en laatste in de Atlantic Division en als vijftiende en voorlaatste in de Eastern Conference. In de league betekende dat plek 28. Het management van de Canadiens onder leiding van general manager Kent Hughes kiest wederom voor stabiliteit met het verlengen van het contract van hoofdcoach Martin St. Louis.

Hij tekende in april van dit jaar voor twee jaar bij nadat hij in februari 2022 aan het roer kwam te staan bij de Canadiens. De opbouwfase gaat nu het derde jaar in. Men verwacht dit jaar op zijn minst een wild card-plek. Dat is wellicht te veel gevraagd van de huidige selectie. De angst dat een van de talenten dreigde te vertrekken, leverde Juraj Slafkovsky een miljoenencontract op met 60.8 miljoen voor acht jaar.

Aangetrokken spelers

Patrik Laine, forward. Dit 26-jarige megatalent uit Finland komt via een trade van Columbus voor verdediger Jordan Harris die dus een blauwbloes wordt. De carrière van Laine zit na blessures en mentale problemen diep in het slop. Laine verbleef van januari tot juni in het PAP (players assistance programma) om aan zijn mentale gezondheid te werken. Laine zelf legt de lat direct hoog: hij wil 50 treffers maken bij wat zijn make or break-season in de NHL wordt. Voor de Canadiens kan het een koopje worden. Columbus betaalt naar verluid twee jaar lang minstens de helft van zijn megasalaris (7,5 miljoen dollar per jaar). Een Laine in topvorm is dodelijk voor elke tegenstander.

tekst gaat verder onder de foto

#29 Patrik Laine Foto: Instagram Patrik Laine

Alex Barre-Boulet, forward. De 27-jarige tekende voor een jaar. Met slechts negen punten (zes goals en drie assists in 36 wedstrijden voor Tampa) kunnen de verwachtingen niet al te hoog zijn. Hij verdeelde alweer voor de vierde keer zijn aandacht tussen de AHL en de NHL. Dat zal dit jaar niet anders zijn.

Vertrokken spelers

Jordan Harris, defense. Gaat weg met de trade van Patrik Laine naar Montreal van Columbus. Harris bewandeld de omgekeerde weg.

Johnathan Kovacevic, defense. Vertrekt naar New Jersey. In 139 wedstrijden tijdens de afgelopen twee jaar noteerde hij 28 punten (negen goals, negentien assists). No love lost

Tanner Pearson, forward. Pearson won tien jaar geleden met de Kings de Stanley Cup. Nu vertrekt hij als UFA, met slechts dertien punten (vijf goals en acht assists) kende hij een belabberd seizoen (54 wedstrijden). Zal ook niet echt gemist gaan worden.

Talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Joshua Roy, forward. Na een indrukwekkende periode bij de Laval Rocket in de AHL, mocht hij vorig seizoen al 23 wedstrijden spelen in de NHL. Hij heeft toen al een glimp van zijn potentieel laten zien.

Lane Hutson, defense. Hoewel de Canadiens een overvolle blauwe lijn hebben, is het waarschijnlijk dat Lane Hutson zijn debuut zal maken, vooral als er wijzigingen in het roster zijn voordat het seizoen begint. Zijn aanvallende vaardigheden en schaatscapaciteiten maken hem een sterke kandidaat om een plek in de verdediging van de Canadiens te veroveren. Hij heeft zijn debuut al gemaakt en twee wedstrijden in de NHL gespeeld.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Lane Hutson Instagram

Logan Mailloux, defense. Hoewel zijn weg naar de NHL misschien iets langer duurde vanwege de concurrentie in het roster, is Mailloux een andere verdediger met een goede kans om zijn NHL-debuut van een wedstrijd snel naar meer te brengen.

Wat kunnen we verwachten?

Tsja… niet erg veel. Als je weet dat ze bezig waren met Jonathan Marchessault, Daniel Sprong en enkele andere top six-forwards dan is de oogst eigenlijk een beetje mislukt. Geen absolute sterren in opkomst, geen topveteranen en geen stabiele twintigers die een goalgarantie vormen. Defensief gezien is er ook weinig om vrolijk van te worden. Met de komst van Patrik Laine kunnen ze een magic weapon in handen hebben maar Laine moet nog wedstrijdritme opdoen en is druk bezig om mentaal en fysiek topfit te worden. Wellicht slaan ze nog toe in de laatste dagen voor de start van het seizoen met nog een trade. Qua capspace zal het niet lukken minus twee miljoen. En het goalie duo staat ook niet voor stabiliteit. Sam Montembeault de afgelopen drie seizoenen gemiddeld .898 en GAA 3.44 en Cayden Primeau was de afgelopen vijf jaar goed voor gemiddeld .882 en GAA 3.53.

Verwachte lijnen

Cole Caufield – Nick Suzuki – Juraj Slafkovsky
Patrik Laine – Kirby Dach – Joel Armia
Joshua Roy – Alex Newhook – Josh Anderson
Michael Pezzetta – Jake Evans – Brendan Gallagher

Mike Matheson – Kaiden Guhle
Lane Hutson – David Savard
Arber Xhekaj – Logan Mailloux

Sam Montembeault
Cayden Primeau

Previous Columbus Blue Jackets, the only way is up, again........
Next Wat gaat Utah HC (ex Arizona) brengen in hun eerste seizoen?