Calgary deed bijna alle sterkhouders weg, hoe nu verder?


Foto: Instagram Calgary Flames

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Bij de Calgary Flames is de rebuild echt ingezet. Na de All Star break werden al een aantal sterkhouders getrade voor draft picks of veelbelovende talenten. De club kreeg eind augustus ook nog een flinke klap te verwerken met het overlijden van Johnny Gaudreau. Jarenlang een van de dragende spelers geweest in Calgary.

LEES OOK: Seattle met de eerste vrouwelijke assistent coach ooit in de NHL

Resultaten afgelopen seizoen

De Calgary Flames kenden een turbulent seizoen in 2023-2024. Ondanks hoge verwachtingen na een teleurstellend seizoen in 2022-2023, worstelden de Flames om stabiliteit te vinden. Dan wonnen ze met fantastisch hockey van een top vijf team en een paar dagen later ging men de mist in tegen een bottom five team. In de league eindigde Calgary op plek 24. Met 38 gewonnen wedstrijden, 39 verloren wedstrijden en vijf wedstrijden die werden verloren met overtime of shootouts. In de Western Conference eindigden ze als elfde met achttien punten achterstand op een wild card plek. In de Pacific divisie wist men beslag te leggen op plek vijf.

Ze misten voor het tweede opeenvolgende jaar de playoffs. Een gebrek aan scorende spelers en inconsistente goalies waren de belangrijkste problemen. Maar twee spelers braken de dertig goals score.

Aangetrokken spelers

Anthony Mantha, forward. Kwam als free agent en kreeg een eenjarig contract.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Anthony Mantha

Devin Cooley, goalie. Talentvolle 27-jarige goalie die nog wat moet rijpen. Undrafted speler. Het contract is zo ingericht dat hij start in de AHL en na een seizoen definitief bij het NHL team komt.

Jake Bean, defense. Kreeg geen contract aangeboden bij Columbus en werd dus een free agent. Kreeg een 2-jarig contract aangeboden in Calgary.

Martin Frk, forward. Speelde afgelopen jaar in Europa bij Bern in Zwitserland. Krijgt de kans zich te bewijzen met een two way contract.

Ryan Lomberg, forward. Won de Stanley Cup met Florida afgelopen seizoen maar stond nooit meer dan gemiddeld zes minuten op het ijs. Terwijl het een fysieke aanvaller is met veel diepgang.

Kevin Bahl, defense.  Was betrokken bij de trade van goalie Jacob Markstrom. Harde verdediger die wel moet blijven werken aan zijn skills.

Tyson Barry, defense. Mag zich bewijzen via een professional tryout. Kreeg geen aanbieding van Nashville. Maar dat is te begrijpen. Bij de Oilers gemiddeld veertig punten per seizoen bij Nashville niet hoger als vijftien.

Vertrokken spelers

Jacob Markstrom, goalie. Bij vlagen geweldig maar daarna weer bij vlagen matig. Getrade naar New Jersey Devils. Denk dat de Flames nog wel eens gaan terugverlangen naar Markstrom.

Dillon Dube, foward. Betrokken bij het sex schandaal U18. Neemt zijn vlucht naar Rusland en gaat in de KHL spelen voor Dinamo Minsk.

Nikita Okhotyuk, defense. De 23-jarige Rus gaat terug naar zijn vaderland en aan de slag bij CSKA Moskou.

Andrew Mangiapane, forward.  Kreeg een trade naar Washington voor een 2025 second round draft pick.

Elias Lindholm, forward. Werd getrade naar Vancouver voor Andrei Kuzmenko, Hunter Brzustewicz en Joni Jurmo, a first-round draft pick in 2024 and a conditional fourth-round draft pick in 2024. En nu heeft Lindholm een zevenjarig contract getekend voor bijna zestig miljoen bij Bosten.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Elias Lindholm

Noah Hanifin, defense. Werd getrade naar Vegas en tekende daar een acht jarig contract voor 58 miljoen dollar.

Chris Tanev, defense. trade naar Dallas en nu Toronto waar hij een zesjarig contract tekende voor 27 miljoen dollar.

Oliver Kylington, defense. Free agent en heeft een eenjarig contract getekend bij Colorado voor iets meer dan een miljoen.

Talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Jeremie Poirier. defense. Stevige verdediger die graag bijspringt als vierde aanvaller. Sterk op de powerplay.

Samuel Honzeck, forward. Weet zijn lichaam goed te gebruiken en is een meester in verdedigers op het verkeerde been te zetten. Gaat absoluut dit seizoen zijn debuut maken in de NHL maar start in de AHL.

Wat kunnen we verwachten?

Veel sterkhouders zijn vertrokken met de grote rebuild die op dit moment gaande is. Nog een capspace van negentien miljoen. Gaat vast nog gebruikt worden voordat het echte seizoen begint. Maar veel goede en betrouwbare opties zijn er niet op de free agent market. Het gemis van de redelijk betrouwbare goalie Markstrom gaat ze denk ik opbreken. Starten met een rookie goalie Dustin Wolf .893 en 3.16 GAA en Dan Vladar .882 en 3.82 GAA is niet goed voor een rebuild.

vermoedelijke lijnen

Jonathan Huberdeau – Connor Zary – Yegor Sharangovich
Martin Pospisil – Nazem Kadri – Andrei Kuzmenko
Anthony Mantha – Mikael Backlund – Blake Coleman
Ryan Lomberg – Kevin Rooney – Matt Coronato

Kevin Bahl – Rasmus Andersson
Jake Bean – MacKenzie Weegar
Ilya Solovyov –  Daniil Miromanov

Dustin Wolf
Dan Vladar

Previous Smoke Eaters komt met aantal ervaren spelers op de proppen
Next Lukt het Red Eagles 's-Hertogenbosch nu wel voor de play-offs te gaan?