Gaat Groningen echt de aanval inzetten op de top vier?


Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Gijs Marne Groningen gaat voor een aanval op de top vier, maar gaat dat lukken nu hun topscoorder vertrokken is?

LEES OOK: Lukt het Red Eagles ‘s-Hertogenbosch nu wel voor de play-offs te gaan?

terugblik seizoen 2023-2024

De Groningers grepen afgelopen seizoen net naast de play-offs. Slechts twee puntjes kwamen de Noorderlingen tekort voor plek acht in de Eredivisie. De negende plek werd behaald  na zes overwinningen, twaalf verliespartijen, een keer overtime winst en drie keer een overtime of shootouts verlies. Met name de zwakke start van het seizoen bleek funest voor GIJS Groningen.

In de tweede helft van het seizoen verbeterden de resultaten en werd het ook voor de toppers lastig om Groningen te bespelen. Tegen de Nijmegen Devils werkte GIJS een 5-0 achterstand weg. Na de 5-5 werd in overtime verloren. In maart werden de Zoetermeer Panthers thuis met maar liefst 8-4 verslagen. Het seizoen duurde dus net iets te kort om de play-offs te bereiken.

Grote ambities

Dankzij de komst van de nieuwe hoofdsponsor Marne Mosterd zijn de sportieve ambities groot in de Kardinge-Arena. De nieuwe sponsor tekende voor drie jaar en zorgt daarmee voor een stabiele financiële basis op de lange termijn. Groningen presenteerde Henk “beertje” Keijzer als nieuwe hoofdtrainer. Keijzer is echt familie van de club: als oud-speler (landskampioen 1986) en voormalig coach kent hij het DNA van de club door en door. Keijzer volgt zijn voorganger Csaba Kercso op.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Dagblad van het Noorden

De ambitie is duidelijk: Groningen gaat voor een plek bij de laatste vier en wil zich mengen in de titelstrijd.

Aangetrokken spelers

Derek Seguin,  forward. De 24-jarige talentvolle Canadese center komt over van Heerenveen. Hij leverde in het afgelopen eredivisieseizoen 40 punten (27 goals en 13 assists). Seguin brengt dus het dringend gewenste scorend vermogen met zich mee.

Mike Groenhof, defense. De in Assen geboren verdediger (29 jaar) komt ook over van het eredivisie-team van Unis Flyers en zal een solide slot zijn op de Groningse verdediging. Met zijn twee meter en 95 kilo neemt voegt hij veel fysieke kracht toe. Groenhof keert terug op het oude nest. Voor zijn tijd bij Heerenveen speelde hij al tien jaar bij Groningen.

Salvatore “Sal”  Stalteri, goalie. Deze Italiaanse Canadees (29) komt over uit van het Duitse TuS Harsefeld (Regionalliga). Stalteri vormt met de talentvolle maar zeer jonge Nederlandse Oekraïner Danylo Douma (17) het goalieduo.

tekst gaat verder onder de video

Maree Dijkema, forward. Maree is een 24-jarige talentvolle dame van het Nederlands damesteam. Zij komt over vanuit Zweden SDE en is weer thuis in het noorden van het land.

Rudolfs Oto Lapsa, forward. De Letse aanvaller komt over van Dordrecht en moet Groningen aan de benodigde scoringsdrang helpen. Was goed voor 23 punten (10G, 13A) in het reguliere seizoen.

Janis Brakss, defense. Komt ook over van Dordrecht. Deze oude Letse vos, 37 jaar, scoorde 43 punten in 21 wedstrijden (18G, 23 A).

vertrokken spelers

Tomas Krukovski, defense. De sterke en technische verdediger uit Litouwen keert definitief niet terug in Groningen en vervolgt zijn carrière in Letland bij de Hockey Punks.

Toms Breikss, forward. Was na Zahir Hup degene die de meeste punten pakte namelijk 22 met elf goals en elf assists.

Zahir Hup, forward. Gaat 57 kilometer verderop spelen. Hup wordt een Fries, hij gaat in Leeuwarden aan de slag. Was de topscoorder met 21 goals.

Flynn Hayward-Jones defense. Is teruggegaan naar zijn geboorteland Nieuw Zeeland en speelde ook nog een WK. Kwam tot 47 wedstrijden verdeeld over GIJS (21), West Aukland Admirals (16) en Nieuw Zeeland (5).

Wat kunnen we verwachten van GIJS Marne Groningen

Naast Derek Seguin zullen Janis Brakss, Vainus Jankauskas en Rudolfs Oto Lapsa het gemiddelde qua goals omhoog moeten brengen gezien hun cijfers van afgelopen seizoen in de eredivisie om het gemis van Hup en Breikss op te vangen. Jankauskas scoorde vijftien goals en die is gebleven in Groningen.

selectie Groningen
Goalies:
Danylo Douma
Sal Stalteri

Defense:
Janis Brakss
Mike Groenhof
Carsten Smit
Rodney Kuiper
Wesley Zoutman
Tim Bont
Kenneth Keijzer

Forwards
Rudolfs Lapsa
Derek Seguin
Guy Kunst
Tim Bartels
Maree Dijkema
Joop Uchtman
Romeo Stroosma
Vainus Jankauskas
Senna Miller
Patrick Kiezebrink
Danny Kerstholt
Bjorn de Haan
Dylan Foks

Previous Gaat Sheldon Keefe de Devils naar de play-offs leiden?
Next Dordrecht Lions in balans op jacht naar succes