Gaat Sheldon Keefe de Devils naar de play-offs leiden?


Foto: Instagram New Jersey Devils

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de New Jersey Devils met hun jonge doch talentvolle team aangevuld met een nieuwe coach, nieuwe goalie en ervaren defensieve spelers nu wel knallen in de play-offs?

LEES OOK: Calgary deed bijna alle sterkhouders weg, hoe nu verder?

Terugblik seizoen 2023-2024

De New Jersey Devils gelden met topaanvallers als Jack Hughes, Jesper Bratt, Nico Hischier en Timo Meier wederom als gevaarlijke outsiders voor de Stanley Cup van 2025. Afgelopen jaar eindigde echter in een drama met een wedstrijdscore van 38 keer winst, 39 keer verlies en vijf wedstrijden verloren in overtime of shootouts. In de league werd het plek 23,  een zevende en voorlaatste plaats in de Metropolitan Division. In de Eastern Conference eindigde het Duivelsgebroed op een dertiende plaats (van de zestien). De ruim 16.000 Jersey-fans zullen in het Prudential Center niets minder dan een wederopstanding verwachten en een plek bij de play-offs opeisen. The Devils hebben er de selectie voor.

twee keer ontslag

Het doelsaldo van minus negentien verraad de grote zwakte van New Jersey afgelopen seizoen. Niet de blessure van Jack Hughes maar de blessure van top verdediger Dougie Hamilton was een groot probleem. Hij scheurde een borstspier en mistte 62 wedstrijden. Maar hij is fit als het seizoen begint. Daarnaast was er het probleem van de wat minder presterende goalies. De drie meest gespeelde goalies, Vitek Vanecek 32 wedstrijden, .890 en 3.18 GAA. Nico Daws 21 wedstrijden .894 en 3.15 GAA en Akira Schmid, negentien wedstrijden, .895 en 3.15 GAA. Het management heeft daarom ook flink geïnvesteerd in een ervaren goalie en defensieve spelers.

Allereerst werden afgelopen seizoen maar liefst twee coaches vervangen. Eerst werd Lindy Ruff ontslagen en vervangen door zijn assistent Travis Green. Op 23 mei werd Green ook ontslagen en stelde general manager Tom Fitzgerald de beruchte bullebak van Toronto aan: Sheldon Keefe.

Hij werd begin mei door de Leafs op straat gezet na het uitblijven van succes ondanks een karrenvracht aan topspelers in de selectie. Keefe moet met zijn nadruk op discipline en de recente defensieve aanwinsten zorgen voor betrouwbaarheid. Op die manier moet het komend seizoen weer een succes worden. Een trip naar New Jersey moet weer als een bezoek aan de Hel worden ervaren. Een playoff-plek is wel het minste wat van deze selectie verwacht mag worden.

aangetrokken spelers

Jacob Markstrom, goalie. Deze 34-jarige goalie wordt de nummer één in New Jersey. Hij komt via een trade over van de Calgary Flames. Markstrom geldt wat betreft de statistieken als een top vijf goalie (vierde plek) uit de NHL sinds 2019-2020.

tekst gaat verder onder de foto

devils
Foto: Instagram Jacob Markstrom

Brett Pesce, defense. De 29-jarige komt over uit Carolina en tekende een miljoenendeal voor zes jaar. Hij vormt met Luke Hughes (de jongste telg uit de Hughes-dynastie) op papier een ijzersterk verdedigingsduo.

Brenden Dillon, defense. de 33-jarige veteraan tekende voor drie jaar en komt van de Winnipeg Jets. Hij vormt een gewenst extra slot op de deur met veel ervaring waar de jonkies van kunnen profiteren.

Tomas Tatar, forward. Vertrok vorig jaar bij de Devils en zwierf via Colorado en Seattle door de NHL (24 punten, negen goals en vijftien assists). Hij tekende voor één jaar.

Stefan Noesen, forward. Tekende een driejarig contract als free agent. Kwam van Carolina Hurricanes waar hij 37 punten pakte met veertien goals en 23 assists.

Paul Cotter, forward. Kwam in een trade van Vegas naar New Jersey. Akira Schmid en Alexander Holtz gingen naar Vegas en Cotter en een derde ronde draft pick 2025 kwamen naar New Jersey.

vertrokken spelers

Alexander Holtz, forward. Dit jonge 22-jarige talent verzamelde 28 punten (16 goals, 12 assists) in 82 wedsrijden tijdens zijn debuutseizoen in de NHL. Hij vertrekt naar Vegas.

Tomas Nosek, forward.  de aanvaller kende een dramatisch slecht seizoen (twee goals en vier assists in 36 wedstrijden). Hij gaat naar Florida en tekende bij de Panthers voor één jaar.

Kaapo Kakhönen, goalie. Free agent tekende voor een seizoen bij Winnipeg.

Viteck Vanacek, goalie. Ging in een trade naar San Jose. Was geblesseerd maar kan fit aan het trainigskamp beginnen.

Akira Schmid, goalie. Vertrok naar Vegas via een trade.

Kevin Bahl, defense. Ging naar Calgary met de trade van Jacob Markstrom.

John Marino, defense. Werd getrade naar Utah voor een aantal 2025 draft picks.

Brendan Smith, defense. Gaat als free agent naar Dallas met een eenjarig contract met een miljoen dollar.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Arseni Gritsyuk, forward. Een getalenteerde aanvaller die zich goed heeft ontwikkeld in de KHL. Zijn offensieve vaardigheden en fysiek spel maken hem een sterke kandidaat om zich aan te sluiten bij het NHL team als hij op trainingskamp zijn beste beentje voor zet.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Arseny Gritsyuk

Chase Stillman, forward. Bekend om zijn vechtlust en veelzijdigheid, zal Stillman waarschijnlijk het seizoen beginnen in de AHL, maar hij zou kunnen worden opgeroepen als dat nodig is.

Lenni Hämeenaho, forward. Na een indrukwekkend seizoen in de Finse Liiga is Hämeenaho een andere aanvaller met potentieel. Hij zal niet aan het seizoen beginnen met de Devils, maar kan tegen het einde van het seizoen worden toegevoegd, afhankelijk van hoe dingen verlopen​ in New Jersey

Wat hebben de New Jersey Devils nog nodig?

Een echte top zes-aanvaller (en die zijn niet meer vrij verkrijgbaar) en een jonge topgoalie. Markstrom en Jake Allen zijn beide 34 jaar oud. Geen goalies voor de lange termijn dus. Wetende dat de Devils afgelopen jaar na de Canadiens en de Senators de meeste tegengoals kregen (3.43 per wedstrijd) is het dus logisch dat de focus tijdens de zomerstop op de defensie lag. Maar de goalie-situatie blijft risicovol.

Verwachte lijnen

Ondrej Palat – Jack Hughes – Jesper Bratt
Timo Meier – Nico Hischier – Dawson Mercer
Paul Cotter – Erik Haula – Stefan Noesen
Tomas Tatar – Curtis Lazar – Nathan Bastian

Luke Hughes – Brett Pesce
Jonas Siegenthaler – Dougie Hamilton
Brenden Dillon – Simon Nemec

Jacob Markstrom
Jake Allen

Previous Lukt het Red Eagles 's-Hertogenbosch nu wel voor de play-offs te gaan?
Next Gaat Groningen echt de aanval inzetten op de top vier?