Gaan de Buffalo Sabres eindelijk weer eens naar de play-offs?


Foto: Instagram Buffalo Sabres

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de Buffalo Sabres met de nieuwe ‘oude’ coach Lindy Ruff  nu wel weer eens meedoen in de strijd om de play-off tickets? De laatste keer was namelijk in 2011. Men verloor in de eerste ronde in game zeven van de Philadelphia Flyers. Coach toen bij Buffalo was Lindy Ruff.

LEES OOK: Gaat Sheldon Keefe de Devils naar de play-offs leiden?

terugblik seizoen 2023-2024

De Sabres noteerden afgelopen seizoen 39 overwinningen, 37 nederlagen en zes keer een nederlaag na overtime of shootouts en eindigden daarmee als zesde in de Atlantic division. Als negende in de Eastern Conference en ten slotte als nummer 22 in de League. Dit wederom nietszeggende en matige seizoen zette general manager Kevyn Adams aan tot het ontslag van coach Don Granato (april 2024). Het is inmiddels dertien jaar geleden dat Buffalo in het KeyBank Center (19.000 zitplaatsen) voor het laatst de play-offs haalde.

Voor de nieuwe coach Lindy Ruff geldt maar één missie: de play-offs. Linksom of rechtsom moeten die bereikt worden. Lukt het niet met de vlijmscherpe sabels? Dan maar met de botte bijl. Of het verwachtingspatroon realistisch is, is nog maar de vraag. Consistentie wordt het toverwoord. Als Ruff dat in het spel krijgt, lonkt wellicht de strijd om de vierde plek in de Atlantic. De man met de meeste overwinningen als coach van de Sabres keert terug op het oude nest. Hij moet het team weer op stoom krijgen. Ruff werd afgelopen seizoen in maart 2024 zelf ontslagen als coach van de New Jersey Devils. De ervaren Ruff komt met een trackrecord van  864 overwinningen  679 nederlagen en 153 overtime of shootout verlies in 24 NHL seizoenen als coach van de Sabres, Devils, en Dallas Stars.

aangetrokken spelers

James Reimer, goalie. Komt over van Detroit. De 36-jarige goalie kan inspringen wanneer de rookie gaat chocken. Zal voornamelijk als derde goalie fungeren. Haalde bij Detroit 25 wedstrijden met .904 en 3.11 GAA.

Dennis Gilbert, defense. Was veel geblesseerd afgelopen seizoen bij Calgary. kwam maar tot 34 wedstrijden met zeven punten waaronder een goal en zes assists.

Jason Zucker, forward. Free agency een jaar contract voor vijf miljoen. Komt van de Predators die hem haalde bij Arizona voor de deadline.

Nicolas Aube-Kubel, forward. Gehaald via free agency van Washington en hij tekende voor een seizoen. Hij haalde in zestig wedstrijden maar zestien punten (6G, 10A).

Sam Lafferty, forward. Free agency vanuit Vancouver waar hij in 79 wedstrijden 24 punten behaalde. (13G, 11A), tekende een 2-jarig contract voor twee miljoen per seizoen.

Beck Malenstyn, forward. Kwam via een trade van Washington naar Buffalo voor een second round draft pick in 2024. Bottom six speler en een uitstekende penaltykiller.

Ryan McLeod, forward. Deze 24- jarige aanvaller komt over uit Edmonton om diepte in het spel te brengen bij de Buffalo (center van de derde lijn). McLeod kende als Oiler een NHL career-high van 30 punten (12 goals, 18 assists) in 81 reguliere wedstrijden en vier goals in de 24 Stanley Cup play-off ontmoetingen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Buffalo Sabres

Jason Zucker, forward. Zucker is als veteraan gepokt en gemazeld in de NHL. Hij is op meerdere lijnen inzetbaar. Goed voor 32 punten. Veertien goals en achttien assists in achttien wedstrijden voor Nashville en 51 voor Arizona.

vertrokken spelers

Jeff Skinner, forward. Gaat voor minimaal één jaar naar de Edmonton Oilers nadat de Sabres eind juni de laatste drie jaar van zijn peperdure contract uitkochten. Hij had een onopvallend seizoen met 46 punten (24 goals, 22 assists) in 74 wedstrijden.

Zemgus Girgensons, forward. Free agent driejarig contract getekend bij Tampa Bay. 825.000 USD per seizoen.

Casey Mittelstadt, forward.  Werd in maart al getrade naar Colorado.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Jiri Kulich, forward. Net als vorig jaar gaat de meeste aandacht uit naar dit jonge talent. Kulich is net een paar maanden twintig en had een prima seizoen in de AHL (45 punten met Rochester, 27 goals en achttien assists). Hij geldt nog steeds als een grote belofte. Heeft zijn debuut al gemaakt. Een wedstrijd in de NHL tegen New Jersey op 25 november 2023.

Devon Levi, goalie. De 22 jarige Canadese goalie heeft zijn debuut al gemaakt bij de Sabres (inmiddels dertig wedstrijden in twee seizoenen) maar geldt nog steeds als een rookie.

tekst gaat verder onder de foto

Buffalo
Foto: Instagram Buffalo Sabres

Wat hebben de Buffalo Sabres nog nodig?

Met Mattias Samuelsson weer terug in de line-up is het defensief wat stabieler. Samuelsson stond 35 wedstrijden aan de kant sinds januari 2024. Hun tweede en derde verdedigingsduo’s zijn kwetsbaar. Achterin ontbreekt nog de diepte en stabiliteit van de aanvalslijnen. Dat is bloedlink in de NHL.

mogelijke lijnen

JJ Peterka – Tage Thompson – Alex Tuch
Zach Benson – Dylan Cozens – Jack Quinn
Jason Zucker – Ryan McLeod – Jordan Greenway
Beck Malenstyn – Sam Lafferty – Nicolas Aube-Kubel

Rasmus Dahlin – Mattias Samuelsson
Bowen Byram – Owen Power
Ryan Johnson – Connor Clifton

Ukko-Pekka Luukkonen
Devon Levi
James Reimer

Previous Dordrecht Lions in balans op jacht naar succes
Next Kunnen Philadelphia Flyers de druk nu wel aan?