Eindhoven bouwt verder aan nieuw succes


Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Gaat de kampioen van 2023 Eindhoven Kemphanen weer de laatste vier bereiken.

LEES OOK: Dordrecht Lions in balans op jacht naar succes

Recap seizoen 2023-2024

De Eindhoven Kemphanen waren afgelopen seizoen de titelverdediger. Na het kampioenschap van 2022-2023 eindigden ze in 2024 in de middenmoot. De Kemphanen wonnen even vaak als ze verloren: tien om tien. Ook wat betreft overtime was het seizoen gelijk verdeeld: één keer winst en één keer verlies. Het leverde uiteindelijk de zevende plaats op. Bijna alle winstpartijen werden tegen de lager geklasseerde teams geboekt en in de play-offs strandden de Eindhovenaren bij de latere finalist; de Nijmegen Devils. De Kemphanen waren dus net een maatje te klein voor de top vier.

Eindhoven nam afscheid van hun coach Larry Suarez en strikte in mei van dit jaar trainer/coach Stefan Collard. Collard was voorheen onder meer werkzaam als trainer van de Dordrecht Lions en de Utrecht Dragons. Hij tekende voor één jaar met een optie voor nog een jaar. Lukt het Eindhoven komend seizoen om onder zijn leiding de sprong richting de top te maken?

tekst gaat verder onder de foto

Stefan Collard de nieuwe coach van Eindhoven Kemphanen

Aangetrokken spelers

Rowan Delil, goalie. De 31-jarige goalie die veertien jaar bij de eaters speelde doet zijn goalie pak weer aan en gaat aan de slag bij Eindhoven.

Jakob Karlsson, forward. Deze 25-jarige tengere Zweedse aanvaller (70 kg, 1m.80) komt over van Avesta BK. Karlsson en heeft zowel in de derde als tweede Zweedse divisie keurige scores behaald. Vorig jaar kwam hij in dertien wedstrijden tot 15 punten (negen goals, zes assists).

Dennis Donders, defense. De 38-jarige met zijn enorme ervaring en surplus aan fysieke kracht (93 kilo, 1m.85) wordt Donders een steunpilaar in de defensie van de Kemphanen. Hij komt over van de Snackpoint Eaters uit Geleen waar hij in de CEHL 31 wedstrijden speelde (twee assists).

tekst gaat verder onder de foto

#86 Dennis Donders Foto: Kurt Vermeijlen

Ethan Hawes, defense. Met Hawes halen de Kemphanen een talentvolle 22-jarige defenseman uit Australië naar de Lichtstad. Hij speelde afgelopen seizoen in de AIHL voor de Newcastle Northstars, de club uit zijn geboortestad. Hawes is welkome leverancier van assists. Hij pakte vorig seizoen 26 punten (vier goals en 22 assists).

Diego Kleijssen, defense. Komt over van de Yeti’s Breda.

Sander Horvers, forward. Komt eveneens over van de Yeti’s Breda.

Julian Markgraaf, forward. Verlaat Limburg eredivisie Smoke Eaters voor Eindhoven.

Willy Schut, forward. komt weer terug na een zware blessure is er een jaar uit geweest.

Jorn van Soest, forward. Ging vijf jaar geleden studeren in Letland om dierenarts te worden. Is geslaagd en komt terug als dierenarts en gaat weer hockeyen bij Eindhoven. Speelde wel hockey in Letland maar op Bier League niveau.

vertrokken spelers

Stan Jatczak, defense. Deze 27-jarige alleskunner uit de USA speelde slechts negen wedstrijden maar noteerde daarin het fraaie aantal van 20 punten (negen goals en elf assists).

Corne van Stuijvenberg, forward. Dit 20-jarige fysiek sterke talent vertrekt naar de CEHL en gaat voor de Liège Bulldogs spelen. Hij speelde 21 wedstrijden en leverde 17 punten (zes goals en elf assists).

Eruan Hendriks, defense. Met de 23-jarige Hendriks wandelt een potentiële puntenscorer de deur uit. De aanvallend ingestelde verdediger kwam in 21 wedstrijden ook tot 17 punten (6 goals en 11 assists). Hendriks vertrekt naar de Nijmegen Devils.

Damian Kluijtmans, forward. Nog geen nieuwe club en/of nog geen nieuw contract bij Eindhoven.

Adam Jiracek, defense. Nog geen nieuwe club en/of nog geen nieuw contract bij Eindhoven.

Kayo van Zoest, forward. Gaat op een lager niveau spelen.

Angelo van Hulten, forward. Gaat op een lager niveau spelen.

Chris Louwers, defense. Nog geen nieuwe club en/of nog geen nieuw contract bij Eindhoven.

Quinten Vermylen, goalie. Terug naar zijn jeugdliefde HYC.

Wat zijn de verwachtingen?

De Kemphanen bouwen gestaag aan een bredere selectie. Er is een mooie mix tussen ervaring en talent aan het ontstaan. De wens om een extra stapje te zetten, is groot ook al roert de concurrentie zich luid en duidelijk. Krijgen de Kemphanen dit jaar misschien de halve finale in het vizier of is dat nog iets te veel gevraagd? De oefencampagne begon uitstekend onder andere met een 10-0 overwinning tegen CEHL team Mechelen Golden Sharks en een 5-2 overwinning op de Tilburg Trappers eredivisie.

Selectie Eindhoven Kemphanen

goalies
Rowan Delil
David Reid

defensemen
David Church
Niek Clermonts
Dennis Donders
Ethan Hawes
Diego Kleijssen
Rob Lepper
Clim Machelessen
Danny Mols
Thibault Tieke

forwards

Karlis Andersons
Roy Ansems
Chiel Becht
Branko Dijstelbloem
Jim Gudden
Sander Horvers
Jakob Karlsson
Lenny Kerkhof
Niels Lemans
Julian Markgraaf
Valerius Ng
Kamil Romaniuk
Willy Schut
Mike Verschuren

Bronvermelding: Eindhoven Kemphanen, IJshockey Nederland, IJshockey Database, Elite Prospects.

Previous Kunnen Philadelphia Flyers de druk nu wel aan?
Next Minnesota op jacht naar de play-offs in laatste seizoen Fleury