Kunnen Philadelphia Flyers de druk nu wel aan?


Foto: Facebook Philadelphia Flyers

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de Philadelphia Flyers die weinig konden doen gezien de cap space aan de selectie het beter doen dan afgelopen seizoen?

LEES OOK: Gaan de Buffalo Sabres eindelijk weer eens naar de play-offs?

resultaten afgelopen seizoen

De Flyers klopten heel af en toe op de deur voor een wild card maar stonden aan het einde van het seizoen wederom met lege handen. Hun eindresultaat was 38 gewonnen wedstrijden, 33 verloren en elf wedstrijden verloren na overtime of shootouts. Waarmee ze als zesde in de Metropolitan Divisie eindigde. In de Eastern Conference finishten ze als elfde en in de league was plaats 21 het eindstation van het seizoen 2023-2024. Wie Philadelphia goed kan gebruiken is Ryan Ellis. Maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Ellis nog terug zal keren in de NHL. De verdediger van de Flyers kampt met een ernstige en complexe blessure, met name een gescheurde psoas-spier, naast andere complicaties aan zijn rug en heup. Ellis heeft sinds november 2021 niet meer gespeeld, en hoewel er aanvankelijk enige hoop was, zijn de kansen op zijn terugkeer sterk afgenomen. Flyers general manager Chuck Fletcher suggereert dat zijn blessure inmiddels richting einde carrière gaat.

Aangetrokken spelers

Matvei Michkov, forward. Het negentienjarige Russische wonderkind tekende voor drie jaar. Hij komt over van SKA St. Petersburg dat hem uitleende aan Sotchi. Daar kwam hij tot 41 punten (negentien goals, 22 assists). Met die score was hij afgelopen seizoen de best presterende speler onder de 20 jaar in de KHL. Hij zal in Philadelphia in lijn 2 verwacht worden en vooral de powerplay moeten versterken.

Eetu Makiniemi, goalie. De 25-jarige Finse goalie heeft zich vooral laten gelden in de AHL. Hij heeft twee wedstrijden in de NHL gespeeld bij de San Jose Sharks en mag zich nu bewijzen met een professional try out (PTO) om een contract af te dwingen. Zijn cijfers in de AHL zijn positief met een gemiddelde van 0.909 en 2.50 GAA.

Vertrokken spelers

Cam Atkinson, forward. Vertrekt naar Tampa Bay waar hij een éénjarig contract voor de Lightning tekende. Zijn seizoen was typisch voor de Flyers: matig. Hij scoorde slechts 28 punten (dertien goals en vijftien assists) in zeventig wedstrijden.

Foto: Instagram Philadelphia Flyers

Ryan Johansen, forward. De Flyers wilde hem op waivers zetten om zijn contract te beëindigen vanwege een “ernstige schending” van de overeenkomst. Johansen werd overgenomen in een trade met de Colorado Avalanche, maar speelde nooit voor de Flyers vanwege een heupblessure, wat $4 miljoen aan salarisruimte zou vrijmaken voor het team.

Johansen en zijn team betwisten de claim van de Flyers. Ze stellen dat hij een ernstige blessure had die een operatie vereiste en dat hij in goed vertrouwen samenwerkte met het medisch team van de club. Hij is van plan een klacht in te dienen bij de NHL Players’ Association (NHLPA) om de beëindiging van zijn contract aan te vechten. Als hij succesvol is, kan dit leiden tot een juridische of financiële schikking, wat gevolgen kan hebben voor de salarisruimte van de Flyers.

Carter Hart, goalie.  Hart is een van de mannen die betrokken was bij het U18 USA Hockey sex schandaal waar hij in 2024 in staat van beschuldiging werd gesteld. De meeste spelers in dit schandaal spelen inmiddels in de KHL. Maar Carter Hart (nog) niet. Hij kreeg in ieder geval geen contract aangeboden door de Flyers. Hij werd door de Flyers op 23 januari op verlof gezet.

Talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Oliver Bonk, defense. De 19-jarige eindigde als speler van London Knights als vijfde verdediger in de Ontario Hockey League met 67 punten (24 goals, 43 assists) in zestig wedstrijden. Zijn powerplayscore (vijftien punten) gaf hem een vijfde plek overall. Hij blijft naar verwachting nog een jaartje bij het juniorhockey. Maar zijn hockey-IQ, zijn complete spel en zijn powerplaykwaliteiten zullen hem snel naar de NHL katapulteren.

tekst gaat verder onder de foto

Flyers
Foto: Oliver Bonk Instagram

Wat kunnen we verwachten?

Philadelphia heeft eigenlijk nog wel behoefte aan een goalie. Daarnaast is er een schreeuwend tekort aan scorend vermogen. De Flyers waren het 27e scorende team (van de 32) met 2.82 goals per game en eindigde troosteloos op de laatste plaats als powerplayteam, voor het derde seizoen op rij. Of het verlengen van Travis Konecny met een achtjarig contract ter waarde van  $70 miljoen ($8,750,000 AAV per 2025-26) dan een wijze zet is? Kocecny had afgelopen jaar 68 punten (33 goals en assists). Er rust een gigantische last op zijn schouders.

Voor de ervaren coach (en heethoofd) John Tortorella en general manager Daniel Briere is de opdracht klip en klaar. Hoe van het middelmatig presterende Philadelphia weer een hip en succesvol Philly te maken? Van beide heren ligt het hoofd komend seizoen al op het hakblok. De ruim 19.000 fans zullen in het Wells Fargo Center weinig geduld meer hebben nadat ze in 2020 voor het laatst de flyers de play-offs zagen halen. Het zal er weer om spannen of de Flyers nu wel de play-offs gaan halen. Onze keuze zal zijn net niet.

verwachte lijnen

Tyson Foerster- Sean Couturier – Matvei Michkov
Owen Tippett –  Morgan Frost – Travis Konecny
Joel Farabee – Scott Laughton – Bobby Brink
Noah Cates – Ryan Poehling – Garnet Hathaway

Cam York – Travis Sanheim
Nick Seeler – Jamie Drysdale
Egor Zamula – Rasmus Ristolainen

Samuel Ersson
Ivan Fedotov

Previous Gaan de Buffalo Sabres eindelijk weer eens naar de play-offs?
Next Eindhoven bouwt verder aan nieuw succes