Heerenveen met jong talent op jacht naar de prijzen


Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Hoever kan Unis Flyers Heerenveen nu geraken?

LEES OOK: Eindhoven bouwt verder aan nieuw succes

Terugblik seizoen 2023-2024

De Heerenveen Flyers pakte afgelopen seizoen de zesde plek met één puntje voorsprong op de Kemphanen. Heerenveen won tien wedstrijden en verloor er tien, net als Eindhoven. De Flyers wonnen echter beide overtime-wedstrijden en pakten daarmee die zesde plek.

Een keurige prestatie voor het team dat onder de paraplu van het Unis Flyers team uit CEHL opereert. Heerenveen heeft zo een fraaie kraamkamer voor haar talenten. Ze draaien mee in de top van de Eredivisie en doen zelfs play-off-ervaring op. In die play-offs werd in de eerste ronde de burenruzie met de Leeuwarden Capitals verloren. Zo eindigde een prima seizoen een tikje in mineur.

Voor het komend seizoen zet Heerenveen nog meer in op talent. Met een gemiddelde leeftijd van 21,09 jaar en een gemiddeld gewicht van 73,4 kilo hebben de Flyers na de Tilburg Trappers het jongste en lichtste team. Maar laat de concurrentie gewaarschuwd zijn: het talent is er niet minder om. Heerenveen start ook met een nieuwe coach: Aldo van Aalderen (oud speler van het BeNe League team voor zeven jaar)

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Unis Flyers Heerenveen

aangetrokken spelers

Kenny Welles, defense. De 29-jarige routinier komt van het CEHL-team van Heerenveen en voegt de broodnodige ervaring toe aan het team. Hij is een echte local. Welles speelt op twee seizoenen na (2012-2014) al zijn hele leven voor Heerenveen. Hij is niet gehaald voor de punten. Hij noteerde in de 32 ECHL-wedstrijden van afgelopen seizoen één goal. Welles heeft andere broodnodige kwaliteiten. Hij zal naast een echte enforcer ook het slot op de deur van de verdediging zijn en de coach op het ijs.

Dennis Sikma, forward. Ook deze 25-jarige in Heerenveen geboren en getogen Friese forward keert terug naar het Eredivisieteam van de Flyers. Sikma speelt al vanaf zijn debuut in 2014 voor de Heerenveen. Afgelopen seizoen speelde hij 25 wedstrijden voor het ECHL-team van de Flyers (goal en assist). Ondanks zijn leeftijd geldt hij als een ervaren aanvaller en daar hebben de Friezen komend seizoen behoefte aan.

Thijs Kivits, goalie. De 18-jarige talentvolle doelman kwam over van Red Eagles Den Bosch. Gaat gedeeld spelen tussen eredivisie en CEHL.

Damian Caringi, forward. De 27-jarige Canadees uit Ontario kwam over uit de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij speelde bij Abu Dhabi Storms. Behaalde 37 punten in veertien wedstrijden (19G, 18A).

tekst gaat verder onder de foto

Foto: MarySaints

Luka Mittendorf, forward. Komt met Thijs Kivits mee. De aanvaller komt dus ook van Red Eagles Den Bosch.

Vertrokken spelers

Valtteri Nousiainen, goalie. Speelde alle 22 wedstrijden en maakt de overstap over de oceaan naar de FPHL en gaat spelen bij Port Huron Prowlers.

Tony Demelinne, forward. De 36-jarige Hagenees gaat het weer een stapje hoger proberen bij Unis Flyers in de CEHL.

Jeremy ten Brink, defense. De 23-jarige homeboy (geboren in Heerenveen) maakt de pikante overstap naar de Leeuwarden Capitals. Met Ten Brink verliezen de Flyers een jonge sterke reus (1m. 87 en 94 kilo). Hij was in vijftien wedstrijden goed voor 14 punten (vijf goals, negen assists).

Derek Seguin, forward. De Flyers raken met het vertrek van deze watervlugge Canadees hun hofleverancier kwijt. Seguin was met zijn 40 punten (27 goals, dertien assists) de drijvende kracht achter de zesde plaats in de Eredivisie. Ook Seguin maakt een pikante overstap. Hij speelt komend seizoen bij de provinciale buren in het tenue van GIJS Marne Groningen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Mike Groenhof, defense. De 29-jarige geboren Assenaar vertrekt na twee seizoenen Friesland weer naar Groningen. Hij keert daar terug waar het ooit voor hem begon. Groenhof speelde vanaf zijn debuut in 2009 tot en met 2022 voor GIJS met uitzondering van een jaartje Eindhoven (2010-2011). Afgelopen seizoen kwam hij in achttien wedstrijden tot negen punten (twee goals en zeven assists). Heerenveen verliest met hem een ervaren en sterke grote verdediger (2m.01 en 95 kilo).

Senne van der Vlugt, defense. Dit 16-jarig talent gaat naar Somang Hockey AAA U18

Espen Scheenstra, forward. Blijft in het ijshockey en is referee geworden.

Jeremy Posthumus, defense. Nog niet bekend.

Bauke Renze ten Hoeve, forward. Nog niet bekend

Tymo van der Duin, goalie. Nog niet bekend

Wat kunnen we verwachten?

De Flyers zullen wederom willen strijden voor de play-offs. Het inpassen van nieuwe talenten is daarbij cruciaal. Zijn de jonkies op tijd ingespeeld om meteen om de prijzen te spelen? Met behulp van de aangetrokken routiniers behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Stijn Andringa, Dave van den Bos, Lasse Reinders en Christopher Töpfer mogen zich ook bewijzen bij het CEHL team.

De 2024-2025 selectie van de Unis Flyers Heerenveen

Goalies
Almer de Boer
Thijs Kivits
Youri Scholten

Defense
Jesper Geertsma
Iris van Houten
Roos Karst
Patrick Meijer
Christopher Töpfer
Kenny Welles

Forwards
Stijn Andringa
Parlind Berisha
Nick Bos
Sebas Bruin
Damian Caringi
Jari Hiemstra
Tom van Houten
Luka Mittendorff
Lasse Reinders
Max Rensch
Dennis Sikma
Gys Vollmann
Silvar Wierdsma
Dave van den Bos

bronnen: UnisFlyers, Eliteprospects, IJshockeyNederland

Previous Minnesota op jacht naar de play-offs in laatste seizoen Fleury
Next Kan Sidney Crosby in zijn nadagen Pittsburgh nog goud bezorgen?