IJCU Utrecht Dragons op weg naar aansluiting met de top?


Foto: Instagram Utrecht Dragons

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Hoever kan IJCU Utrecht Dragons nu geraken?

LEES OOK: Heerenveen met jong talent op jacht naar de prijzen

terugblik seizoen 2023-2024

De Dragons eindigden het afgelopen seizoen keurig in de top 5. Die vijfde plek liet wel een gaatje met de top vier zien. Het team kwam tot elf gewonnen en zeven verloren wedstrijden, twee keer overtime winst en twee keer overtime verlies. Uiteindelijk bedroeg de achterstand op nummer vier Zoetermeer toch nog tien punten.
Utrecht pakte na het einde van de competitie meteen door en heeft slim gehandeld in het off-season. Met de flink vernieuwde selectie onder leiding van coach Tony Collard die gepromoveerd is van assistent naar hoofdcoach en zijn nieuwe assistent Nigel van Acquooy willen de Dragons de definitieve aansluiting met de top vier realiseren.
Om die aansluiting voor elkaar te krijgen, legden het management en de coaching staf de focus op goalies en defensemen. Op die manier kan het aantal winstpartijen flink omhoog zo is de filosofie.

aangetrokken spelers

Jerry Kinnegin, defense. Hij is een vurig gewenste versterking van de Utrechtse defensie. Behalve een sterke verdediger is Kinnegin ook in staat om punten te leveren. Hij kwam afgelopen seizoen tot zeventien punten in 21 wedstrijden (zes goals en elf assists). De ervaren verdediger (28) komt na één jaar weer terug bij de Utrecht Dragons. Op een jaartje Amsterdam na, heeft Kinnegin zijn volledige carrière bij Utrecht of bij Den Bosch gespeeld.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Wessel Copier, forward. De 26-jarige ervaren aanvaller (acht seizoenen CEHL) komt over van Unis Flyers Heerenveen. De snelle compacte forward zal op meerdere plekken inzetbaar zijn.

Alexandar Makarin, forward. Deze 23-jarige begaafde aanvaller (ex-Boston jr. Bruins) komt over van de Amsterdam Tigers waarmee hij in 2024 het kampioenschap won. Zijn ervaring met finalewedstrijden zal een welkome aanvulling zijn in de loop van het seizoen.

Lester Brown, forward. De 33-jarige Amerikaanse Nederlander brengt scorend vermogen, kracht en ervaring mee naar de Dragons. Een absolute aanwinst voor de aanval van Utrecht. Brown kwam vorig jaar bij de Dordrecht Lions tot 21 punten (zeven goals en veertien assists). Daarvoor was hij voor Bulldogs Luik en de Mechelen Sharks actief in de CEHL).

Martijn Geerligs, defense. De 24-jarige snelle verdediger komt over van de Nijmegen Devils en voegt ondanks zijn jonge leeftijd de broodnodige ervaring aan de Utrechtse verdediging toe (acht jaar CEHL en het successeizoen met de Devils).

Daniel Schaut, defense. De 18-jarige Amsterdammer komt over vanuit de Verenigde Staten waar hij de afgelopen twee jaar heeft gespeeld bij St. Andrews College U18. In twee jaar tijd speelde hij 77 wedstrijden en kwam tot 24 punten (4G, 20A).

twee goalies

Eline Gabriële, goalie. Met haar 22 jaar is ze nog jong maar toch al door de wol geverfd en met een geweldige staat van dienst. De afgelopen twee jaar noteerde ze in de pittige Zweedse en Finse competities savepercentages van 0.920. Voor het Nederlands team haalde ze dat ook.

Noah Nothlev, goalie. Dit 20-jarige talent uit Noorwegen kan in de Eredivisie een stap in zijn groei zetten. In de Deense competitie kwam hij voor Radovre Sik afgelopen seizoen tot een fraai 0.905 savepercentage in 26 wedstrijden (zeventien keer winst, negen keer verlies, geen OT’s). Bij Denemarken U20 kwam hij tot een percentage van 0.899.

vertrokken spelers

Zachary Levac, goalie. De jonge Amerikaanse goalie (20) vertrek na twee seizoenen weer naar de USA. Hij gaat voor de Alpena 45ers het doel verdedigen.

Pieter Kronenburg, forward. De 25-jarige aanvaller noteerde tien punten (vijf goals en vijf assists) in 21 wedstrijden.

Francis Wilkes, forward. Nog niet bekend bij de redactie waar ze gaan spelen.

Elaine Wilkes, goalie. Nog niet bekend bij de redactie waar ze gaan spelen.

Dean Versteeg, forward. De 22-jarige aanvaller met al veel BeNe League ervaring mag het gaan laten zien bij Snackpoint Eaters.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Kimberly Collard, forward. De 20-jarige forward gaat het avontuur aan in Oostenrijk bij Lakers Karnten.

Wat kunnen we verwachten?

Met een gemiddelde leeftijd van 24,91 jaar en een lengte van 1m.80 staat er een uitgebalanceerde en stevige selectie op het ijs. Utrecht wil dit jaar gaan strijden om de prijzen en heeft met een fitte selectie een stabiel en sterk team. Voeg daarbij twee toplijnen met forwards en geen enkele tegenstander is veilig. Fitheid zal aan het begin van het seizoen echter wel een sleutelrol spelen. Kunnen de Dragons blessurevrij starten?

De 2024-2025 selectie van IJCU Utrecht Dragons

Goalies
Eline Gabriele
Noah Nothlev

Defense
Ethan Elliot
Bart Engel
Martijn Geerligs
Jerry Kinneging
Vince van de Kraak
Daniel Schaut
Geno Zwiers
Nigel Zwiers

Forwards
Joël van Baarsen
Jason Boereboom
Indy Bontan
Lester Brown
Matt Caranci
Wessel Copier
Tim Kok
Teun Landzaat
Alexandar Makarin
Brock Montgomery
Tim Schaasberg
Andrew Trapman
Damian Weerheijm

Bronvermelding: eliteprospects, ijshockeynederland, ijshockeyfoto, instagram, uitrechtdragons.

Previous Kan Sidney Crosby in zijn nadagen Pittsburgh nog goud bezorgen?
Next Detroit Red Wings eist niets minder dan play-offs van Lalonde