Kan Sidney Crosby in zijn nadagen Pittsburgh nog goud bezorgen?


Foto: Instagram Pittsburgh Penguins

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de Pittsburgh Penguins die de play-offs op een haar na mistte het in het nieuwe seizoen beter doen?

LEES OOK: Minnesota op jacht naar de play-offs in laatste seizoen Fleury

Recap seizoen 2023-2024, verwachting 2024-2025

De machtige ijsvogels uit Pittsburgh misten na een bloedstollende seizoensontknoping maar net de play-offs. De Penguins eindigden als vijfde in de Metropolitan Divisie met 38 gewonnen 32 verloren en twaalf verloren wedstrijden in overtime of met shootouts. In de Eastern Conference was de tiende plaats het resultaat en in de League sloten ze het seizoen af met een negentiende plek. Met vier punten extra waren de play-offs gegarandeerd geweest. Maar ja, die punten ontbraken. Het was een bittere teleurstelling voor de jonge general manager Kyle Dubas en de ervaren coach Mike Sullivan. Sullivan behoort inmiddels tot het meubilair (sinds december 2015) en zijn krediet lijkt nu toch echt op te raken. De laatste Stanley Cup ligt alweer een zeven jaar achter Pittsburgh (2017).

De play-offs zijn nu twee jaar achter elkaar niet gehaald. Gezien de vrachtlading aan sterspelers onder de Penguins is dat een schande. Mr. Magic Sidney Crosby zal dit jaar eindelijk weer succes willen ervaren. Hij en de 18.000 toeschouwers in de PPG Paints Arena zijn hongerig en ongeduldig. Coach Sullivan moet leveren.

aangetrokken spelers

Cody Glass, forward. Kwam over met een trade van Jordan Frasca, rookie die nog zonder NHL debuut is. Glass speelde de afgelopen drie seizoenen 121 wedstrijden voor Nashville met twintig goals en 29 assists.

Sebastian Aho, defense. Komt als free agent over van de New York Islanders en tekent een tweejarig contract. Kwam afgelopen seizoen in 58 wedstrijden tot twee goals en zeven assists en had een plus twaalf.

Anthony Beauvillier, forward. Free agent en kreeg een eenjarig contract. Kwam t0t zestig wedstrijden afgelopen seizoen bij Chicago, Vancouver en Nashville. Scoorde in die zestig wedstrijden vijf goals, twaalf assists en had een minus acht.

Blake Lizotte, forward. Free agent. Komt over van Los Angeles waar hij niet in aanmerking kwam voor een contractverlenging.

Matt Grzelcyk, defense. De 30-jarige routinier is op papier een geweldig extra slot op de deur. Het probleem is zijn blessuregevoeligheid. Grzelcyk kwam afgelopen seizoen bij de Boston Bruins tot 60 wedstrijden en dertien punten, (twee goals en negen assists). Grzelcyk tekende voor een jaar en zal waarschijnlijk aan Erik Karlsson of Kris Letang worden gekoppeld.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Matt Grzelcyk

Kevin Hayes, forward. Voor een 2026 tweede ronde draft pick kon Pittsburgh Kevin Hayes oppikken bij de St. Louis Blues. Een veelzijdige maar inconsistente center.

vertrokken spelers

Reilly Smith, forward. Werd getrade naar de New York Rangers voor een voorlopige keuze uit de vijfde ronde van de draft in 2025 en een keuze uit de tweede ronde van de draft in 2027. Reilly Smith had 40 punten (13 goals, 27 assists) in 76 games afgelopen seizoen.

Jake Guentzel, forward. Ging in februari weg na een trade met Carolina Hurricanes.

Jeff Carter, forward. De 39-jarige Canadees won twee cups met L.A. en gaat met pensioen.

Pierre-Oliver Joseph, defense. Kreeg geen aanbieding van Pittsburgh en heeft nu een contract bij de St. Louis Blues.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Owen Pickering, defense. De 20-jarige behaalde afgelopen seizoen 46 punten (zeven goals, 39 assists) in 59 matches met Swift Current uit de Western Hockey League. Hij komt als nummer 21 uit de eerste ronde van de 2022-draft. Na trainingskamp wordt duidelijk of Pickering meteen vanaf het begin bij de selectie zit.

Vasily Ponomarev, forward. Kwam over met de Jake Guentzel trade. Heeft zijn debuut al gemaakt in Carolina. Zal er bij de start van het seizoen niet direct bij zijn aangezien hij het seizoen eindigde met een blessure. Maar gaat zeker minuten maken bij de Penguins.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Vasily Ponomarev

wat kunnen we verwachten van de Penguins

Als de oude garde het goed op zijn heupen krijgt is play-offs het hoogst haalbare. Een Cup zit er voorlopig niet in omdat de goalies niet van het niveau zijn wat benodigd is om een Cup te pakken. En wat gaat Dubas doen met de contractverlenging van de 37-jarige Sidney Crosby?

vermoedelijke lijnen

Drew O’Connor – Sidney Crosby – Bryan Rust
Michael Bunting – Evgeni Malkin – Rickard Rakell
Anthony Beauvillier – Kevin Hayes – Valtteri Puustinen
Rutger McGroarty – Lars Eller – Noel Acciari

Marcus Pettersson – Erik Karlsson
Ryan Graves – Kris Letang
Matt Grzelcyk – Sebastian Aho

Tristan Jarry
Alex Nedeljkovic

Previous Heerenveen met jong talent op jacht naar de prijzen
Next IJCU Utrecht Dragons op weg naar aansluiting met de top?