Leeuwarden na de titel van het Noorden nu het kampioenschap?


Leeuwarden
Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Gaan de OG Capitals Leeuwarden nu voor de grand finale?

LEES OOK: Sweetlake Panters Zoetermeer vaste waarde voor de play-offs?

Terugblik seizoen 2023-2024

De Capitals hebben flink geïnvesteerd in het komende seizoen. De sterkste doelpuntenmachine van de Eredivisie (158 treffers en een doelsaldo van +92) sloot de 2023-2024-competitie af met een derde plek (zeventien keer winst, vier keer verlies en één keer overtimeverlies). In de halve finale strandde de strijd om het kampioenschap tegen de Nijmegen Devils. Zowel in Nijmegen als in Leeuwarden werd verloren. In de stampvolle Elfstedenhal gaven de Friezen een 3-1 voorsprong uit handen en dus verloren ze de tweede wedstrijd uiteindelijk ook: 4-6.De coachingstaf en het management onder leiding van Pieter Poelsma hebben de selectie verder ontwikkeld en een internationaal team neergezet. Er is maar één missie in Leeuwarden: de finale van de play-offs en dan het kampioenschap.

Aangetrokken spelers

Daniel Spratek, forward. Deze ervaren Tjechische goalgetter komt van het Tjechische AZ Havířov. Met 64 punten in 45 wedstrijden (20 goals en 44 assists) ken hij een uitstekend seizoen. In de play-offs leverde hij in zestien wedstrijden elf punten (vijf goals, zes assists)

Patrick Janac, forward. De 28-jarige Slowaak neemt net als Spratek scorend vermogen mee. Hij kwam voor HK Skalica uit Slowakije afgelopen seizoen in 44 wedstrijden tot 32 punten (12 goals, 20 assists).

Jeremy ten Brink, defense. Ten Brink (23) maakt een Friese switch en verruilt Heerenveen voor Leeuwarden. Hij is een productieve verdediger en die combinatie past goed bij de Capitals. Vorig seizoen kwam Ten Brink voor de Flyers tot veertien punten in vijftien wedstrijden (vijf goals en negen assists).

tekst gaat verder onder de foto

Jeremy Ten Brink (in het geel) ruimt op voor Heerenveen. Foto: ijshockeyfoto.nl

Zahir Hup, forward. De veteraan (35) uit Tsjechië verruilt Groningen voor Leeuwarden. Met Hup halen de Capitals nog een ervaren puntenmachine binnen. Hij leverde GIJS Marne Groningen vorig seizoen in 22 wedstrijden 33 punten op.L (21 goals en 12 assists).

Misa Pietilä, goalie. Deze ervaren Fin (30 jaar) komt van Reims uit de Franse derde divisie. Speelde daarvoor in de Oostenrijkse en Deense competitie.

vertrokken spelers

Perttu Ahola, forward. De 23-jarige Fin kwam halverwege het seizoen naar Leeuwarden en maakte direct indruk. In twaalf wedstrijden leverde Ahola achttien punten (zeven goals en elf assists). Hij is op dit moment een Free Agent.

tekst gaat verder onder de foto

Leeuwarden
Perttu Ahola (in het midden voor de goal) scoort in de halve finale voor de Capitals. Foto: IJshockeyfoto.nl

Jonas Huovinnen, forward. De ervaren dertigjarige Fin vertrekt ook uit Leeuwarden. Hij kende een prima seizoen: in 17 wedstrijden realiseerde 54 punten (23 goals en 31 assists). Ook Huovinnen is op dit moment een free agent.

Toni Nurminen, forward. Maakt de overstap naar Duitsland gaat spelen bij HSV. Speelde ook maar drie wedstrijden.

Wat kunnen we verwachten?

Een internationaal team met makkelijk scorende forwards die veel ervaring met zich mee brengen. De ideale omgeving voor de jongere Nederlandse spelers om zich aan op te trekken. Dit seizoen zijn alle ingrediënten aanwezig voor succes: een fantastische sfeer in de Elfstedenhal, een grote talentvolle selectie met veel ervaring en een sterke coachingstaf. Leeuwarden gaat voor een finaleplek in de play-offs en wil het kampioenschap.

De 2024-2025 selectie van OG Capitals Leeuwarden

goalies

Arwen ten Cate
Misa Pietilä
Johan van der Werff

defense

Jeremy ten Brink
Rouel Hollander
Brend de Jong
Brend de Jong
Leevi Juntunen
Niek van der Meulen
Joel Muizer
Niek Strating

forwards

David Bartos
Tristan Houben
Tycho Houben
Noël Houkes
Zahir Hup
Patrik Janac
Pim van der Meulen
Hessel de Jong
Jasper Poelsma
Daniel Spratek
Rastislav Veres
Steijn Werkhoven

Bronvermelding: eliteprospects, ijshockeynederland, ijshockeyfoto instagram leeuwardencapitals

Previous Washington Capitals vieren 50 jarig bestaan
Next Gaat Tilburg Trappers weer hoge ogen gooien in de Oberliga?