Nijmegen Devils terug aan de nationale top


Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Gaan de Nijmegen Devils met de nieuwe coach en aantal nieuwe spelers nu all-in?

LEES OOK: Leeuwarden na de titel van het Noorden nu het kampioenschap?

terugblik seizoen 2023-2024

De Nijmegen Devils herrezen vorig jaar uit hun as. Na een turbulente periode nam captain en clublegende Levi Houkes het ijshockey in de Waalstad bij de hand. Samen met het bestuur werkte men aan de wederopstanding. Met het binnenhalen van twee absolute elitespelers (Mitch Bruijsten en Aaron McLeod) en jong Nijmeegs talent klommen de Devils in sneltreinvaart naar de top van de Eredivisie. Na 22 wedstrijden eindigde het duivelsgebroed onder leiding van interim-coach Ray Gallagher op een tweede plaats met één puntje achterstand op de Amsterdam Tigers. De Devils wonnen zeventien wedstrijden, verloren er twee, pakten één overtimewinst maar leden twee keer een overtimeverlies.

Na winst in de play-offs op de Eindhoven Kemphanen en de OG Capitals Leeuwarden (twee keer een clean sweep) trof men de Tigers voor de kampioensstrijd. In twee kolkende finalewedstrijden met stijf uitverkochte ijshallen bleken de Amsterdammers te sterk. Zowel in de Jaap Edenhal als in de Triavium Arena in Nijmegen werd verloren. Een prachtig seizoen kreeg zo een licht bitter einde.

nieuwe coach

Het bestuur in Nijmegen wil op lange termijn bovenin blijven meedraaien en achtte investeren in de coachingsstaf en de spelersgroep noodzakelijk. Met het aantrekken van succescoach Chris Eimers zette Nijmegen de eerste stap om tot een stabiele topploeg uit te groeien die vol voor het kampioenschap gaat.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Eimers won de afgelopen 15 jaar met Nijmegen, Den Haag en de Belgische bond bijna alle prijzen die je maar kan bedenken. Daarnaast staat hij bekend om het ontwikkelen van jong talent en het inslijpen van speldiscipline.

Aangetrokken spelers

Kevin Bruijsten, forward. Met de komst van de topfitte veteraan (37) zijn de gebroeders Bruijsten herenigd. Hij komt van het BeNe League-team van UNIS Flyers Heerenveen waar hij in elf wedstrijden zeventien punten liet noteren (negen goals en acht assists).

Juliën van Nes, goalie. De 23-jarige doelman komt via HIJS HOKIJ Den Haag over uit de BeNe League waar hij tweede doelman was. Hij komt in Nijmegen als de absolute nummer één in het doel te staan.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Cam Thomson, forward. Deze 20-jarige Canadees is een goalgetter. Vorig seizoen noteerde hij voor de Fredericton Red Wings (MJAHL) maar liefst 66 punten in 50 wedstrijden (26 goals en 40 assists).

Makar Korotchenko, forward. Het 20-jarige toptalent keert terug naar zijn geboortegrond. Hij maakt deel uit van een zeer jonge talentvolle lichting Nijmeegse spelers. Korotchenko speelde twee jaar in jeugdcompetities in de USA bij de Northern Cylones en de Islanders Hockeyclub. Hij scoorde in 56 wedstrijden 62 punten (31 goals en 31 assists).

Alex MacDonald, forward. De ervaren Canadese aanvaller (27) komt over van de Sydney Ice Dogs (AIHL). (Op advies van Mike Dalhuisen) Hij scoorde in 30 wedstrijden 58 punten (29 goals en 29 assists).

Chris Nauts, defense. De 27-jarige Canadees scoorde twintig punten in 22 wedstrijden in de OSHL

Midas Zaitsoff, goalie. De 18-jarige goalie komt over van het U23 team Amsterdam Tigers.

Eruan Hendriks, defense. De 23-jarige verdediger komt over van de Eindhoven Kemphanen.

Evo Suurhof, defense. Heeft de afgelopen twee jaar in Den Bosch maar twee officiële wedstrijden gespeeld. Kan hij zijn carrière bij de Devils weer nieuw leven inblazen? Hij is pas 29 tenslotte.

David D’agostino, defense. De 26-jarige Canadees komt over van het universiteitsteam Prince Edward Island.

vertrokken spelers

Eric Hoogvliets, defense. De routinier heeft voor het pensioen gekozen. De immer fitte en sterke Hoogvliets gold als een controlerende speler die veel rust en overzicht had. Met hem neemt Nijmegen afscheid van een clubicoon.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: IJshockeyfoto.nl

Aaron McLeod, forward. Mr. Assist is ook met pensioen en traint nu de jeugd in het Duitse Krefeld. De playmaker van de Devils scoorde vorig jaar maar liefst 73 punten in 22 wedstrijden. De in Ottawa geboren Canadees maakte 28 goals en gaf 45 assists.

Tomislav Hrelja, goalie. De ervaren doelman (35) verlaat de Devils voor de Red Eagles uitDen Bosch. Hrelja was vorig jaar in topvorm. Den Bosch heeft met hem een prima en ervaren goalie binnen gehaald.

Martijn Geerlings, defense. De 24-jarige snelle verdediger vertrekt naar de Utrecht Dragons. Daar is zijn ervaring (acht jaar CEHL en het successeizoen met de Devils) dringend gewenst.

Wat kunnen we verwachten?

Een team dat dit jaar wel vier sterke lijnen kan neerzetten en niet meer hoeft te leunen op één extreme toplijn. Het feit dat er echter maar één ervaren goalie is maakt wel dat de Devils daar wellicht kwetsbaar zijn bij blessures. Met de aanwinsten die coach Chris Eimers samen met zijn staf heeft gerealiseerd, kan Nijmegen dus wederom de strijd om de titel aan. De 19-jarige aanvaller Floris Vooren gaf na de oefenmatch tegen Luik (13-9-2024) het verschil met vorig seizoen aan: “We kunnen nu continu korte intense shifts draaien met die vier diepe lijnen. Dat is echt een positieve ontwikkeling.”

tekst gaat verder onder de foto

Vooren viert één van zijn drie treffers tegen Luik foto: ijshockeyfoto.nl

Eimers zelf verwoordde het afloop van de met 6-5 gewonnen oefenwedstrijd tegen laatste BeNe League-kampioen Bulldogs Luik als volgt:  “De ervaren topspelers laten het niet alleen op het ijs zien. Ze leiden het jonge talent ook buiten het ijs op. Fitheid, mentale weerbaarheid, de jonge spelers kunnen dat nu goed ontwikkelen want er is een mooie mix in de selectie.”

De 2024-2025 selectie van de Nijmegen Devils

goalies
Juliën van Nes
Midas Zaitsoff

defense
Derek Knetter
Nick de Jong
Guus Jansen
Eruan Hendriks
Boris van Bergen
Jamie Pilgrim
David D’Agostino
Evo Suurhoff
Zino Vallen
Chris Nauts

forwards
Kevin Bruijsten
Floris Vooren
Jakub Corba
Mitch Bruijsten
Alex MacDonald
Jayson Bruurs
Renzo van Brink
Cam Thomson
Levi Houkes
Mike Vedder
Eef Gerritsen
Makar Korotchenko

Bronvermelding: eliteprospects, ijshockeynederland, ijshockeyfoto, instagram, nijmegendevils

Previous Gaat Tilburg Trappers weer hoge ogen gooien in de Oberliga?
Next Heeft St. Louis Blues de juiste mix met jong talent en veteranen?