Blijven de Amsterdam Tigers jagers of worden ze de prooi?


Foto: IJshockeyfoto.nl

Face-Off kijkt vooruit naar de eredivisie. Gaat het weer zo spannend worden als afgelopen seizoen? Gaan de Amsterdam Tigers voor prolongatie?

LEES OOK: Nijmegen Devils terug aan de nationale top

Terugblik seizoen 2023-2024

De Amsterdam Tigers eindigden met één punt voorsprong als eerste in de competitie  (28 keer winst, drie keer verlies en één keer overtimewinst). In de play-offs waren ze echter ongenaakbaar: alle drie de tegenstanders (Dordrecht, Zoetermeer en Nijmegen) werden met een clean sweep verslagen. Amsterdam heeft er dan ook voor gekozen om het succesteam zoveel mogelijk in tact te houden en waar nodig de breedte te versterken. Dat betekent dat John Versteeg die vorig seizoen bij zijn debuut dus meteen kampioen werd, ook weer als coach de Tigers zal leiden.

tekst gaat verder onder de foto

John Versteeg in conclaaf met Lance van Duin. foto: ijshockeyfoto.nl

Amsterdam heeft zorgvuldig gebouwd aan een lokale groep talentvolle spelers aangevuld met routiniers uit de stad en enkele imports. Het doel van het management en de coaches was om zo meer binding met de Amsterdamse achterban te krijgen. Het sportieve doel is om langdurig in de top van het Nederlandse ijshockey te spelen.

De uitdaging voor komend seizoen is dan ook om op de Olympus te blijven. Zoals NHL-legende Marc Messier (zes Stanley Cups) al zei in zijn autobiografie: “het is moeilijker om de beste te blijven dan om de beste te worden.” De Tigers hebben de staf, de spelers en de ambiance om de jager te blijven.

Als dat lukt, ligt de tweede titel op rij in het verschiet.

aangetrokken spelers

Lorenzo Heemskerk, forward. Met deze jonge (21 jaar) vlot scorende aanvaller heeft Amsterdam een prima aanwinst binnen gehaald. Heemskerk komt over van Den Haag U23. Afgelopen jaar leverde hij in 20 wedstrijden 48 punten (27 goals, 21 assists). Nu kan hij zich met de top van de Eredivisie gaan meten.

Boris Coehorst, forward. De 25-jarige aanvaller keert na één jaar weer terug naar de Jaap Edenhal. Hij komt van de junioren van Eisbären Berlin (tien wedstrijden, vier assists).

tekst gaat verder onder de foto

Coehorst in 2022-2023 in actie voor de Tigers. Foto: ijshockeyfoto.nl

Justin van Baarsen, defense. De jonge verdediger (22) komt over van de CEHL waar hij 30 wedstrijden voor UNIS Flyers Heerenveen speelde (twee assists).

Luca Haufler, forward. De 24-jarige Duitse aanvaller komt over van HSV. Heeft een jaar Oberliga gespeeld. Voor de rest regionalliga. Afgelopen seizoen goed voor achttien punten (10G,8A )

Berk Ates, defense. De 19-jarige Amsterdammer komt over van de jeugdafdeling van Krefelder EV 1981.

vertrokken spelers

Alexander Makarin, forward. De 23-jarige Amsterdamse aanvaller verhuist naar de Utrecht Dragons. Makarin speelde één jaar voor Amsterdam en leverde in 20 wedstrijden vier punten (twee goals en twee assists). Daarvoor kwam hij uit in de Zweedse competitie en speelde hij voor de Boston junior Bruins.

Makarin in actie voor de Tigers in 2024 Foto: ijshockeyfoto.nl

Alexander Karol, forward. De 21 jarige zeer getalenteerde Wit-Rus moet helaas noodgedwongen aan de kant blijven vanwege een schorsing door medicijngebruik dat legitiem in zijn geboorteland werd voorgeschreven. Karol was afgelopen seizoen in 20 wedstrijden goed voor 49 punten (17 goals, 32 assists).

Jake White, forward. Gaat werken en studeren in Denemarken.

Wat kunnen we verwachten?

De Amsterdam Tigers brengen met hun topkeeper Jaimy Missler en sterspelers Calvin Pohlman, Alberts Kirsons en natuurlijk Samu Poutanen prachtig ijshockey naar de ijshallen. Het feit dat het gelukt is om de brigade rondom die spelers ook in tact te houden, maakt van Amsterdam de titelfavoriet.

Maar vergeet niet: het verschil in de competitie met de nummers twee en drie was vorig jaar maar klein. Dit jaar is de concurrentie sterker en omvangrijker geworden. Jager of prooi?  That’s the question. Vanaf 20 september start the hunt for the big prize.

De 2024-2025 selectie van de Amsterdam Tigers

goalies
Jaimy Missler
Lars Veltman

defense
Tobias Kathan
Stef Overweg
Stijn Knoop
Marino Bakker
Nijs Hille
Jim Vorster
Justin van Baarsen
Malachy Conghaile
Boris Coehorst
Berk Ates
Sami Zrika

forwards
Calvin Pohlman
Lance van Duin
Samu Poutanen
Lorenzo Heemskerk
Billy Grapperhaus
Donny Pohlman
Luca van der Genugten
Mick Vastenhouw
Ryan Kolgen
Alberts Kirsons
Michael Mackie Kwist
Luca Haufler

Bronvermelding: eliteprospects, ijshockeynederland, ijshockeyfoto, instagram, amsterdamtigers

Previous Flitsende start Tilburg Trappers is voldoende in openingswedstrijd
This is the most recent story.