Nijmegen knalt uit de startblokken met grote zege op Heerenveen

Kevin Bruijsten tijdens de minuut stilte voor zijn vader. Foto: IJshockeyfoto.nl

Opening night in de Eredivisie. In een met bijna 1000 bezoekers ruim gevulde Triavium Arena is gisteravond de Eredivisie 2024-2025 van start gegaan. De wedstrijd begon met een indrukwekkend eerbetoon aan de helaas veel te vroeg overleden Nijmeegse oud-topgoalie Jan Bruijsten.

Nijmegen Devils – Heerenveen Flyers 8-0

De Devils hielden in periode één de Flyers lang in leven. Ook al kenden de Nijmegenaren vanaf de puckdrop een fors overwicht, scoren lukte pas in het tweede deel. Kevin Bruijsten (twee goals en een assist) en defenseman Boris van Bergen (goal) zetten de Friezen in 14e en 16e minuut op achterstand. Het was vooral aan Flyers-goalie Almer de Boer te danken dat Nijmegen slechts met een 2-0 voorsprong aan de eerste break begon.

Devil Boris van Bergen neemt Flyers-goalie Almer de Boer onder vuur Foto: ijshockeyfoto.nl

In periode twee was er geen houden meer aan. Het eenrichtingsverkeer resulteerde in een spervuur aan schoten op het doel van Heerenveen. Binnen zeven minuten was het 5-0 voor de Saters uit de Waalstad. Forwards Alex MacDonald (twee goals en twee assists), Jayson Bruurs (goal) en Kevin Bruijsten gooiden de wedstrijd in het slot. De nieuwe Canadese center Cam Thompson (drie assists) bracht zes minuten voor het einde van de tweede periode Renzo van Brink (goal) in stelling: 6-0.

scoringsdrang

Die ruime marge was voor Devils-coach Chris Eimers het seintje om zijn nummer één goalie Juliën van Nes van het ijs te halen. Echt moe zal hij niet zijn geweest: met slechts één redding wist hij in 40 minuten de nul te houden. Zijn opvolger, de piepjonge Midas Zaitsoff (18 jaar) kreeg zijn eerste 20 minuten ijstijd in de Eredivisie. Het van de Amsterdam Tigers overgekomen talent hoefde niet echt in actie te komen. Heerenveen was drukker met het beperken van de schade dan het kiezen van de aanval.

Nijmegen controleerde ook de derde periode volledig. Floris Vooren (goal en een assist) en Alex MacDonald brachten de eindstand op het bord: 8-0. Makar Korotchenko en Mike Vedder (allebei twee assists) maakten duidelijk dat de Nijmegenaren echt diepte in hun spel hebben gekregen.

Marek Korotchenko (nr. 97) schuwt ook het defensieve werk niet Foto: ijshockeyfoto.nl

Zelfs zonder de toplijn van vorig seizoen wisten de Devils zestig minuten te domineren en negen verschillende spelers via assists en goals punten te laten scoren. Nijmegen is geen one-trick pony meer.
De Flyers hebben dat flink gevoeld. Vleugeltjes lijmen en op naar de volgende wedstrijd, is het devies. De competitie is immers nog lang en voor Heerenveen-coach Aldo van Aalderen is er met zijn jonge selectie (21,09 jaar gemiddeld) nog genoeg ruimte om te groeien.
Vandaag kruisen de Utrecht Dragons hun sticks met de Smoke Eaters uit Geleen. Zondag ontvangen de Tilburg Trappers de Eindhoven Kemphanen en strijden de Red Eagles in ’s Hertogenbosch tegen de regerend kampioen Amsterdam Tigers.

Previous Blijven de Amsterdam Tigers jagers of worden ze de prooi?