Toronto Maple Leafs op missie nummer 57 in jacht op de Cup


Toronto alweer uitgeschakeld in de play-offs.

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Toronto gaat voor missie nummer 57 in jacht op de Stanley Cup. Met een nieuwe coach.

LEES OOK: Tampa liet icoon en captain Steven Stamkos vertrekken en nu?

terugblik 2023-2024

De Toronto Maple Leafs zijn op papier al een jaar of vier het allerbeste team van de NHL Maar echt winnen kunnen de Toronto-superstars maar niet. Dat is extreem pijnlijk voor zo’n legendarische club en de trouwe fans. Hockey is religion in Canada en Toronto is dan Vaticaanstad, Mekka en Jeruzalem ineen. Het is inmiddels 57 jaar (!) geleden dat de apostelen van Toronto de heilige graal konden tonen aan de 20.000 fans in de Scotia Bank Arena.

De tijd tikt in het nadeel van de Leafs: binnen zes jaar moet de Stanley Cup gewonnen worden anders verdwijnt de naam van de Cup. Er zijn de nodige investeringen in de defensie gedaan en de sinds vorig jaar is er met Brad Treleving een nieuwe GM. Daarnaast is er komend seizoen met Craig Berube een nieuwe coach die de Cup al eens heeft gewonnen. De 58-jarige Berube won in 2019 met de St. Louis Blues de Stanley Cup en zal met zijn ervaring en duidelijkheid meer stabiliteit moeten brengen dan zijn voorganger, de licht ontvlambare Sheldon Keefe. Die werd in mei ontslagen na wederom een tegenvallende play-off-run die vergezeld ging van de nodige woede uitbarstingen.

Dus is er maar één missie: Toronto moet en zal de Stanley Cup winnen. Lukt dat niet dan is het seizoen compleet mislukt. Pressure on in Toronto!

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Toronto Maple Leafs

aangetrokken spelers

Jani Hakanpaa, defense. De 32-jarige Fin komt over van Dallas waar hij vorig seizoen 64 wedstrijden speelde met twee goals en tien assists. Tijdens de Western Conference Final tegen de Edmonton Oilers was hij geblesseerd.

Max Pacioretty, forward. De veteraan mag zich bewijzen met een professional tryout of hij nog van waarde kan zijn. Twee zware achillespeesblessures in de afgelopen twee seizoenen deden hem fysiek geen goed.

Steven Lorentz, forward. De 28-jarige Canadees won afgelopen seizoen met Florida de Stanley Cup hoewel hij maar 38 wedstrijden speelde. Hij mag zich bewijzen via een proffessional tryout.

Chris Tanev, defense. De 34-jarige veteraan tekende maar liefst voor zes jaar (27 miljoen dollar in totaal). Hij komt over dan de Dallas Stars en hij zal stabiliteit, rust, kracht en alertheid toevoegen aan de hypernerveuze defensie van de Maple Leafs. Geen overbodige luxe dus.

Oliver Ekman-Larsson, defense. Deze 33-jarige ervaren verdediger tekende voor vier jaar en neemt de Stanley Cup-ring mee naar de kleedkamer. Naast zijn hardheid en defensieve inzicht is hij ook een welkome aanvulling op de powerplay-opties voor coach Berube. 186 van zijn 471 punten komen namelijk van een man meer situatie.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Facebook Florida Panthers

Anthony Stolarz, goalie. De dertig-jarige stabiele goalie tekende als ex-Panther voor twee jaar en zal als back-up voor Joseph Woll (blessuregevoelig) fungeren. Hij realiseerde een .925 save percentage en 2.03 GAA 25 wedstrijden (16-7-2) als stand in voor Sergei Bobrovsky van de Florida Panthers.

Philippe Myers, defense. Als free agent een contract voor een jaar getekend. Speelde vooral in de AHL. Had vijf wedstrijden bij Tampa in de NHL.

vertrokken spelers

Tyler Bertuzzi, Forward: had een prima seizoen (43 punten, 21 goals en 22 assists) maar hopte elk jaar van team naar team. Bertuzzi heeft nu een plek gevonden waar ze langdurig met hem in zee willen gaan. Hij vertrekt voor vier jaar naar de Chicago Blackhawks waar hij deel moet uitmaken van de wederopbouw van de Hawks rondom Connor Bedard.

Jake Muzzin, defense. Gaat met hockeypensioen. Maar gaat werken voor de Leafs als scout.

T.J. Brodie, defense. Free agent tekende een tweejarig contract bij Chicago voor 7.5 miljoen. Had 26 punten met een goal en 25 assists.

Joel Edmundson, defense. Free agent gaat cashen bij L.A. Kings met een driejarig contract 11.75 miljoen.

Mark Giordano, defense. De 40-jarige wil zelf niet aan zijn pensioen denken maar de kans wordt hroter en groter.

Ilya Lyubushkin, defense. Free agent die overstapt naar Dalls met een tweejarig contract voor 6.5 miljoen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Ilya Lyubushkin

Noah Gregor, forward. Stapt als free agent over naar Ottawa met een eenjarig contract voor 885.000,00.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Easton Cowan, forward. het 19-jarige toptalent (keuze achtentwintig in ronde één van de 2023-NHL draft) werd vorig jaar als één van de laatste uit de selectie gezet na het trainingskamp. Cowan kwam dit seizoen tot 96 punten (34 goals en 92 assists) in 54 wedstrijden voor de London Knights in de OHL. Hij leidde het team met 34 punten (10 goals en 24 assists) in achttien play-off wedstrijden naar het OHL-kampioenschap. Cowan ontving de Ted Tilson Trophy voor MVP van het seizoen, won de Wayne Gretzky 99 Award voor MVP van de play-offs en werd gekozen als All Star voor de OHL en CHL-teams. Tijd voor een stapje hoger zou je denken.

Fraser Minten, forward. Heeft vorig seizoen zijn debuut gemaakt in de NHL. Vier wedstrijden mocht hij aan het grote werk ruiken.  In de WHL was hij goed voor 48 punten (22G, 26A) in 43 wedstrijden. Gaat het begin van het seizoen niet meemaken. In een prospects wedstrijd geblesseerd geraakt aan de enkel en zal enige weken uit de running zijn.

wat kunnen we verwachten

Tja wat ze ieder jaar proberen in Toronto, de play-offs halen en dan de jacht op de cup. Maar zoals ze de top zes goed betalen hebben ze geen geld voor een goede goalie naar Joseph Woll. Woll is een goede goalie maar te vaak geblesseerd. Is Anthony Stolarz de juiste nummer twee? Matt Murray is er ook nog maar heeft nooit meer zijn niveau van de Pittsburgh Penguins gehaald. Is net als Woll te vaak geblesseerd.

verwachte lijnen

Matthew Knies – Auston Matthews – William Nylander
Max Domi – John Tavares – Mitch Marner
Bobby McMann – Pontus Holmberg – Calle Jarnkrok
Connor Dewar – David Kampf – Ryan Reaves

Morgan Rielly – Chris Tanev
Simon Benoit – Jake McCabe
Oliver Ekman-Larsson – Timothy Liljegren

Joseph Woll
Anthony Stolarz

Previous Nijmegen knalt uit de startblokken met grote zege op Heerenveen
This is the most recent story.