Gaan de Islanders nu verder komen onder een heel seizoen Roy


Foto: Instagram New York Islanders

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. New York Islanders haalde de play-offs en verloren van Carolina Hurricanes in de eerste ronde. Niet veel transacties bij de Islanders.

LEES OOK: Toronto Maple Leafs op missie nummer 57 in jacht op de Cup

terugblik seizoen 2023-2024

Een seizoen met diepe dalen en hoge pieken, zo valt het afgelopen jaar het beste samen te vatten. De cruciale beslissing om Patrick Roy in januari aan te stellen als coach in plaats van de ontslagen Lane Lambert maakte de tocht uit het dal richting de top van de berg (play-offs) mogelijk. De Islanders werden in de eerste maanden van de competitie van het ijs geveegd totdat Roy aan het roer kwam te staan. Hij bracht discipline, vechtersmentaliteit en ruimte voor de sterspelers om uit te blinken. De Islanders werden een angstgegner en met een derde plaats in de Metropolitan divisie. 39 keer winst, 27 keer verlies en zestien keer verlies in overtime/shootouts) kwalificeerden ze zich voor de play-offs. Daar sneuvelden ze echter direct in ronde één. In de Eastern Conference eindigde de eilandbewoners op de zevende plek en in de league op de vijftiende plaats.

Maar de Roy-magic heeft zijn werk gedaan: de Islanders zijn een team geworden en spelers komen weer met vertrouwen naar de Arena. Lonkt er een nieuwe bloeiperiode zoals in de jaren 80? De ruim 17.000 fans verwachten in de USB-Arena een successeizoen omdat general manager Lou Lamoriello en coach Patrick Roy hun sterspelers hebben behouden en enkele versterkingen hebben toegevoegd.

aangetrokken spelers

Anthony Duclair, forward. De 28-jarige sterke aanvaller tekende voor vier jaar (veertien miljoen dollar) en zal waarschijnlijk als left-winger de eerste lijn van Bo Horvat en Mathew Barzal gaan versterken. Duclair zwerft de laatste jaren nogal door de NHL (Panthers, Sharks en Tampa in de laatste 20 maanden) maar krijgt nu de kans zich te settelen als een absolute top sixer. Hij is sterk in de 5 on 5 clashes en van toegevoegde waarde tijdens de powerplay (een achilleshiel van de Islanders). In 73 wedstrijden kwam hij afgelopen seizoen tot 42 punten (24 goals en 18 assists).

Frederik Karlstrom, forward. Free agent, maar heeft pas acht wedstrijden in de NHL gespeeld. Zal beginnen in de AHL. Heeft ook maar voor een jaar getekend.

Anthony Duclair, forward. Free agent, tekent voor vier jaar. Komt over van Tampa Bay en San Jose. Speelde in totaal het afgelopen seizoen 73 wedstrijden, 56 voor San Jose en zeventien voor Tampa Bay. In totaal 24 goals en achttien assits.

Maxim Tsyplakov, forward. Komt over van de KHL club Spartak Moskou. Tekende als free agent een eenjarig contract. Speelde 65 wedstrijden in de KHL met 31 goals en zestien assists.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Maksim Tsyplakov Instagram

Marcus Hogberg, goalie. Kreeg geen contract bij Ottawa in 2021 ging terug naar Zweden naar Linköping. Daar scoorde hij .905 en .914 met GAA 2.93 en 2.15. Bij de Islanders tekende hij een contract voor twee jaar als derde goalie.

vertrokken spelers

Cal Clutterbuck, forward. Deze 36-jarige veteraan (passeerde afgelopen seizoen de magische grens van 1000 NHL-wedstrijden) is een UFA. Hij kende een mager seizoen met slechts negentien punten, (zeven treffers en twaalf assists) in 82 wedstrijden.

Sebastian Aho, defense. De mindere Sebastian Aho. Gaat naar Pittsburgh Penguins.

Robert Bortuzzo, defense. Scoorde nul punten in 23 wedstrijden, en gaat naar Utah.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Matthew Maggio, forward. De nu 21-jarige aanvaller was  MVP in 2022-2023 in de OHL nadat hij 111 punten noteerde (54 goals, 57 assists) in 66 games met Windsor in dat seizoen. Hij had een prima eerste seizoen in 2023-2024 met Bridgeport in de AHL: 27 punten (16 goals, 11 assists) in 61 wedstrijden.

William Dufour, forward. De 22-jarige Canadees Dufour heeft indruk gemaakt op de technische staf van de Islanders en zal absoluut veel minuten gaan maken dit seizoen met de Islanders. Heeft in zijn draft jaar 2022 al een wedstrijd in de NHL gespeeld. Vorig seizoen speelde hij 55 wedstrijden in de AHL en met tien goals en vijftien assists.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram William Dufour

wat kunnen we verwachten

Een heel seizoen onder Roy brengt ze misschien iets hoger in de divisie. Al zullen ze dan wel het verschil van afgelopen seizoen (zeventien punten) moeten goedmaken op de nummer twee in de Metropolitan divisie Carolina Hurricanes. Play-offs zijn absoluut weer mogelijk.

mogelijke lijnen

Anthony Duclair- Bo Horvat – Mathew Barzal
Anders Lee – Brock Nelson – Kyle Palmieri
Casey Cizikas – Jean-Gabriel Pageau – Maxim Tsyplakov
Pierre Engvall – Kyle MacLean – Simon Holmstrom

Alexander Romanov – Noah Dobson
Adam Pelech – Ryan Pulock
Samuel Bolduc – Scott Mayfield

Ilya Sorokin
Semyon Varlamov

Previous Snackpoint Eaters Limburg zijn klaar \voor het nieuwe seizoen
This is the most recent story.