Benauwde zege Nijmegen, ruime winst Den Haag


Den Haag juicht. Foto: Robert Bos

Gisteravond pakten de Nijmegen Devils en UltimAir HIJS Hokij Den Haag hun eerste winst in de bekercompetitie. De Devils konden de Amsterdam Tigers maar net verslaan terwijl Den Haag na de eerste periode makkelijk uitliep op de Zoetermeer Panters. Vandaag treffen de teams elkaar weer voor de tweede match.

LEES OOK: Bloedspannende bekerfinale prooi voor HIJS Hokij Den Haag

Nijmegen Devils – Amsterdam Tigers 6-5

In een met bijna 1300 toeschouwers goed gevulde Triavium Arena troffen de twee Eredivisie-finalisten van vorig jaar elkaar meteen in de eerste ronde van de bekerstrijd.
Nijmegen domineerde de gehele wedstrijd (shots on goal verhouding: 25-12) maar Amsterdam eindigde de eerste periode met een 0-2 voorsprong dankzij routinier Calvin Pohlman (goal en assist) en Nijs Hille (goal).
Dat was een bijzonder knappe prestatie die niet alleen aan het sluwe spel en de trefzekere afwerking van de Amsterdammers lag. Het was vooral de jonge talentvolle goalie Jaimy Missler (23) die Amsterdam de gehele wedstrijd in de race hield.

tekst gaat verder onder de foto

Uitblinker Jaimy Missler met een fraaie save. Foto: ijshockeyfoto.nl

In periode twee schakelden de Nijmegenaren een tandje bij. De door blessures geplaagde selectie van Amsterdam had moeite met die tempoversnelling en zagen forward Alex MacDonald (twee goals) namens de Nijmegenaren de aansluitingstreffer maken. Amsterdam sloeg na matig Nijmeegs verdedigen via Donny Pohlman (goal) binnen 80 seconden terug :1-3.
Toen gooiden de Devils wat olie op het hellevuur. Cam Thomson (goal) scoorde een halve minuut later alweer de 2-3. Na een belegering van het Amsterdamse doel scoorde het twintigjarige Nijmeegse talent Makar Korotchenko (goal en assist) de 3-3. Nijmegen was back in the game.

Toen Alex MacDonald vervolgens zeventig seconden later de 4-3 in het net van Tigers deponeerde, moest Amsterdam op jacht naar de gelijkmaker. In periode drie leken de Tigers zich herpakt te hebben. Met weer een listige uitbraak wisten ze de Nijmegenaren te verslaan: 4-4 door Lance van Duijn (goal). De ploeg van coach John Versteeg weigerde op te geven ondanks het feit dat ze met een krappe en door blessures geteisterde selectie de hele wedstrijd met de handrem erop moesten spelen.
Na de waanzinnig mooie 5-4, een kiezelharde one-timer van de Nijmeegse sterspeler Mitch Bruijsten (goal en assist), was het Amsterdamse verzet nog steeds niet gebroken.

tekst gaat verder onder de foto

Mitch Bruijsten haalt de trekker over foto: ijshockeyfoto.nl

Namens de Tigers verschalkte de 21-jarige Lorenzo Heemskerk (goal) alweer binnen een minuut de Nijmeegse goalie Julien van Nes: 5-5. Tot overtime kwam het echter niet. Ruim vijf minuten voor tijd bracht Devil Boris van Bergen (twee assists) goalgetter Kevin Bruijsten (goal en twee assists) in stelling: 6-5.

Beide teams hebben stof tot nadenken. De Canadese defenseman David D’Agostino gaf aan dat Nijmegen inderdaad nog wat huiswerk heeft: “We hebben Amsterdam drie periodes lang onder druk gezet maar zijn in het begin toch wat overmoedig geweest. In de eerste break hebben we goed gesproken en dan zie je dat we daarna zowel hoog druk kunnen zetten als scherp verdedigen. We moeten nog een beetje ingespeeld raken en dan gaan de slordigheidjes er vanzelf uit.”

Voor Tigers-coach John Versteeg is het na afloop van de wedstrijd van gisteren vooral een kwestie van balanceren. Versteeg na afloop: “Een compliment aan mijn spelers. We kampen met een moeilijke start van het seizoen door de smalle selectie en de vele blessures. Geweldig hoe ze zich al twee weken inzetten en het maximale eruit proberen te slepen. Het is nu passen en meten maar we worden hier sterker van. Morgen een nieuwe kans en volgende week weer Eindhoven voor de competitie. Ook dat verliezen we niet uit het oog.

Zoetermeer Panters – Hijs Hokij Den Haag 1-6

In het Silverdome te Zoetermeer hielden de Panters in periode één knap stand tegen de landskampioen uit Den Haag. Nadat captain Raymond van der Schuit (twee goals en een assist) Hijs Hokij na ruim drie minuten op voorsprong schoot, duurde het nog tot de achttiende minuut voordat de puck weer het net in vloog. Alleen toen waren het de supporters van Zoetermeer die konden juichen.
De bijna 500 toeschouwers zagen hoe de 21-jarige Roemeens-Hongaarse groeibriljant David Szabó (goal) keurig een assist van de ervaren Bas Tammerijn (assist) afrondde: 1-1.

Den Haag zette vervolgens direct druk op het doel van Zoetermeer en al anderhalve minuut na de gelijkmaker was het raak. Van der Schuit bezorgde Den Haag met zijn tweede treffer weer de voorsprong: 2-1.
In periode twee en drie speelde Den Haag de Zoetermeer Panters gecontroleerd van het ijs. Aan de hand van Tobie Collard (drie assists) liep HIJS Hokij via Joy Turpijn (goal en asssist) en de makkelijk scorende Dani van Schilt (drie goals) naar de eindstand: 1-6 Den Haag.

tekst gaat verder onder de foto

#20 Dani van Schilt Foto: Robert Bos

Voor Hijs zal het vanavond een kwestie van beheersen zijn en zo zonder het risico op blessures de clean sweep pakken.

Vandaag komen verder alle acht de teams in actie:
-om 17:45 spelen de Tigers in de Jaap Edenhal hun tweede wedstrijd in de clash met de Devils uit Nijmegen.
-om 19:00 start de slag om Friesland: Leeuwarden ontvangt het CEHL-team van de Heerenveen Flyers.
-om 20:00 uur ontvangt Hijs Hokij de Zoetermeer Panters voor de rematch.
-om 20:30 start in Utrecht het treffen tussen de Dragons en het CEHL-team van Geleen.
Er is genoeg om naar uit te kijken. Wie van de Friezen wint het openingsduel en kan Utrecht stunten tijdens het eerste treffen tegen de Snackpoint Eaters?

Previous Tilburg komt matige start niet meer te boven tegen Erfurt
Next Diez heeft goede start, prijsschieten bij Mechelen - Leuven