Gaat Boston Bruins de perikelen Swayman kunnen negeren?


Foto: Boston Bruins Instagram

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Boston Bruins gaan aan het nieuwe seizoen beginnen met een groot vraagteken. Goalie Jeremy Swayman wil tien miloen per jaar verdienen en general manager Don Sweeney weigert dat te gaan betalen.

LEES OOK: L.A. Kings willen verder in de play-offs dan ronde een

terugblik seizoen 2023-2024

In de competitie ging het weer crescendo. Met fluitend gemak 47 keer winst, twintig keer verlies, twaalf keer overtime verlies en drie keer shootout verlies. Daarmee eindigden de beren als tweede in de Atlantic Divisie. In de Eastern Conference eindigden ze als vierde en in de League als zevende. Weliswaar was het niet zo fantastisch als in 2022-2023 maar de play-offs halen bleek weer een piece of cake voor Boston.

De Bruins hebben de afgelopen twee jaar in de play-offs een kattenfobie opgelopen. In 2022-2023 vlogen de gummibeertjes er al in de eerste ronde uit na een pittig gevecht met de katers uit Florida. Afgelopen seizoen krabden de Cats from the sunhine State de neefjes van Winnie the Pooh in de tweede ronde de oogjes uit. Einde play-offs.

aangetrokken spelers

Elias Lindholm, forward. De 29-jarige Zweed zal nu echt moeten presteren na een mager seizoen bij de Flames en de Canucks. Hij haalde als top sixer slechts 44 punten (15 goals en 29 assists) in de competitie en tien punten (vijf goals en vijf assists) in de play-offs. De Bruins geloven in hem en gaven Lindholm dan ook een zevenjarig contract ter waarde 54 miljoen dollar. Het wordt dus tijd dat de Zweed gaat leveren want de cijfers van vorig jaar rechtvaardigen dat contract nog niet. Hij komt tussen David Pastrnak en Pavel Zacha te spelen. Niet de minste teamgenoten.

Foto: Instagram Elias Lindholm

Nikita Zadorov, defense. Ook Zadorov komt van de Canucks na eerst bij de Flames te zijn begonnen. Zadorov krijgt een een iets minder vet contract dan Lindholm maar ook niets om over te klagen: 30 miljoen voor zes jaar. Hij zal samen met Charly McCavoy de schrik van de NHL worden: twee reuzen die keihard spelen en trefzeker zijn. Heel wat forwards zullen komend seizoen onrustig slapen, zo vlak voor het treffen met de Bruins.

Max Jones, forward. De 26-jarige Amerikaan komt als free agent binnen voor twee jaar. Kreeg geen contractverlenging bij Anaheim. Speelde 52 wedstrijden met vijf goals tien assists en een minus zes.

Jeffrey Viel, forward. De 27-jarige Canadees komt als free agent binnen voor twee jaar. Speelde vorig seizoen geen enkele wedstrijd bij de San Jose Sharks, maar in de AHL bij Manitoba Moose. Hij scoorde daar zeventien goals en had 23 assists.

Vinnie Lettieri, forward. De 29-jarige Amerikaan kwam via een trade naar Boston voor Jakub Lauko die naar Minnesota ging. Speelde 46 wedstrijden in Minnesota met vijf goals en vier assists.

Joonas Korpisalo, goalie. De 30-jarige Fin Kwam over van Ottawa in de trade voor goalie Linus Ullmark. Ook forward Mark Kastelic werd in de trade betrokken. Korpisalo haalt niet de cijfers van Ullmark. GAA 3.27 en save percentage .890 afgelopen seizoen.

Marc Kastelic, forward. De 25-jarige Amerikaan speelde 63 wedstrijden voro Minnesota waarbij hij vier goals en vier assists had.

vertrokken spelers

James van Riemsdijk, forward. De 35-jarige veteraan gaat als free agent een jaar naar Columbus Blue Jackets. In Boston speelde hij 71 wedstrijden met elf goals en 27 assists.

Matt Grzelcyk, defense. De 30-jarige Amerikaan gat als free agent naar Pittsburgh Penguins. De verdediger was goed voor twee goals en negen assists in 63 wedstrijden en een plus dertien.

Jakub Lauko, forward. De 24-jarige Tsjech werd getrade naar Ottawa. Zestig wedstrijden met twee goals en zes assists.

Jesper Boqvist, forward. De 25-jarige Zweed speelde 47 wedstrijden met tien goals en dertien assists. Gaat als free agent naar Florida.

Derek Forbort, defense. De 32-jarige Amerikaan gaat als free agent naar de Vancouver Canucks. 35 wedstrijden en vier assists was zijn bijdrage bij de Bruins.

Linus Ullmark, goalie. De winnaar van de 2022-23 Vezina Trophy als beste goalie van de NHL werd in het afgelopen seizoen rond april uit het net gedreven door zijn boezemvriend en concurrent Jeremy Swayman. Coach Jim Montgomery staakte het ijzeren roulatiesysteem tussen beide topgoalies. Aan het einde van het seizoen besloot general manager Don Sweeney dat Ullmark moest vertrekken omdat hij te duur en te goed is om op de bank te zitten. Ullmark zelf gaf ook aan een trade te willen nu Montgomery geen roulatiesysteem meer wilde toepassen.

Ullmark vertekt naar Ottawa waar hij geruild werd met goalie Joonas Korpisalo. De Bruins behouden dus een prima tweede doelman achter Swayman en de Senators betalen nog 25% van zijn contract (vier miljoen per jaar voor de komende twee jaar). Ullmark gaat in Ottawa het laatste jaar van zijn vierjarige contract (20 miljoen dollar) in. Er is geen verlenging opgenomen bij deze trade.

Jake DeBrusk, forward. De 27-jarige Canadees gaat cashen in Vancouver als een free agent. Zeven jaar 38.5 miljoen. Negentien goals en 21 assists gaan de Bruins missen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Jake DeBrusk

Danton Heinen, forward. De 29-jarige Canadees gaat ook naar Vancouver als free agent. Maar iets korter dan DeBrusk. Twee jaar en hij was in Boston goed voor zeventien goals en negentoen assists in 74 wedstrijden.

talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Fabian Lysell, forward. De 21-jarige realiseerde vijftig punten afgelopen seizoen in de AHL (15 goals en 35 assists) in 56 wedstrijden voor Providence. Hij krijgt een kans tijdens het trainingskamp een kans om de plek van de vertrokken Jake DeBrusk in te pikken.

Matthew Poitras, forward. Heeft afgeloepn seizoen al 33 wedstrijden gespeeld voor de Bruins. De draft pick nummer 54 van 2022 gaat dit seizoen in de bottom six starten als center.

Georgii Merkulov, forward. Een undrafted free agent. De 23-jarige Rus gaat zijn kans krijgen aan de rechterkant bij blessures of schorsingen. Vorig seizoen vier wedstrijden gespeeld in de NHL bij de Bruins.

Wat kunnen we verwachten?

Een veel scorende winger hebben de bruins nog nodig. De pogingen om Oiler Leon Draisaitl naar Boston te halen zijn mislukt. Die blijft nog jaren in Edmonton. De Bruins hebben wingers als Jake Debrusk en Danton Heinen de deur uit laten lopen (beide zijn door de Canucks getekend). Prospect Fabian Lysell zal nu die veel scorende winger moeten worden. Of hij daar al klaar voor is? We gaan het zien in oktober. Alle forwards die gehaald zijn leggen mindere cijfers neer van de forwards die zijn vertrokken.

Het 18.000 man sterke legioen in de TD Garden in Boston eist dit jaar meer vechtlust, kracht en doorzettingsvermogen. Men wil sterke Grizzly beren op het ijs die voor niets en niemand bang zijn. General manager Don Sweeney en coach Jim Montgomery hebben daarom ook flink in de defensieve spelers geïnvesteerd. Boston moet de Cup halen. Voor minder wordt er niet gespeeld. De druk is nog niet zo groot als in Toronto maar de stakes are high voor de Bruins. Het probleem van Jeremy Swayman blijft wel boven de club zweven. Wie gaat er toe geven? Om nou het seizon te beginnen met rookie goalie Brandon Bussi en Korpisalo. Al deed Bussi het niet slecht in de AHL. .913 en 2.67 GAA.

vermoedelijke lijnen

Pavel Zacha- Elias Lindholm – David Pastrnak
Brad Marchand – Charlie Coyle – Trent Frederic
Max Jones – Matthew Poitras – Morgan Geekie
John Beecher – Mark Kastelic – Justin Brazeau

Hampus Lindholm – Charlie McAvoy
Mason Lohrei – Brandon Carlo
Nikita Zadorov – Andrew Peeke

Jeremy Swayman
Joonas Korpisalo
Brandon Bussi

Previous Supersaturday: vuurwerk in Beker, Ere en CEHL
Next Carolina Hurricanes willen laatste stap zetten richting Sir Stanley