Supersaturday: vuurwerk in Beker, Ere en CEHL

Diez in actie tegen Leuven Foto: Facebook EG Diez-Limburg

Dit weekend staat bol van het ijshockey en gisteren was het Supersaturday in Nederland: wedstrijden in de bekercompetitie, Eredivisie en CEHL. Wie haalt de halve finale van de beker, en wie komt lekker uit de startblokken tijdens de Eredivisie en de CEHL?

Leeuwarden Capitals – Unis Flyers Heerenveen 4-5

Tijdens de eerste slag om Friesland werd duidelijk dat Leeuwarden zeer sterk uit de zomerbreak is gekomen. In een met 700 toeschouwers volle Elfstedenhal drukten de Capitals haar grote rivaal uit de CEHL in de eerste periode met de rug tegen de muur: 3-1 voor Leeuwarden. In periode twee konden de Flyers na een 4-1 achterstand nog net de aansluiting vinden voor de tweede pauze: 4-3 was de ruststand.

Pas in periode drie werd het voor Leeuwarden een tikje zwaar. De Capitals bogen die periode met 0-2 voor Heerenveen en verloren zo de eerste wedstrijd dus nipt met 4-5. Man of the match was Tuukka Rajamäki (vier goals), de hagelnieuwe forward van de Flyers. Vandaag is de return in Thialf. Puck drop is om 16:00 uur. De schaatsen zijn geslepen, niets is zeker. Wie wint de slag om Friesland?

Utrecht Dragons – Snackpoint Eaters Limburg 1-7

In de Domstad bleken de Eaters een maatje te groot voor Utrecht. Voor ruim 300 toeschouwers werden de Dragons aan de hand van uitblinker Ben Duperreault (drie goals, twee assists) op een forse nederlaag getrakteerd. Voor Utrecht resteert vandaag de return. Het zal dan vooral de schade willen beperken om zich vervolgens vol op de competitie te kunnen gaan richten. Puck drop om 19:00 in Geleen.

tekst gaat verder onder de samenvatting

Amsterdam Tigers -Nijmegen Devils 5-3

Gistermiddag rolde Amsterdam Nijmegen soeverein op. Hadden de Tigers het de dag ervoor in Nijmegen nog zwaar, thuis in de Jaap Edenhal stelden ze orde op zaken. Zelfs met een smalle en door blessures aangetaste selectie brachten ze de Devils met gemak in de problemen. Na een vroege 0-1 achterstand draaiden de Amsterdammers het vlot om en na periode twee keken de Nijmegenaren tegen een  4-1 achterstand aan. Ze kwamen nooit meer terug in de wedstrijd. Na de 4-2 in de 47e minuut hielden de Amsterdammers hun defensie op orde.

#44 Kathan (op de rug gezien) en #60 Poutanen vieren met hun team de treffr. Foto: IJshockeyfoto.nl

In de 57e minuut scoorde Tobias Kathan (goal) na een assist van sterspeler Samu Poutanen (twee assists) de 5-2. De 5-3 van Mitch Bruijsten (goal en assist) was voor de boeken. Spannend konden de Devils het niet maken.

Amsterdam heeft iedereen laten weten dat ze zelfs met een beperkte selectie de flink versterkte Devils opzij kan zetten. Dat is een signaal aan de Eredivisie en de CEHL-teams. Bij Nijmegen is er een probleem. De goals vliegen er als warme broodjes in. Niet bij de tegenstander maar in hun eigen goal. Dat moet veranderen. Men komt in Nijmegen in grote getalen op het ijshockey af. Maar niet om zoveel tegentreffers te ervaren.

UltimAir HIJS Hokij Den Haag – Zoetermeer Panters 5-3

Hijs deed het thuis in de Uithof voor een kleine 700 toeschouwers rustig aan en zodoende konden de Panters knap stand houden. In de derde periode speelde Den Haag het vervolgens zakelijk naar een goed einde. Die periode startte met een 2-2 stand (de eerste twee periodes waren allebei in 1-1 geëindigd). Uiteindelijk scoorden HIJS nog drie keer en de Panters één keer. Na de 4-3 van Panter Ivan Anic (goal en assist) en nog dertien minuten op de klok, leek Zoetermeer de aansluiting weer gevonden te hebben. Ruim vier minuten voor tijd scoorde Hokij-forward Tobie Collard (goal) echter de beslissende 5-3. Den Haag is na Amsterdam de tweede halve finalst voor de Nederlandse beker.

Unis Flyers Heerenveen II – Gijs Marne Groningen 1 – 9

Na de 8-0 nederlaag vorige week tegen Nijmegen kregen de Flyers gisteren weer een pak slaag. Nu schoten de snipers uit Groningen vanuit alle hoeken de puck in het net van de Friezen. Niet dat de Flyers er niets tegenover stelden. Nee, maar Heerenveen had grote moeite met de zeer getalenteerde Groningen-goalie Danylo Douma (17 jaar): hij pakte 19 van de 20 schoten (sv% 0,950).

Bouma vorig seizoen in actie voor GIJS Groningen Foto: IJshockeyfoto.nl

Ruim 250 toeschouwers zagen in Heerenveen hoe Groningen aan de hand van uitblinker Derek Seguin (drie goals, twee assists) ondertussen wel met scherp schoot. GIJS Marne Groningen is er met deze selectie om voor de prijzen te spelen. Dat is wel duidelijk.

Smoke Eaters Geleen – Dordrecht Lions 1-6

In Geleen zagen 150 toeschouwers hoe Dordrecht in periode één (0-2) en periode twee (0-5) een ruime voorsprong wist op te bouwen. De Leeuwen namen in periode drie gas terug en zagen hoe Kane Keulen (goal) voor Geleen de eer redde. Erik Brand (goal) scoorde namens Dordrecht de zesde en laatste treffer van de wedstrijd. The Lion King was Dordtenaar Dylano Bijsterbosch met twee goals en een assist. Zowel Geleen II als Heerenveen II kent een moeizame start. De teams hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het niveau van de eredivisie dat echt is toegenomen.

Liège Bulldogs Ice Hockey Club – EHC Die Bären Neuwied 4-6

Liège leek de winst binnen te halen maar vijf minuten voor tijd sloegen de Beren toe tegen de Bulldogs. In de eerste periode was een goal van Andy Kolodziejczyk voldoende voor de 1-0 voorsprong. Halverwege de wedstrijd was het 3-1 in het voordeel van de Walen. Waarna in de laatste tien minuten van de tweede periode Neuwied twee maal wist te scoren. Michael Jamieson en op de powerplay Jeff Smith zorgden voor de 3-3.

Met zijn tweede goal van de avond was het Andy Kolodziejczyk die de Bulldogs weer op voorsprong schoot. Maar zoals gezegd in de laatste vijf minuten scoorde Neuwied nog drie keer. Nolan Renke, Artur Tegkaev en Artjom Alexandrov staken de drie punten in de tas en namen ze mee naar Duitsland.

Jeff Smith in actie voor Neuwied tegen Liège Foto: EHC Neuwied

Chiefs Leuven – EG Diez-Limburg 3-2 OT

Diez was de eerste wedstrijd goed begonnen op vrijdag en deed dat ook bij Leuven op bezoek. Na de eerste twintig minuten was het al 0-2 door een goal van Paul Jan Koenig en op de powerplay was het Miro Makinen nadat Boris Kolyasnikov de strafbank in mocht voor hooking. Aan het begin van de tweede periode was het Iniaz Steyeart die de aansluitingstreffer maakte. Leuven herhaalde dat stukje in periode drie. Ook snel aan het begin van de derde periode scoorde Leuven. Het was Boris Kolyasnikov die de 2-2 maakte. Die stand bleef het tot aan de zestigste minuut. Maar net zo snel als Leuven de goals maakte in periode twee en drie gebeurde dat ook in overtime. 21 seconden had Vadim Gyesbreghs maar nodig om de game winning goal te maken en het extra punt binnen te halen.