Edmonton Oilers gaan all in dit seizoen of toch niet?


Foto: Instagram Warren Foegele

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. De Edmonton Oilers bereikten de Stanley Cup Finale maar schoten daarin net tekort in game zeven. Een slimmigheidje van de Florida Panthers goalie coach bracht Sergei Bobrovsky weer op het niveau van de eerste paar wedstrijden in de finale. Hij mocht een dag voor game zeven het team verlaten en even bij zijn vrouw en dochter doorbrengen. Hij bezorgde met een aantal cruciale reddingen in de slotfase ervoor dat de Panthers voor het eerst de Stanley Cup wonnen.

LEES OOK: Dallas met vernieuwde defensie op jacht naar Sir Stanley

terugblik seizoen 2023-2024

De Edmonton Oilers startte heel slecht. Van de eerste twaalf wedstrijden werden er drie gewonnen zodat coach Jay Woodcroft zijn biezen kon pakken. Kris Knoblauch kwam, die ook de coach was van Connor McDavid bij de Erie Otters in de OHL. De Oilers begonnen aan een wederopstanding met een serie van acht gewonnen wedstrijden en later in het seizoen nog zestien keer winst op een rij. Uiteindelijk wonnen de Oilers 49 wedstrijden, verloren er 27, verloren er vijf in overtime en een in de shootouts. Men werd in de League negende, in de Western Conference vijfde en in de Pacific Divisie tweede achter Vancouver met vijf punten verschil.

In de play-offs ging het in de eerste ronde tegen de Los Angeles Kings erg makkelijk het werd 4-1. In de tweede ronde tegen Vancouver was het billen knijpen want na vijf wedstrijden was het matchpoint voor de Canucks maar de special teams maakte het verschil voor de Oilers. Zes wedstrijden waren one goal games alleen game zes in Edmonton werd 5-1 voor de Oilers. In de Western Conference Finale maakte de special teams ook het grote verschil voor de Oilers. De Western Conference werd gewonnen in zes wedstrijden waarna de Oilers de finale speelden tegen de Flroida Panthers. Ze startte heel slecht kwamen met 3-0 achter, vochten zich terug naar 3-3 en liepen in game zeven tegen een herboren Bobrovsky aan.

Nog voor het preseason startte was er wel heel goed nieuws. Leon Draisaitl tekende bij voor acht jaar voor 14 miljoen per jaar hij is nu de best betaalde speler in de NHL. General Manager Ken Holland zijn contract werd niet verlengd en men haalde Stan Bowman die uit zijn functie was gezet bij de Chicago Blackhawks aangezien hij wist van de foute videocoach maar niet ingreep en nu weer door NHL commissaris Gary Bettman vrijgegeven is om weer in de NHL to mogen werken.

aangetrokken spelers

Vasily Podzolkin, forward. De 24-jarige Rus kwam over van  Vancouver in een trade voor een 2025 derde ronde pick. Hij kwam in negentien wedstrijden tot twee assists.

Ty Emberson, defense. Kwam met de trade van Cody Ceci naar de San Jose Sharks in omgekeerde richting. De 24-jarige Amerikaan speelde dertig wedstrijden voor San Jose met een goal en negen assists.

Matt Savoie, forward. De 20-jarige Canadees komt van de Buffalo Sabres met een trade van Ryan McLeod en Ty Tullio. De round one pick nummer negen van 2022 door de Buffalo Sabres zien de fans in iedere geval met lede ogen vertrekken.

Jeff Skinner, forward. De 32-jarige Canadees werd uitegkocht door Buffalo en tekende als free agent een contract voor een jaar bij de Oilers. Gaat op zeker mits fit blijven 50+ punten pakken naast McDavid of Draisaitl.

Josh Brown, defense. De 30-jarige Canadees komt als free agent over van Arizona en tekende voor drie jaar voor maar drie miljoen.

Viktor Arvidsson, forward. De 31-jarige Zweed komt over van de Los Angeles Kings als free agent. Was geen vaste waarde meer in L.A. Kwam in achttien wedstrijden toch tot vijftien punten. Zes goals en negen assists.

vertrokken spelers

Philip Broberg, defense. De 23-jarige Zweed kreeg een offer sheet van St. Louis voor 4.5 miljoen per jaar. Daar ging Edmonton niet in mee. Heeft nog geen volledig seizoen gespeeld in de NHL. Was redelijk goed in de play-offs met Edmonton maar 4.5 miljoen per jaar is hij nog niet waard.

Dylan Holloway, forward. Voor de 23-jarige Canadees geldt hetzelfde als voor Broberg. Kreeg een offer sheet van St. Louis waar Edmonton niet in mee ging. Twee jaar voor 2.24 miljoen per jaar. Speelde alle 25 play-off wedstrijden omdat Evander Kane niet fit genoeg was. Heeft ook net als Broberg geen heel NHL seizoen achter de kiezen.

Jack Campbell, goalie. De 32-jarige Amerikaan was de grootste miskoop van general manager Ken Holland. 25 miljoen voor vijf jaar. Chookte  vanaf wedstrijd een bij de Oilers. In twee seizoenen in totaal 41 wedstrijden met .880 save percentage en goals against 3.96.

Cody Ceci, defense. De 30-jarige Canadees was geen match made in heaven met Darnell Nurse (nog zo’n fout van Ken Holland zeven jaar voor negen miljoen per jaar). Gaat nu naar San Jose.

Vincent Desharnais, defense. De 28-jarige Canadees wilde heel graag blijven in Edmonton, maar daar was geen geld voor. Dus koos hij eieren voor zijn geld. Twee jaar voor twee miljoen per jaar naar Vancouver. In de play-offs viel hij tegen . Zestien wedstrijden met een assist en een minus negen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto: Instagram Vincent Deshairnais

Sam Carrick, forward. De 33-jarige Canadees werd free agent en gaat voor drie jaar naar de New York Rangers voor drie miljoen in totaal.

Warren Foegele, forward. De 28-jarige Canadees ging als free agent cashen. Drei jaar naar L.A. voor 10.5 miljoen.

Ryan McLeod, forward. De 25-jarige Canadees kon nooit echt zijn stempel drukken bij de Oilers in de bottom six. Hoewel zijn cijfers best aardig zijn in het reguliere seizoen 81 wedstrijden twaalf goals en achttien assists. Werd hij getrade naar Buffalo voor prospect Matt Savoie.

Wat kunnen we verwachten?

Preseason is nog niet je van het. Verdedigend is het nog niet je van het. En in de goal ook niet. Goalie Olivier Rodrigue krijgt de kans nu Calvin Pickard geblesseerd is geraakt maar als de Oilers met Rodrigue het seizoen moeten starten als backup voor Stuart Skinner kan het wel eens een valse start worden. En de aangetrokken spelers moeten ook nog wennen aan het Oilers systeem. Play-offs mag geen probleem zijn. Het liefst willen de Oilers herhalen wat de Panthers deden. Eerst de Stanley Cup finale verliezen en het jaar daarop toeslaan. Maar of dat tot de kansen gaat behoren?

vermoedelijke lijnen

Jeff Skinner – Connor McDavid – Zach Hyman
Ryan Nugent-Hopkins – Leon Draisaitl – Viktor Arvidsson
Mattias Janmark – Adam Henrique – Connor Brown
Vasily Podkolzin – Derek Ryan – Corey Perry

Mattias Ekholm – Evan Bouchard
Darnell Nurse – Troy Stecher
Brett Kulak – Josh Brown

Stuart Skinner
Calvin Pickard

Previous Dallas met vernieuwde defensie op jacht naar Sir Stanley
Next Verrassing in de Eredivisie en doelpuntenfestijn in de CEHL