Goals, goals, goals in Eredivisie en CEHL


CEHL
Foto: Eindhoven Kemphanen

Gisteren leverden de teams een bloedstollend spektakel in de beide competities. De megastunt die de Eindhoven Kemphanen uithaalden door in Amsterdam de Tigers in hun eigen Jaap Edenhal met ruime cijfers van het ijs te jagen, is het opvallendste resultaat van deze Crazy Saturday. Den Haag moest in de CEHL diep gaan en kon pas in overtime de door de tuchtcommissie geplaagde Chiefs uit Leuven verslaan. Verder waren de Eredivisie-clashes tussen Gijs Groningen en de Nijmegen Devils, de Utrecht Dragons versus de Heerenveen Flyers en CEHL-kraker tussen HYC Heylen en Geleen zenuwslopend spannend. De meeste wedstrijden werden gezegend met veel goals. Acht wedstrijden op deze zaterdag met in totaal 85 goals.

LEES OOK: Verrassing in de Eredivisie en doelpuntenfestijn in de CEHL

Eredivisie

Amsterdam Tigers – Eindhoven Kemphanen 5-8

Ruim 600 toeschouwers zagen in de Jaap Edenhal een ontketend Eindhoven dat direct duidelijk maakte dat Amsterdam voorlopig een prooi is in de Eredivisie en de Kemphanen tot de jagers behoren. De Amsterdamse titelverdediger kreeg ondanks hun topgoalie Jaimy Missler een vrachtlading aan goals om de oren. Kijk naar de statistieken en je ziet hoe moeilijk de Tigers het hadden tegen de razendsnelle Kemphanen. De Amsterdammers stonden slechts ruim zeven minuten voor terwijl de  Eindhovenaren bijna 29 minuten aan de leiding gingen. Het was ook een fysiek pittig potje waarbij de Amsterdammers de noodrem veel te vaak nodig hadden. De Tigers pakten 28 penaltyminuten tegenover de zeventien “sin bin”- minuten van de Kemphanen. De Tigers werden vooral in periode twee overklast en afgemat door een ontketend Eindhoven. De man of the match was opperkemphaan Niels Lemans.

tekst gaat verder onder de foto

Niels Lemans Foto: IJshockeyfoto.nl

Hij leverde met drie treffers en een assist de uppercut en de knock-out aan de Tijgers. Aan Amsterdamse zijde was de Duitse winger Luca Häufer (goal en twee assists) het lichtpuntje van de avond. Amsterdam weet nu dat de gehavende selectie snel op sterkte moet komen. De Kemphanen zijn klaar voor de volgende ronde in de Eredivisie. Dan wacht het gevecht tegen de Draken uit Utrecht.

GIJS Marne Groningen – Nijmegen Devils 4-6

In een met ruim 800 toeschouwers lekker volle Kardinge Arena ontving Groningen de verliezend finalist van vorig jaar: Nijmegen. Tim Bartels (goal) scoorde in de elfde minuut de openingstreffer voor de Noorderlingen. GIJS hield de druk goed op de defensie van de Devils maar via sluw voorbereidend werk van routinier Levi Houkes (twee assists) scoorde de Canadese defenseman David D’Agostino (goal en assist) de 1-1.

tekst gaat verder onder de foto

Playmaker Levi Houkes in actie. Foto IJshockeyfoto.nl

In periode twee ging het spel echt op de wagen. Maar liefst vijf treffers waren te bewonderen. Twee voor GIJS en drie voor de Devils. Wat opvalt is dat onder Devils-coach Chris Eimers (geboren Groninger) de Nijmegenaren veel gedisciplineerder en sneller spelen. Nijmegen pakte slechts twee strafminuten en speelt dit seizoen in hele korte felle shifts met veel druk op de tegenstander.

Het laat daarbij wel nog net iets te vaak de achterdeur open staan en dat maakte deze wedstrijd erg spannend. Na binnen anderhalve minuut in periode twee een 3-1 voorsprong te hebben genomen, verspeelden de Nijmegenaren deze binnen twee minuten weer net zo makkelijk: 3-3. Ook de 3-4 voorsprong werd aan het begin van de derde periode door een sterk spelend Groningen geneutraliseerd: 4-4.

GIJS was echter niet opgewassen tegen de laatste eindspurt van de gehoornde krijgers uit Nijmegen. Aan de hand van uitblinkers Cam Thompson (drie goals) en Kevin Bruijsten (twee goals en een assist) trokken de Devils de winst naar zich toe. Andere opvallende spelers waren de technisch begaafde Nijmegenaar Eef Gerritsen jr. (twee assists) en de Groningse beul Joop Uchtman (assist). Uchtman pakte maar liefst acht strafminuten. Groningen heeft ondanks het verlies aangetoond klaar te zijn voor de strijd in de top. 

Utrecht Dragons – Unis Flyers Heerenveen 5-4 OT

De spelers van Utrecht mochten voor de tweede keer in twee dagen aan de bak en dat zullen ze de komende dagen nog wel even voelen. Nadat ze op vrijdag na een zware wedstrijd de Panters in Zoetermeer met 2-4 hadden verslagen, moesten ze gisteren in eigen huis voor bijna 300 toeschouwers nog dieper gaan. Pas in overtime werden de Flyers uit Heerenveen verslagen. In een ware thriller wisten de Friezen de draken uit Utrecht goed bij te houden. Het tweede team van Heerenveen begint langzaam zijn draai te vinden maar kwam net tekort om de volle winst te pakken.

In periode twee begon de vermoeidheid bij Utrecht toe te slaan en vochten de Flyers zich terug. Aan de hand van de Zweedse uitblinker Max Rensch (goal en twee assists) bogen de Friezen een 4-2 achterstand om tot 4-4. In periode drie hielden beide goalies hun goal schoon en in overtime sloeg de van Amsterdam overgekomen 23-jarige topspeler Alexander Makarin (twee goals) genadeloos toe: 5-4. Twee overwinningen in twee dagen, Utrecht behoudt de leiding in de Eredivisie met acht punten uit drie matches.

Dordrecht Lions – Red Eagles ’s Hertogenbosch 0-8

De Bosschenaren pakten met een monsteroverwinning de eerste punten van het seizoen.In periode één en twee was het nog een echte wedstrijd. De Red Eagles begonnen de tweede periode met een 0-2 voorsprong en voor de Lions was er alles aan gelegen de aansluitingstreffer te scoren. Beide goalies hielden echter alle schoten tegen en dus startte ook de derde periode met dezelfde 0-2 stand. In die periode waren de ruim 400 toeschouwers getuige van een melt-down in de defensie van Dordrecht. Binnen dertien minuten vlogen er zes goals in het doel van de Lions. De goalie van de Red Eagles Wim van den Hout ( 27 saves, 0.100%) pakte daarentegen zijn eerste shut-out van het jaar. Mario Zitella verzilverde nog de penaltyshot in de 53e minuut en noteerde daarmee de 0-7. De 22-jarige Eagles-forward Kevin Bik was goed voor twee goals.

Smoke Eaters Geleen – Leeuwarden Capitals 2-21

In Geleen zagen nog geen 100 toeschouwers in de Laco Glanerbrook Arena hoe de Capitals stoeiden met de jonge maar vermoeide Smoke Eaters die na periode één al helemaal kapot waren gespeeld: 0-8. Het sterrenensemble van de Capitals nam geen gas terug en produceerde in de tweede periode zes treffers en in de derde periode nog eens zeven. Voor Geleen verdedigden Youri Robben (goal) en Kane Keulen (goal) de eer van de Smoke Eaters tijdens periode twee. Voor Leeuwarden  waren de Slovaakse aanwinst Janáč Patrik (drie goals en vier assists) en de Tsjechische nieuwkomer David Spratek (twee goals en zes assists) de beulen van Geleen dat zijn tweede wedstrijd binnen 26 uur speelde .

Leeuwarden speelt alleen voor de titel, daar kan geen twijfel over bestaan. De komende twee thuiswedstrijden tegen Groningen en Amsterdam zullen aantonen hoe realistisch dat is. Geleen speelt pas weer op 26 oktober. Aan de ene kant is dat een kans om de kater van deze wedsrtrijd weg te spoelen. Tegelijkertijd geeft het aan hoe vreemd de programmering voor sommige clubs in elkaar zit. De jonge Wolven uit Limburg moeten geduld hebben, deze maand niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk.

CEHL

Heylen Vastgoed HYC – Snackpoint Eaters Limburg 5-7

Snackpoint Eaters Geleen begon de CEHL met een spectaculaire 5-7 overwinning op Heylen Vastgoed HYC Herentals. Herentals opende snel de score met een powerplay-goal, maar Geleen vocht terug en na een spannende eerste periode stond het 3-2 voor Herentals. In de tweede periode bleef het spel intens en fysiek, maar Geleen knokte zich terug naar een 4-4 stand.

In de derde periode nam Herentals snel de leiding met 5-4, waarna Geleen een goalie-wissel deed. Deniz Mollen kwam erin voor Jowin Ansems en bracht nieuw vertrouwen in het team. Met nog zeven minuten te gaan maakte Geleen de gelijkmaker en via Mike Collard kwam Geleen op voorsprong. Een empty-netter in de laatste seconden zorgde voor de 5-7 eindstand. Bij HYC was Mitch Morgan goed voor twee goals en Mike Collard scoorde een hattrick voor Geleen.

Bulldogs de Liège – Unis Flyers Heerenveen 5-2

Heerenveen is na de nederlaag tegen Liège nog het enige team in strijd om de CEHL Cup wat nog zonder punten is. Na twintig minuten was het nog netjes verdeeld met 1-1. In de tweede periode liepen de Bulldogs uit naar 3-1 en in de derde periode werd het uiteindelijk 5-2. Voor Liège was de grote meneer Bryan Kolodziejczyk die twee goals en drie assists had. Hij was dus bij iedere goal betrokken. Voor Heerenveen vielen er twee powerplay goals te noteren. Beide gemaakt door Finse makelij. Tuukka Rajamaki en Henri Ruotsalainen.

Chiefs Leuven – UltimAir HIJS Hokij Den Haag 1-2 OT

UltimAir HIJS Hokij Den Haag boekte een 1-2 overwinning op Leuven in de strijd om de CEHL Cup, mede dankzij twee doelpunten van Matias Mustonen. Het werd geen makkie tegen de Chiefs.

HIJS Hokij begon de wedstrijd met enkele vroege kansen, maar na vijf minuten nam Leuven het initiatief over. Een straf voor Dani van Schilt gaf Leuven een powerplay, wat leidde tot de openingstreffer via een rebound die werd gescoord door Basim Laeremans. HIJS Hokij verloor kort de controle en Leuven drukte door, met meerdere hachelijke momenten voor het doel van goalie Brett Magnus.

In de tweede periode waren beide goalies prima op dreef. Er kon niet worden gescoord. De derde periode ging het weer beter met de Hagenezen. Al snel scoorde Matias Mustonen de gelijkmaker met een Tic-Tac-Toe goal. Leuven kreeg de puck het verdedigingsvak niet uit. Morris Hols hield de puck binnen de blauwe lijn gaf de pass op Dani van Schilt en die tikte de puck meteen door naar Mustonen bij de tweede paal. Ondanks kansen voor beide teams werd de reguliere tijd niet meer beslist. In overtime wist HIJS Hokij de overwinning veilig te stellen, toen Mustonen zijn tweede doelpunt maakte wat ook de game winning goal bleek te zijn. Opgezet werd de aanval door Mustonen zelf, Tobie Collard ging op avontuur en kon de puck weer geven aan de opkomende Mustonen en die tikte de puck mooi binnen voor de overwinning.

#23 Matias Mustonen Foto: Robert Bos
Previous The Devils strikes twice in seizoensopener NHL tegen de Sabres
Next Tilburg nu wel bij de les met winst op Herford