Close calls in de NHL, Vegas wint weer, Chicago vernedert Edmonton


Vegas
Foto: Facebook Vegas Golden Knights

Van de zeventien wedstrijden in de NHL waren er acht om je nagels bij af te bijten, zo spannend was het wedstrijdverloop. Vancouver versus de Flyers eindigde in een penalty shoot-out, net als Minnesota – Seattle. Winnipeg – Chicago, Utah – New York en Boston – Los Angeles eindigden pas in overtime. Las Vegas moest tot het uiterste gaan om St. Louis binnen 60 minuten te kunnen verslaan. In Carolina flitsten de Bolts uiteindelijk pas laat in periode langs de Hurricanes. Thrillerweekend in de NHL dus.

LEES OOK: Herstel Boston en Toronto, blamage voor Detroit Red Wings

Carolina Hurricanes – Tampa Bay Lightning 1-4

In een bloedsnel duel pakten de Canes in periode één de leiding in de wedstrijd door alert reageren van captain Jordan Staal (goal). De teams deden niets voor elkaar onder (SOG-ratio 21-23) maar de individuele klasse maakte het verschil. Dat verschil werd niet in het doel gemaakt. Zowel Carolina-goalie Freddy Andersen (21 saves, 0.905%) als Tampa-doelman Andrei Vasilevskiy (twintig saves, 0.956 %) was in topvorm. Nee, het waren Nikita Kucherov (drie goals en een assist) en Victor Hedman (drie assists) die namens de Lightning kortsluiting veroorzaakten in de defensie van Carolina. De laatste twee treffers van Kucherov waren empty netters. De Canes waren toen met hun wanhoopsoffensief bezig. They came close but no cigar.

 

Vegas Golden Knights – St. Louis Blues 4-3

In drie adembenemende periodes vlogen beide teams elkaar naar de keel. Het was uiteindelijk periode één die doorslag gaf. Daar wisten de glitterridders twee keer te scoren en konden de Blues, net als in periode twee en drie, maar één keer het doel van Adin “Mountain” Hill (19 saves, 0.864%) vinden. Vegas’ golden wonderboy Jack Eichel (goal en assist) en defenseman Shea Theodore (goal en assist) waren de plaaggeesten voor St. Louis-goalie Jordan Binnington (24 saves, 0.857%). Man of the match was echter Blues’ left winger Pavel “StickmagicianBuchnevich (twee goals en een assist).

Winnipeg Jets – Chicago Blackhawks 2-1 OT

Deze wedstrijd werd een goaliegame. Zowel Jets-doelman en Vezina-trophy winner van 2024 Connor Hellebuyck (25 saves, 0.962%) als Blackhawks netminder Arvid Soderblom (33 saves, 0.943%) waren de stars of the team. Het was veteraan Mark Scheifele (twee goals) die voor Winnipeg na 38 seconden overtime de winnende treffer maakte. Kort daarvoor had hij met nog ruim 60 seconden op de klok de 1-1 in het net van Chicago geschoven. A close call dus voor de Jets. Na de walk in the park tegen de Oilers in Edmonton weet Winnipeg nu ook dat er geknokt moet worden voor elk punt.

Vancouver Canucks – Philadelphia Flyers 2-3 SO

En weer verspeelde de Canucks een voorsprong. Deze wedstrijd zelfs twee keer. Vancouver coach Rick Tochett won vorig jaar de Jack Adams Award voor de coach die het meeste heeft bijgedragen aan het succes van zijn team. Dit jaar is wil hij waarschijnlijk de award voor de coach die het meeste bijdraagt aan het verlies van zijn team. Na slechts één OT-nederlaag afgelopen donderdag tegen de Flyers (een 4-1 voorsprong werd een 4-5 nederlaag) gooide Tochett defenseman Vincent Desharnais uit de selectie en Arturs Silovs uit het doel. Gedurende wedstrijd tegen Philly rommelde hij zowel Connor Garland (assist) als Daniel Sprong (acht minuten ijstijd en een -1) door het team. Daarnaast veranderde hij de samenstelling van de powerplay teams en zo creëerde hij een angstige en onzekere groep Canucks die ploeterend over het ijs gingen. Na afloop smeet Tochett ook maar even sterspeler Elias Pettersson voor de bus. Hij zou cruciaal geweest zijn bij de eerste tegentreffer. De coach meldde dat daar zeker aan gewerkt ging worden. Wat betekent dat? Dat gaan we komende week zien als Vancouver op een pittige roadtrip gaat.

Onverwacht rustig was Philadelphia coach Jon “mad Johnny” Tortorella. Hij had ook geen reden tot een uitbarsting. Hij zag zijn team de wedstrijd controleren, prees defenseman Cam Yorke (goal) voor de 2-2 aan het begin van periode drie. Tijdens de shoot out scoorde voor Vancouver alleen Jake DeBrusk. Voor de Flyers troffen Travis Konecny en Morgan Frost het doel van de sterk keepende Kevin Lankinen (29 saves, 0.935%). Het gebrek aan scorend vermogen bij de Canucks was gisteren een probleem. Het olifant in de porseleinkast-gedrag van coach Rick Tochett is een echter de echte achilleshiel van Vancouver.

 

Boston Bruins – Los Angeles Kings 2-1 OT

In de TD Garden te Boston werd het een schaakpartij. De Kings en de Bruins hielden elkaar keurig in evenwicht. Sheriff of Boston Charlie McAvoy schakelde vakkundig LA-sniper Anze Kopitar uit en Ace in the Hole David Pastrnak (goal) lag aan de ketting bij de defensemen van de botox adel uit Hollywood. Bruins-goalie Jeremy Swaymann was de star of the game met 33 saves (0.971%). Hij is duidelijk warm gedraaid en weer in topvorm. In overtime speelde de berenwelpen Mason Lohrei (assist) en Matthew Portrais (assist) hun scherpschutter uit Tsjechië op fraaie wijze vrij voor de goal. Pastrnak faalde niet en bezorgde Boston de volle winst.

 

Buffalo Sabres – Florida Panthers 5-2

In Buffalo arriveerden de Panthers in sterk afgeslankte vorm. Captain Alexander Barkov is enkele weken uitgeschakeld en steraanvaller Matthew Tkachuk is ziek. Daarnaast besloot coach Paul Maurice topgoalie Sergei Bobrovsky te benchen om hem wat rust te geven Dat was een wrong call van Big Paul. Florida heeft afgelopen zomer Anthony Stolarz als back-up goalie van de hand gedaan (naar Toronto) en hebben nu de 23-jarige Spencer Knight (twintig saves, 0.846%) als reservedoelman. Die heeft duidelijk nog niet het niveau van een Stanley Cup-winnaar.

Bij meerdere treffers was hij uit positie of grabbelde hij naar de puck. Voor de Sabres was scoren deze wedstrijd kinderspel. Toen Florida bij een 4-2 achterstand in periode drie met een man extra ging spelen was Alex Tuch (goal) er voor Buffalo als de kippen bij om de 5-2 in het empty net te schuiven. Een slordige avond van de Panthers die zeker niet weggespeeld werden. De SOG-ratio bevestigt dat: 27-25 voor Buffalo. Florida was sloppy in de afronding en de verdediging: een recept voor nederlaag.

 

Toronto Maple Leafs – Pittsburgh Penguins 4-2

Het was Leaf William Nylander (twee goals) die van de eerste thuiswedstrijd van de Toronto een succes maakte. Nylander speelde sluw en snel en zijn teamgenoten waren hongerig naar de puck. De goal van zijn teammaat Mitch Marner (goal en assist) is een beauty en het herhalen meer dan waard. Wat een versnelling en wat een geweldig schot heeft hij in huis. Als de Leafs zo gemotiveerd blijven spelen dan wordt het wellicht het seizoen waar iedereen in Toronto al tientallen jaren van droomt: Cup-season. Evgeni Malkin (twee assists) was de beste ijsvogel op het ijs.

 

Montreal Candiens – Ottawa Senators 4-1

De Habs zijn samen met Utah de verrassing van de start van het seizoen (gedeeld eerste in de divisie met Toronto en de Bruins). Geplaagd door blessures (o.a. sterspeler Patrik Laine) verscheen Montreal dit seizoen met lage verwachtingen aan de start. Maar het team speelt met passie, gedisciplineerd en vecht waar het moet. Gisteren werden voor ruim 21.000 toeschouwers de Senators op alle fronten afgetroefd. Canadian Cole Caufield (twee goals) was wederom trefzeker en de terugkeer van Sam Montembeault was voor Montreal cruciaal voor de zege (24 saves, 0.960%).

 

Detroit Red Wings – Nashville Predators: 3-0

Hoe lang duurt het voordat de crisis uitbreekt bij de Ca$hville roofdiertjes? Zelfs tegen een wederom zwak en stroef spelend Detroit kregen de rijkelui-spelers uit Nashville de puck niet in het doel. Afgaand op de SOG-ratio (22-42) hadden de Red Wings met huid en haar opgevreten moeten worden door de Predators. Maar de 37-jarige Detroit-goalie CamTalbot pakte met 42 saves een waanzinnige shut-out. Hij dreef supersterren als Steven Stamkos (vijf shots on goal), Jonathan Marchessault (drie shots on goal) , Ryan O’Reilly (vier shots on goal) en Filip Forsberg (zes shots on goal) tot wanhoop. Nashville heeft op papier één van de beste teams. Op het ijs is daar nog niets van terug te zien. Tijd voor spoedoverleg.

 

New York Rangers – Utah Hockey Club 5-6 OT

Onderschatting is een zonde. En elke tegenstander van Utah lijkt die zonde te begaan. Zo ook de grote meneren uit New York. Alleen Artemi Panarin (twee goals) leek te beseffen hoe sterk de nieuwkomers uit Utah zijn. Panarin gaf alles en pas laat in de wedstrijd drong het tot de Rangers door dat ze de zege moesten afdwingen en niet konden afhalen. Utah kreeg wel hulp van de scheidsrechters. Om onbegrijpelijke redenen werd de 3-2 voor New York afgekeurd om dat Matt Crazy Giant” Rempe aan goalie-interference had gedaan. Echt iedereen kon zien dat het de clownesk keepende Connor Ingram (29 saves, 0.853%) zelf was die uit zijn doelgebied kwam. Op geen enkel wijze hinderde Rempe de Utah-goalie. Daarna volgde dus een straf voor Rempe en kon Utah lekker druk zetten en de 2-3 scoren. De Rangers schrokken wakker en een geweldige wedstrijd voltrok zich op het ijs. Fraaie aanvallen, meesterlijke saves van Igor Shersterkin (twintig saves, 0.769%) en Connor Ingram, kolderiek bloopers (Ingram) slordige fouten (Shersterkin), forse knokpartijen volgden elkaar in ijltempo op.

Een sluw overtime-doelpunt van uitblinker en Utah-superstar Clayton Keller (twee goals en een assist) bezegelden het lot van de New York Rangers. Utah Jazz Club is de onverwachte koploper in de NHL. De penningmeester van New York zal team-Shersterkin de statistieken van gisteravond grijzend onder hun neus wrijven. Komt dat miljoenencontract er nog?

 

Washington Capitals – New Jersey Devils 3-5

Het vijftigjarig jubileum van de Capitals is in eigen huis in mineur gestart. Washington lijkt geobsedeerd om voormalig superster Alexander Ovechkin (assist) richting het record van Wayne Gretzky te willen duwen. Dat ging vorig jaar al ten koste van de focus op het spel en de ontwikkeling van de club en dat is nog steeds zo. Waarom een team bouwen om een speler die duidelijk over zijn hoogtepunt heen is? Voor New Jersey waren Paul Cotter (twee goals) en Erik Haula (drie assists) de belangrijkste spelers. De Devils konden wel hun kansen benutten. De Capitals niet. De SOG-ratio was 32-33 maar Washington kijkt te veel naar nummer 8.

 

Dallas Stars – New York Islanders 3-0

De Texaanse sterren gaven de eilandbewoners een lesje in effectiviteit. Terwijl New York Dallas overtrof in het aan tal schoten op doel (27-34) wonnen de Stars lekker ruim: 3-0. Wederom was Dallas-goalie Jake Oettinger de brightest Star on ice met zijn prachtige shut-out (34 saves). Tyler Seguin (twee goals) was messcherp in de afronding.

 

Minnesota Wild – Seattle Kraken 4-5 SO

De Kraken beschikken absoluut over veerkracht als je afgaat op deze wedstrijd. Of was Minnesota gewoon slordig. Het laatste als je de wedstrijd hebt gezien. Tot drie keer toe gaven de wilde dieren een voorsprong uit handen (2-0, 3-2 en 4-3). Bijzonder slordig verdedigen bood Seattle de kans om telkens terug te keren in de wedstrijd. In overtime werd niet gescoord en de Kraken waren het meest koelbloedig tijdens de shoot-out. Jordan Eberle (twee goals) was de absolute uitblinker voor Seattle. Hij bekroonde de goed wedstrijd ook nog eens met de beslissing tijdens de shoot out. Zijn penalty-shot bleek de winner. Even adem voor Seattle coach Dan Bylsma na een stroeve start eindelijk twee punten in de tas. Matt Boldy (goal en assist) was trefzeker voor Minnesota tijdens de wedstrijd maar hij miste de beslissende penaltyshot.

 

Colorado Avalanche – Columbus Blue Jackets 4-6

Voor de Blue Jackets kun je alleen maar respect hebben. Na het dramatische verlies van hun sterspeler Johnny Gaudreau doet Columbus er alles aan om met eer en passie te spelen. Gisteravond leidde dat tot demasqué van de grote namen uit Colorado. AvalancheKing Nathan MacKinnon (goal en assist) zag hoe zijn team continu achter de blauwbloezen aan moest schaatsen om maar in het spoor te kunnen blijven. Maar telkens als Colorado dichterbij of langszij kwam (2-1, 3-3, 5-4) ontsnapte Columbus weer. Met nog twaalf seconden op de klok maakte Blauwbloes Sean Monahan (goal en twee assists) de beslissende 4-6 tijdens een empty net-strategie van de Avalanche. Game over: de Giants from Colorado went down.

 

Calgary Flames – Philadelphia Flyers 6-3

Geflambeerde vleugeltjes stonden er in Calgary op het menu. Vooral in periode drie werden de Flyers geroosterd en liep Calgary via Mikeal Backlund (goal) en Jonathan Huberdeau (twee goals en twee assists) uit naar een 5-2 voorsprong. Nazem Kadri (twee goals) bezegelde met zijn empty-netter het lot van Philadelphia: 6-3 verlies. De forwards van de Flyers mogen morgen naar de Specsavers: veertig schoten op doel en maar drie treffers. Dan moet het vizier bijgesteld worden.

 

Edmonton Oilers -Chicago Blackhawks 2-5

Nee, die 2-5 is geen tikfout. De Oilers zijn alles behalve een geoliede machine. De Blackhawks vernederden Edmonton tot op het bot. De Oilers hebben in twee thuiswedstrijden elf (!) treffers om de oren gekregen en pas twee (!) keer gescoord. Zowel defensief als offensief zit het niet goed. Van de 38 schoten op het doel van Blackhawks-goalie Petr Mrazek (36 saves, 0.946%) vlogen er dus maar twee in. Chicago had maar twintig schoten nodig om vijf keer het net van Edmonton-doelman Calvin Pickard (vijftien saves, 0.750%) te raken. Hoe dat kan? We gaan zien of het vormverlies is of een structureel probleem. Voor de Blackhawks is  het nu wel duidelijk dat ze echt een sterker team zijn geworden. De Finse sensatie Teuvo Teravainen (twee goals en twee assists) en superster in wording Connor Bedard (goal en twee assists) fakkelden de oliemannetjes uit Edmonton helemaal af.

 

San Jose Sharks – Anaheim Ducks 0-2

Wellicht werden de Sharks verblind door het feit dat Anaheim haar horror-Duck weer pontificaal op het tenue heeft staan? Kregen ze om die reden de puck niet in het net? Maar een NHL-game verlies je niet omdat de tegenstander er griezelig bij loopt. Het was vooral Anaheim-goalie Lukas Dostal die met zijn mooie shut-out (dertig saves) de winst voor Anaheim pakte in deze battle of California. Pas in periode drie vielen de treffers en de wedstrijd ging tot aan het einde echt gelijk op (SOG-ratio: 30-30). Topschutter Trevor Zegras (goal) stelde in de 19e minuut met de 0-2 de zege definitief veilig voor de Ducks.

 

Previous Nijmegen, Eindhoven aan kop, Tilburg stunt, slachting in het Noorden
Next Tilburg herstelt zich tegen Halle met winst