Nijmegen, Eindhoven aan kop, Tilburg stunt, slachting in het Noorden


Eindhoven
Tilburg Trappers Eredivisie wint op bezoek bij Red Eagles 's-Hertogenbosch. Foto: Facebook Tilburg Trappers Eredivisie

Vrijdag ging het hockeyweekend van start en dat leverde een daverende verrassing op in Den Bosch. Daar werd de Brabantse clash tussen de Red Eagles uit ’s Hertogenbosch en het talententeam van de Trappers in het voordeel van de jonge honden uit Tilburg beslist. In Nijmegen hadden de Devils geen moeite met de Lions uit Dordrecht. Gisteren vonden de topwedstrijden van het weekend plaats. Om 19:00 startte in de EfstedenArena de Fight of the North tussen de Leeuwarden Capitals en Gijs Marne Groningen. In Eindhoven streden de Kemphanen tegen de Dragons uit Utrecht om de koppositie in de Eredivisie. Vuurwerk gegarandeerd.

LEES OOK: Goals, goals, goals in Eredivisie en CEHL

Nijmegen Devils – Dordrecht Lions 9-3

Voor bijna 900 toeschouwers stuurden de Duivels Dordrecht met een 9-3 nederlaag van het ijs. Toch was de Man of the Match van deze avond een Leeuw uit Dordrecht. De Finse goalie Rajala Joona hield namelijk een spervuur van Nijmeegse schoten uit zijn doel. Zonder zijn prachtige reddingen was Nijmegen fluitend en ruim naar de dubbele cijfers gegaan. De mooiste save van de avond kwam echter op naam van de Nijmeegse goalie Juliën van Nes (assist). Zijn stretched legguard-save in de 12e minuut van periode twee tijdens een 1-on-1 duel  was van topniveau.

Voor de Devils waren defenseman David D’Agostino (twee goals en twee assists), Levi Houkes en Mitch en Kevin Bruijsten (allen één goal en twee assists) de hofleveranciers.  De echte Duivelse uitblinker was de aanjager van het Nijmeegse spel: Derek Knetter (assist). Zijn continue drive om de Lions op te jagen gaf de Nijmegenaren vleugels.

tekst gaat verder onder de foto

De onvermoeibare Derek Knetter (#2) stuurt  twee Lions het bos in. foto: IJshockeyfoto.nl

te veel straffen

Omdat de spelers van Dordrecht wederom tegen een lawine van straffen aanliepen (51 minuten en een game misconduct), kwam het overwicht van de Nijmegenaren nooit in gevaar. Dieptepunt van de avond was de game misconduct van Lionsveteraan Arno Rath. Hij vuurde uit frustratie een puck op de arbiter. Onnodig, zoals vele straffen voor Dordrecht gisteravond. Dat is jammer want de ploeg van Paul Vincent wist tijdens de 5 on 5 situaties het de Devils toch redelijk lastig te maken.

Aangezien Nijmegen zelfs bij meerdere 5 on 3 situaties amper wist te scoren is voor coach Chris Eimers de effectiviteit van de powerplay absoluut een punt van aandacht. De pas achttienjarige Devils-goalie Midas Zaitsoff maakte in periode drie na de derde goal van Dordrecht zijn debuut in de Eredivisie. De Devils staan nu weer aan kop van de Eredivisie maar de concurrentie is moordend.

Eindhoven Kemphanen – Utrecht Dragons 8-3

In een stampvol en kolkend IJssportcentrum maakten de Kemphanen in de derde periode Drakengehakt van Utrecht. De ruim 1000 (!) toeschouwers zagen een pittig (75 strafminuten) en spannend gevecht om de koppositie van de Eredivisie. Utrecht opende de score via de Canadese routinier Matt Caranci (goal en assist). Eindhoven was in die eerste periode met een shots on goal-verhouding van 16-4 duidelijk de bovenliggende partij maar toch stond er na 20 minuten 1-1 op het scorebord. Dragons-goalie Noah Nothlev boog alleen voor een schot van het Eindhovens toptalent Kärlis Andersons (twee goals en twee assists).

tekst gaat verder onder de foto

Kärlis Andersons viert zijn goal met de Kemphanen (archief). Foto IJshockeyfoto.nl

In periode twee ging het gelijk op met een shots on goal-ratio van 17-15. Eindhoven leek echter afstand te nemen via de tweede goal van Andersons en de 3-1 van Kemphaan Mike Verschuren (twee goals en twee assists). Brock Montgomery (twee goals) bracht de Dragons met zijn klasse vervolgens binnen twee minuten weer terug in de wedstrijd: 3-3.

In periode drie maakten de ontketende Kemphanen binnen zestig seconden gehakt van het Utrechtse Drakengebroed. Tussen minuut 43 en 44 scoorde Eindhoven maar liefst drie (!) keer. Regisseur en uitblinker Jakob Karlsson (goal en vijf assists) dirigeerde de Kemphanen naar de 8-3 monsterzege. Na de drie treffers binnen een minuut zette Utrecht alles op alles. De ruimte die dat opleverde leidde tot de laatste twee Eindhovense treffers van de wedstrijd. Eindhoven is de dark horse in de titelrace van dit seizoen. Iedereen is gewaarschuwd.

Leeuwarden Capitals – GIJS Marne Groningen 5-1

In een bijna uitverkochte Elfstedenhal speelde Leeuwarden voor 550 toeschouwers zijn buurman Groningen in de eerste twee periodes volledig van het ijs. De Capitals zijn dit jaar een internationaal gezelschap waar vooral de importspelers het verschil maken. Superstar Ratislav Veres (drie goals, twee assists) regisseerde zijn team naar de winst.

Foto: IJshockeyfoto.nl

Hulp kreeg Veres van zijn Slovaakse landgenoot Patrik Janáč (goal en drie assists) en de Finse defenseman Leevi Juntunen (drie assists).  Na een half uur was het al 5-0 en besloten de Capitals gas terug te nemen. Voor Groningen redde Tim Bartels (goal) in de derde periode de eer: 5-1. Leeuwarden heeft het materiaal voor het ultieme doel: de titel. Wie gaat ze stoppen?

Red Eagles ’s Hertogenbosch – Tilburg Trappers Eredivisie 2-4

Voor 146 toeschouwers speelden de Red Eagles en de Tilburg Trappers een heerlijk spannende wedstrijd die de debutanten uit Tilburg wisten te winnen. Bij de Red Eagles speelde de van Nijmegen gehaalde topgoalie Tomislav Hrelja zijn eerste wedstrijd als Red Eagle. In periode één hielden beide goalies hun goal schoon maar in periode twee ging het spel op de wagen. De Trappers kwamen via de ervaren Chance Adrian (goal en assist) en negentienjarige talentvolle defenseman Bas Kloe (goal) op een 0-2 voorsprong. In minuut 34 scoorde den Bosch de aansluitingstreffer. Na voorbereidend werk van sterspeler Finn Filippini (goal en assist) maakte de twintigjarige defenseman Midas Deckers (goal) de 1-2. Game on in Den Bosch.

In de derde periode kwamen de Trappers onder druk ter staan maar toch vergrootten ze hun voorsrpong in minuut 49 via forward Damian Leppers (goal): 1-3. Den Bosch viel vervolgens met man en macht aan en dat resulteerde in minuut 51 in de 2-3 van Finn Filippini. Uiteindelijk hield de Tilburgse goalie Marek Ambra zijn doel nog negen minuten schoon en lepelde defenseman Nils Schramm (goal) 38 seconden voor tijd de beslissende 2-4 in het lege Bosche doel. De Red Eagles verliezen voorlopig de aansluiting met de top terwijl de Trappers zich juist daar melden.

Unis Flyers Heerenveen Eredivisie – Amsterdam Tigers 3-5

Afgaande op de uitslag lijkt het erop alsof Amsterdam een pittige strijd moest leveren voor de 164 aanwezige toeschouwers in Heerenveen. Heerenveen startte in de eerste periode met een geweldig rendement. Van de zeven schoten op de Amsterdamse back up-goalie Lars Veltman verdwenen er twee in het Amsterdamse doel. Parlind Bersha (goal) opende de score voor Heerenveen en de gelijkmaker kwam van de stick van de Amsterdamse topaanvaller Samu Poutanen (twee goals). Het zestienjarige (!) Friese toptalent Silvar Wierdsma (goal) zette de Flyers in de achttiende minuut op fraaie wijze weer op voorsprong: 2-1.

De shots on goal-ratio vertelt echter het werkelijke verhaal. De Tigers domineerden de wedstrijd volledig met 34 schoten op het doel van de uitblinker aan Friese zijde: Flyers-goalie Almer de Boer. Met name in periode één was het afzien voor de forwards van de regerend landskampioen uit Amsterdam. Ondanks de vijftien schoten op de Boer vloog er maar één in het netje van de Flyers.

Almer de Boer in actie eerder dit seizoen. foto IJshockeyfoto.nl

In periode twee (2-2) en drie (2-3) zette de wederom sterk spelende Nijs Hille (twee goals) Amsterdam voor het eerst op voorsprong. In de minuut vijftig scoorde Samu Poutanen zijn tweede goal en de 2-4 voor de Tigers. Dat de Amsterdamse defensie niet meer rocksolid is, bleek ook deze wedstrijd weer. Twee minuten later schoot Flyer Dennis Sikma (goal) de aansluitingstreffer binnen en kwam Amsterdam totaal onnodig onder druk te staan: 3-4. In minuut 58 stelde Billy Grapperhaus (goal) de zege voor de Tigers veilig en zo houdt  Amsterdam zicht op de top van de Eredivisie.

 

Previous Herstel Boston en Toronto, blamage voor Detroit Red Wings
Next Close calls in de NHL, Vegas wint weer, Chicago vernedert Edmonton