Eredivisie Inside: Zoetermeer Panters


Foto : Robert Bos

Dit seizoen gaat face-off.nl bij elk Eredivisieteam op bezoek voor een kijkje in de keuken. We praten met bestuursleden, coaches en uiteraard spelers over de liefde voor de sport, de clubcultuur en de ambities. Vandaag starten we met de roofkatten uit de vierde grootste stad van Zuid-Holland Zoetermeer.

LEES OOK: Nijmegen bindt ook Zoetermeer aan de zegekar

Inside de Zoetermeer Panters

Als op vrijdag 19 oktober tussen half acht en acht uur in de Silverdome Arena het hospitality-team van de Panters het publiek op vriendelijke wijze ontvangt, schuift voorzitter Hans Toonen aan voor een gesprek over De Panters.

We beginnen het gesprek over de succesvolle terugkeer van Zoetermeer naar de Eredivisie in het seizoen 2023-2024:

Toonen: “Dat is een belangrijke stap geweest voor het voortbestaan van het ijshockey in Zoetermeer. We konden vorig jaar makkelijker spelers uit de regio aan ons binden omdat het programma van de Eredivisie beter bij hun privésituatie paste. De balans tussen de zakelijke carrière en de sportieve carrière is voor de spelers sterk verbeterd. Daarnaast is de Eredivisie uitgegroeid tot een spannende competitie met flink wat spelers van een hoog niveau. Dat heeft ook jongere spelers gemotiveerd om te komen of te blijven.

FaceOff: Was dat vorig jaar een incident of zet die positieve trend door?

Toonen: “Hoe moeilijk het ook is met een grote kapitaalkrachtige buurman als Den Haag, we zien toch continuïteit, niet alleen bij ons maar in de hele Eredivisie. Dat zie terug je op de ranglijst, het zit heel dicht bij elkaar en dat maakt het voor het publiek interessant. Dat is ons echt opgevallen: in steeds meer steden zitten nu met gemak tussen de 600 tot 1200 toeschouwers op de tribune. Wij zijn daar zelf nog niet maar we zien nu langzaamaan ook meer belangstelling ontstaan, mede door het succes van vorig jaar,” (de Panters haalden toen de halve finale, red.).

FaceOff: Wat is jullie belangrijkste ambitie?

Toonen: “Op sportief niveau is dat natuurlijk in de top van de Eredivisie blijven. Het is gelukt om de selectie en de coachingstaf bij elkaar te houden. Het grotere doel is om met de hele organisatie, dat zijn dus de geweldige groep vrijwilligers, de sponsoren en de mensen van het mediateam de Panters sterk op de kaart te zetten in Zoetermeer. Daar ligt de uitdaging maar ook een enorme kans. Zoetermeer leert de Panters steeds een beetje beter kennen en dat willen we oppakken en zo de achterban vergroten.

tekst gaat verder onder de foto

Ook bij de Zoetermeer Panters heeft de jeugd toekomst foto: Robert Bos

Dat is eigenlijk onze filosofie: De Panters zijn een prima uithangbord voor Zoetermeer. Een plek waar je een leuke avond kan hebben maar ook waar je zelf op verschillende manieren aan een prachtige sport kan deelnemen. Ons mediateam werkt bijvoorbeeld heel succesvol samen met het ROC. Veel jongeren die een (technische) mediaopleiding volgen, kunnen hier unieke stages lopen als het gaat om cameravoering, geluidstechniek en reportageleer. Zo staan we als sportvereniging midden in de samenleving en dat willen we uitbreiden. De Panters willen we intensief verbinden met Zoetermeer.”

FaceOff: Welke problemen komen jullie tegen op die route?

Toonen: “Elk bestuurslid zal wijzen op de financiën. Je moet als Eredivisieteam geen ondoordachte dingen doen want de buffers zijn klein in onze sport. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. De al genoemde stijging in de toeschouwersaantallen, de kersverse samenwerking met onze streamingdienst ijshockey.live en een bond die de competitie echt wil dragen.”

“Daarnaast is de opstelling van de gemeente nogal verschillend per speelstad. Wij willen heel graag met de gemeente aan de slag om De Panters onder de aandacht te brengen. Het is van belang dat gemeentes zien dat een sterke ijshockeyvereniging veel meer is dan alleen maar een kans op sportsucces. Het kan juist een pijler in de maatschappij zijn. IJshockey biedt groepsactiviteiten, ijsplezier en in het weekend een heel betaalbaar avondje uit voor vrienden en het gezin.”

Na ons gesprek spoeden we ons naar de tribunes voor de puck-drop tegen de Nijmegen Devils. Na afloop van die wedstrijd schuiven de ervaren BasTammerijn en coach Jobert van Koot ook nog even aan.

FaceOff: Bas, wat zijn jullie ambities dit jaar?

Tammerijn: “We willen kampioen worden maar daar zijn we niet de enigen in. We worstelen nu met flink wat blessures maar onze coach leert ons gewoon door te schakelen. Next man up en dan geven we gewoon alles. Het was vandaag niet genoeg helaas. We hebben een moeilijke start maar het seizoen is nog vroeg. Eerst maar weer eens een paar keer winnen en dan weer nadenken hoe we ons afgelopen seizoen kunnen overtreffen en de finale bereiken. Voor ons als Zoetermeer Panters is die ambitie met onze selectie gewoon terecht.”

FaceOff: Je speelt nu voor het tweede seizoen in de Eredivisie, hoe bevalt dat?

Tammerijn: “Eigenlijk heel erg goed. Vorig jaar waren we dat team dat net uit CEHL kwam en merkte je wel wat extra fanatisme bij de tegenstanders. We groeiden flink in die competitie en nu zijn we er echt onderdeel van. We hebben een hechte groep spelers die blij zijn met het ritme van de competitie. Een wedstrijd per week is niet alleen prettig te combineren met je zakelijke carrière, het houdt het publiek ook hongerig. Daarnaast zijn goede ervaren spelers in het team blijven spelen wat ook weer aantrekkingskracht op jonge spelers heeft gehad.

tekst gaat verder onder de foto

Jong talent (Dylan Wesseling) plakt onder toeziend oog van routinier (Thomas Borgman) een Amsterdam Tiger tegen de boarding. Foto: Robert Bos

Tammerijn vervolgt: “Je ziet dat bij ons maar ook bij de tegenstander van vanavond, de Devils en in de hele competitie. Daardoor is het ook fijn om er te spelen. Het niveau is flink gestegen. Dat zorgt voor een goede drive.”

Coach Jobert van Koot vroegen we naar de mogelijkheden van de club op de wat langere termijn.

Van Koot: “Op de langere termijn is onze toekomst ook echt in de Eredivisie. Daarnaast willen we met de huidige spelersgroep en de rest van de club de verbinding met Zoetermeer versterken. Zoetermeer en de Panters passen uitstekend bij elkaar en dat willen we de komende jaren gaan uitdragen: niet alleen in de Eredivisie maar ook bij de jeugd.”

Aan het einde van de avond vierden een paar honderd jongeren een flink feestje in de aanpalende feestruimte van de Silverdome Arena. Potentiële Panters-supporters te over in Zoetermeer.

Aanstaande zaterdag 26 oktober speelt Zoetermeer om 16:30 uur in Heerenveen tegen de Flyers. De eerste thuiswedstrijd is vrijdag 1 november om 20:45 Dat is meteen een topwedstrijd: Zoetermeer Panters – Eindhoven Kemphanen.

Bronvermelding: eliteprospects, zoetermeer panters.
Previous Washington verslaat Philadelphia, Ovechkin weer dichterbij Gretzky
Next Winnipeg blijft ongeslagen, Boston, Toronto, Rangers lopen deukje op