Misschien wel de zwaarste klus in het ijshockey wordt in het zwart-wit gestreepte tenue uitgevoerd: de wedstrijd leiden. Wat kenmerkt TeamStripes NL? Face-off.nl geeft aan het einde van het seizoen een inkijkje in de werkwijze van onze Eredivisie-scheidsrechters.
LEES OOK: Nijmegen unieke kampioen na spannend slot tegen Eindhoven
TeamStripes
De afgelopen twee seizoenen is de Eredivisie een succesverhaal geweest. Beide seizoenen werden de toeschouwersaantallen met tientallen procenten verbeterd. De hoofdoorzaak is de enorme kwaliteitsimpuls die de Eredivisie op het ijs heeft ondergaan. Dat resulteerde in bloedstollende wedstrijden waarbij de topclubs (Nijmegen, Eindhoven, Leeuwarden en Amsterdam) ook tegen de subtop (Zoetermeer, Utrecht, Groningen en Dordrecht) gevechten op het scherpst van de snede moesten leveren. Maar ook de teams die vooral op de jeugd leunden (Den Bosch, Tilburg, Heerenveen en Geleen) kenden hun hoogtepunten.
Al die wedstrijden worden dus geleid door TeamStripesNL. De bijdrage van het scheidsrechterskorps aan het succes van de Eredivisie is overduidelijk. Het publiek krijgt snelle spectaculaire wedstrijden waar stevige hits prima kunnen maar waar onsportief en gevaarlijk agressief gedrag direct de kop in wordt gedrukt. Die manier van fluiten maakt indirect ook de aanwezigheid van topspelers in de Eredivisie mogelijk. Spelers als Mitch en Kevin Bruijsten, Juliën van Nes, Calvin Pohlman, Samu Poutanen, Patrick Janáč, Joel Muizer, Mike Verschuren, Jakob Karlsson, Sam Hayes, Barnabas en Bence Dezsi, Brock Montgomery en Derek Seguin speelden afgelopen seizoen allemaal weer in de Eredivisie.
VERANTWOORDELIJKHEID
De scheidsrechters hebben dan de zware verantwoordelijkheid dat er wel fysiek gespeeld kan worden maar dat spelers niet vogelvrij zijn. Het seizoen 2024-2025 was wat dat betreft een succesverhaal. In de play-offs gidsten de referees de topclubs probleemloos door de verhitte confrontaties. Voor mooi, fanatiek en snel ijshockey zijn niet alleen goede teams maar ook sterke scheidsrechters nodig. We waren op de redactie benieuwd naar hoe TeamStripesNL tot stand is gekomen en hoe ze werken. Om dat duidelijk te krijgen spraken we met Referee in Chief Martin de Wilde.
Face-Off: Hoe ziet de start van en seizoen er voor jullie uit?
Martin de Wilde: “We trappen het seizoen met TeamStripesNL af middels ‘het scheidsrechtersweekend’ eind augustus. Tijdens dit verplichte weekend voor scheidsrechters staan er een aantal vaste zaken op de agenda: spelregeltest, fitnesstest en schaatstest (welke met minimaal een voldoende moeten worden gehaald). We sluiten de zaterdag vaak af met een BBQ en velen doen nog een biertje met elkaar, waarna we op zondag tegen 08.30 uur weer beginnen.
Er zijn diverse presentaties over verschillende onderwerpen, workshops en gastsprekers. We willen graag vooruit en dan probeer je collega’s uit grote competities te halen. Zo hebben we verschillende DEL scheidsrechters gehad maar ook Lars Bruggeman (Officiating manager DEL) en Rob Shick (senior officiating manager NHL) en oud-spelers / trainers als Chris Eimers en Jacco Landman. Vanaf deze zomer werken we aan een talentenpool in samenwerking met IJshockey Nederland en de IIHF. We bieden een fast-track traject om oud-spelers op te leiden tot nieuwe talentvolle scheidsrechters. Zo spelen we in op de noodzaak om meer scheidsrechters beschikbaar te hebben. De sport groeit en wij groeien mee.”
tekst loopt door onder de foto

Face-Off: Is er ook contact met de teams?
“Afgelopen jaren hebben we het startweekend op de zondag afgesloten met een bijeenkomst van alle coaches en captains van de Eredivisie. We nemen dan de laatste spelregelwijzingen door en bespreken het afgelopen seizoen en maken afspraken voor het nieuwe seizoen.”
Face-Off: Hoe begeleiden jullie vervolgens de referees gedurende het seizoen?
“Tijdens de wedstrijden zijn de refereecoaches actief, waarbij we de scheidsrechters coachen en ondersteunen. Via de livestream kunnen we clips maken en deze doornemen met de scheidsrechters. Ook kijken ze hun eigen wedstrijd terug, om er van te leren. Halverwege het seizoen hebben we een mid-season meeting waarbij we bepaalde zaken doornemen die zijn opgevallen en kijken we reeds vooruit naar de play-offs.”
Face-Off: Wat doen de scheidsrechters om fit te blijven?
“Het zijn mannen en vrouwen met een passie en dat betaalt zich uit op het ijs. Ze investeren zelf in hun kracht- en cardiotraining tijdens en buiten het seizoen. Het vraagt veel discipline van hen want ze hebben allemaal een baan of ze studeren nog. En de test in augustus is onverbiddelijk; die moet gehaald worden. Wat enorm helpt voor de motivatie is de waardering van spelers, coaches en bestuursleden. Door samen te werken kunnen we met elkaar een mooie sport op het ijs leggen, waarbij we de afgelopen jaren het niveau en de bezoekersaantallen omhoog zien gaan.”
Face-Off: Is het contact met de achterban belangrijk voor je?
“Alle scheidsrechters zijn vrijwilligers en steken veel vrije tijd in hun passie en mijn rol is om ze zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en te faciliteren. Dit kan zijn dat ik hen in bescherming neem als dit nodig is. Maar ze hebben ook recht op goede begeleiding, coaching en goede werkomstandigheden. Vanaf het begin probeer ik erg benaderbaar te zijn voor iedereen die een vraag/mening heeft over scheidsrechters. Of het nu een ouder is, een fan, een coach of een speler of voorzitter van een club.”
Face-Off: Wat is er veranderd tussen de post-Corona periode (2022-2025) en de periode daarvoor tussen september 2019 en juni 2022?
“Eind 2019 staan we er niet goed voor. Er is veel onrust onder het scheidsrechterskorps, veel clubs die klagen, weinig tot geen waardering voor de rol van scheidsrechter en veelal respectloos gedrag richting scheidsrechters. Dit resulteerde ook in het vertrek van veel scheidsrechters. We zaten qua aantal scheidsrechters op een zeer kritiek punt, waarbij we niet alle wedstrijden konden bemannen en het niveau van scheidsrechters leed daar in de breedte ook onder. In december 2019 begon ik als vijfde Referee in Chief van IJshockey Nederland. Als scheidsrechtersteam wilden we begin 2020 aan twee pijlers bouwen om de situatie te verbeteren: 1. de plek van de scheidsrechters binnen IJshockey Nederland en 2. de relatie van de scheidsrechters met de clubs. We hebben veel met buitenlandse collega’s gesproken over vergelijkbare situaties en hoe zij dit hebben kunnen omdraaien.”
tekst loopt door onder de foto

SAMEN IJSHOCKEY
“Vanaf begin 2020 hebben we ons geprofileerd als het 3e team op het ijs, TeamStripesNL, wij zijn namelijk ‘part of the product’. Wij (IJNL, clubs en scheidsrechters) zijn samen verantwoordelijk voor het ijshockey dat de bezoekers zien. Vanuit IJshockey Nederland hebben we gelijk draagvlak en ondersteuning gekregen. Ook de clubs werden betrokken bij deze visie.
Face-Off: We zijn sinds Corona drie seizoenen verder. Hoe kijk je nu tegen de positie van de scheidsrechters aan?
“Door een samenspel met alle clubs, IJshockey Nederland, IIHF, Officiating coaches en de scheidsrechterscommissie hebben we grote stappen gezet. Wat we willen is wederzijds begrip voor elkaar en dat het uitgangspunt blijft dat we elkaar (clubmensen, spelers, fans en scheidrechters, red.) nodig hebben om het ijshockey zo sterk en aantrekkelijk mogelijk te maken. De waardering en omstandigheden zijn aanzienlijk verbeterd voor de scheidsrechters, wat het voor hen ook leuk maakt om hun passie uit te oefenen en om beter te worden. We zijn echt op de goede weg met elkaar.”
TeamStripesNL bestaat uit:
Officiating Coaches TeamStripesNL:
Debby Hengst (IJNL, DEB en IIHF)
Coen Hensing
Dirk Westerhof
Jos Korte
Management:
Officiating manager: Marsha de Wilde
Regulation Coördinator: Reijnoud Koelemeij
Grassroots Training Coördinator: Hans Verhoog
Referee in Chief: Martin de Wilde
Bronvermelding: ijshockeyfoto & Robert Bos