Morgen begint het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken. Face-Off redacteur Oscar de Kunder is er (natuurlijk) bij om je op de hoogte te houden. Veel landen hebben weer een mooie selectie samengesteld met de nodige NHL-sterren. Maar wat bezielt zo’n duurbetaalde ijshockeyer om na 82 wedstrijden nog naar Denemarken te komen? Voor veel spelers is het de unieke kans om wereldkampioen te worden met eigen land. Omdat het WK voor een groot deel samenvalt met de NHL play-offs krijgt niet iedereen de kans mee te doen.
Debuterend Face-Off redacteur Tim Gerth zocht uit welke NHL-spelers op dit WK nog geen gouden medaille hebben.
Zweden
De wereldkampioen van vorig seizoen vaardigt dit jaar een hoop spelers af die er ook in 2017 bij waren. Adam Larsson van de Edmonton Oilers is dit jaar weer terug. Zijn beste resultaat op het WK is de zesde plaats in 2016. Ook Mika Zinbanejad, van de New York Rangers, heeft nog geen goud in huis. In 2012 won hij in Calgary wel het laatste jeugd-goud voor Zweden. Andere grote namen die opgaan voor hun eerste WK-goud zijn Rickard Rakell en Hampus Lindholm van de Anaheim Ducks en Gustav Nyquist van de Detroit Red Wings.
Amerika
Bij de VS is de meest in het oog springende naam die van Patrick Kane. De winger van de Chicago Blackhawks kreeg de afgelopen jaren om overduidelijke redenen niet de kans om mee te doen aan het IIHF WK. De laatste keer was in 2008 en toen werd hij achtste. Wel won hij het jeugd-WK in 2018. Ook Johnny Gaudreau werd nog geen wereldkampioen. Vorig seizoen was hij er wel bij, maar werd Team USA vijfde. Ook hij werd jeugd-wereldkampioen, maar dat was in 2013. Cam Atkinson is een van de revelaties van de laatste seizoenen. Ondanks dat de Blue Jackets regelmatig naast de play-offs grepen, was Atkinson pas een keer op het WK. Dat was in 2012 en destijds kwam het team niet verder dan de zevende plaats.
Rusland
Bij Rusland weinig grote NHL-namen. Zoals gebruikelijk bestaat het Russische team voornamelijk uit KHL-spelers. Slechts vijf spelers zijn actief in Noord-Amerika. Artem Anisimov (Chicago Blackhawks), Pavel Buchnevich (New York Rangers), Evgenii Dadonov (Florida Panthers), Nikita Soshnikov (Saint Louis Blues) en Nikita Zaitsev (Toronto Maple Leafs). Anisimov en Dadonov werden al eens wereldkampioen.
Canada
Canada neemt Connor McDavid als captain mee en die zal net als in 2016 weer wereldkampioen willen worden. Verder weinig echte grote sterren, maar wel veel grote talenten zoals Bo Horvat van de Canucks, Piere-Luc Dubois van de Columbus Blue Jackets en Matthew Barzal en Anthony Beauviller van de New York Islanders. Ook Colton Parayko van de St. Louis Blues is een van de spelers om in de gaten te houden. Alle vijf wonnen ze nog nooit goud.
Finland
De Scandinaviërs werden al sinds 2011 geen wereldkampioen meer, maar het aantal sterren in de NHL groeit de laatste jaren flink. Patrik Laine is met zijn Jets voorlopig nog wel even bezig, maar welke NHL’ers zijn er wel bij? De meest in het oog springende namen zijn die van Sebastian Aho en Teovu Teräväinen van de Carolina Hurricanes. Ook Mikael Granlund van de Minnesota Wild, Kasperi Kapanen van de Maple Leafs en Mikko Rantanen van de Colorado Avalanche zijn erbij. Alleen Granlund werd een keer wereldkampioen, in 2011.
Overige spelers
Er zijn ook een hoop dragende spelers die waarschijnlijk nooit een WK zullen winnen, omdat hun land daar niet sterk genoeg voor is. Voorbeelden hiervan zijn Leon Draisaitl voor Duitsland, Fredrik Andersen voor Denemarken en Nino Niederreiter voor Zwitserland. Doen zij weer mee voor spek en bonen of zorgen ze juist voor een grote verrassing?