Valeri Kharlamov de beste Russische speler ooit?


Spot On Face-Off

In de zomermaanden komt Face-Off met de rubriek Spot On over spelers met mooie achtergronden, bijzondere verhalen of spelers die van onschatbare waarde zijn geweest. In het geval van Valeri Kharlamov stonden die spotlights, zonder NHL hockey, tóch op hem gericht bij de Olympische spelen en andere internationale wedstrijden. Onze Cor Machielsen dook in het leven van Valeri Kharlamov.

copyright: Yuriy Somov Sputnik

De beste Russische ijshockeyer uit de tijd van de rode machine volgens velen. Ondanks zijn geringe lengte was hij een speler die zeer intelligent en creatief was op het ijs. Zelfs op volle snelheid was hij nog in staat om de trukendoos open te gooien. Tijdens zijn hoogtijdagen, was hij één van de meest dominante spelers in de Sovjet-Unie en hield hij deze reputatie hoog tijdens internationale toernooien. Kharlamov hield van de creatieve mogelijkheden van zijn sport. Zijn motto was  “ik hou van mooie doelpunten.” Velen vergeleken Kharlamov’s manier van spelen met die van Wayne Gretzky. Helaas is hij veel te vroeg overleden door een noodlottig ongeval.

Jeugd

Geboren op 14 januari 1948 in Moskou bond hij als vijf jarige voor het eerst de schaatsen onder en werd getraind door zijn vader Boris die zelf ook ijshockey gespeeld heeft. Als 12-arige mocht hij een try-out doen om te kijken of hij op het internaat van CSKA Moskou mag komen. Daarin slaagde hij glansrijk.

Debuut

Als 19-jarige maakt hij in 1967 zijn debuut in de hoofdmacht van CSKA Moskou, maar de toenmalige coach Anatoli Tarasov stuurt hem na vijftien wedstrijden naar Zvezda Chebarkul waar hij in 32 wedstrijden 34 goals maakt. Na dat seizoen wordt hij teruggehaald naar CSKA. In oktober 1968 wordt hij op een lijn gezet met Vladimir Petrov en Boris Mikhailov. Één van de beste lijnen in het Russische hockey was geboren. In veertien seizoenen speelde hij 438 wedstrijden en scoorde 293 goals en had 214 assists.

Interland carrière

In de beginjaren 70 was zijn trainer bij CSKA Anatoli Tarasov, de assistent van het Russichse team geleid door Arkady Chemyshev. In 1972 kregen de Canadezen het Russische team op zijn best te zien. De fameuze Summit Series waar de Russen in de eerste wedstrijd de Canadezen werkelijk alle hoeken van de baan lieten zien, terwijl de Canadezen met de NHL spelers aanwezig waren. Kharlamov had twee goals en twee assists in die wedstrijd waarin de eindstand 7-3 werd. Daar werd voor het eerst gesproken over de befaamde “Rode Machine”. MvP in de wedstrijd werd Kharlamov en de toenmalige hoofdcoach van de Canadezen Harry Sinden zou later verklaren dat Valeri stukken beter was dan de NHL spelers.

Vanaf 1969 tot 1979 speelde hij elf wereldkampioenschappen. Acht keer goud, twee keer zilver en een keer brons waren het eremetaal waarmee hij thuiskwam. Zeer succesvol was hij daarin ook met 105 wedstrijden 74 goals en 82 assists.

Olympische Spelen

Twee keer goud werd er gewonnen in Sapporo en Innsbruck op de Olympics. En een ieder weet natuurlijk het resultaat van Lake Placid nog in 1980. Daar werd zilver gehaald doordat de Russen verloren in de befaamde Miracle on Ice wedstrijd tegen de Amerikanen. Hier was zijn score na achttien wedstrijden vijftien goals en 21 assists.

Tragisch einde

De befaamde coach Viktor Tichonov, die in 1976 coach van het legerteam CSKA Moskou werd en een jaar later ook bondscoach van het Russische team, vertelde Kharlamov op 27 augustus 1981 dat hij hem niet mee zou nemen naar de Canada Cup in september. Daarna belde Valeri zijn vrouw Irina om hem op te komen halen op het trainingscomplex. Op de terugreis naar huis reed Irina die geen rijbewijs had frontaal tegen een vrachtwagen aan, waarbij zij beiden (en een neef) op slag dood waren.

het standbeeld in Moskou van Valeri Kharlamov

links de begraafplek en rechts de gedenksteen op de plaats van het ongeluk

Nalatenschap

Nummer 17 wordt nooit meer gedragen bij CSKA Moskou en het Russiche team. Ilya Kovalchuk die normaliter 17 draagt doet bij het nationale team kiezen voor nummer 71. De Eastern Conference in de KHL is vernoemd naar Kharlamov. Er is ook een film gemaakt over het leven van Valeri, de titel is “Legend No. 17”. De sport heeft veel te vroeg afscheid moeten nemen van een hele grote meneer.

Previous Vincent Morgan keert terug op het ijs bij Herentals
Next Competitie-opzet bekend: bekertoernooi in ander jasje