BeNe League Preview: Zoetermeer Panters moet veel beter dit seizoen


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende BeNe League seizoen. Alle teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Zoetermeer Panters.

AFGELOPEN SEIZOEN

Zoetermeer Panters kende een dramatisch seizoen. Het was een jaar met een inktzwarte rand met het overlijden van de 2-jarige Mace Riedijk.

Foto: Paul Nicolaassen

De prestaties waren niet best voor de ploeg van coach Ondrej Krakty, want compleet tegen de verwachtingen in eindigde Zoetermeer op de voorlaatste plaats. Dat deed het met een positief doelsaldo overigens. Ook in de beker wilde het niet vlotten, het moest de tweede plaats op onderling resultaat aan Eindhoven Kemphanen laten. Tel daarbij de talloze blessures op die inteerden op de smalle selectie van Panters en je hebt de resultaten verklaard.

Cas Staps Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

Zoetermeer zette in op het behouden van de huidige spelersgroep, plus daarnaast een slag maken op de breedte van de selectie met jonge(re) talenten. Cas Staps vertrok naar Eindhoven Kemphanen, maar kwam weer terug op het Panters nest. Niet geheel onbelangrijk voor de Silverdome bewoners, want met 41 punten was hij team leader in Zoetermeer.

Ramo Zoetermeer Panters
Keeper Lauri Ramö verdedigt komend seizoen het doel bij Panters

Nieuwe gezichten zijn er volop in ‘Sweet Lake City’ in de personen van goalie Lauri Rämö (inderdaad een broer van NHL goalie Karri Ramo), Bryan van Rossum (Den Bosch), Berry Donders (Trappers TT), Indy Bontan (Dordrecht Lions), Chris de Jonge (HIJS Hokij Den Haag II) en Erik Brand (Dordrecht Lions II), terwijl goalie Villehart Kusamo vertrok naar Finland. In de breedte lijkt het team nu dus sterker.

VOORUITBLIK

Slechter kan het niet! Dat klinkt bot, maar met het wegvallen van Red Eagles Den Bosch en Tilburg Trappers Toekomstteam dat inzet op de jeugd, zal Zoetermeer in ieder geval geen laatste worden in de BeNe League. De ploeg herbergt echt wel kwaliteiten om in ieder geval te strijden om de plekken 6-8, maar dan moeten de koppen wel dezelfde kant op staan. De ploeg kende vorig seizoen een vaak té wisselvallig spelbeeld in wedstrijden, dat het zichzelf ernstig tekort deed en vaak met (onnodig) lege handen bleef staan. Cas Staps vatte dat pakkend samen.

Op het moment dat die focus terugkomt in de ploeg, moet je Panters zeker niet aan de kant schuiven als het gaat om een stunt. Coach Kratky kent zijn manschappen en heeft nu meer diepte in aantal spelers. Wanneer iedereen heel blijft kan het in ieder geval een stuk meer afwisselen in de manschappen op het ijs.

Keep an eye on: 

Michael van Rijswijk. De verdediger kende een klote seizoen; hij lag er snel in het seizoen uit met een blessure. Negen duels stonden er op de teller van de man die enorm hongerig uitkijkt naar het komend seizoen om zichzelf te kunnen revancheren. Het ‘koningskoppel’ Joy Turpijn en Ludek Skop zal meer dan de 77 punten (combined) moeten laten zien met de kwaliteiten die het herbergt. Zowel Turpijn als Skop hebben de skills om hun ploeg op sleeptouw te nemen. Als het dit seizoen gaat lopen, dan moet je deze twee mannen zeker in de gaten houden.

Turpijn Zoetermeer Panters
Foto: Kurt Tops

Natuurlijk kijken wij uit naar de kunsten van doelman Lauri Rämö; nee, niet omdat hij ‘het broertje van’ is, maar omdat Kusamo vervangen geen gemakkelijke opgave is. En in de verdediging kijken wij naar Berry Donders; hij kan ‘extra smoel’ op de blauwe lijn geven. Donders weet wat het is om een titel te pakken (deed hij met Nijmegen) en schaatst -ondanks zijn 25 jaar- al een aantal jaartjes mee.

Voorspelling

Dat het beter moet? Dat weet iedereen in het Zoetermeerse. Er is geen excuus meer om om te blijven kijken naar het vorige (mislukte) seizoen. Waar het Zoetermeer zal brengen? Ik denk in de middenmoot, goed voor een play-off ticket. Daar zal het om moeten strijden met ploegen als Chiefs Leuven, Mechelen Golden Sharks en Amsterdam Tigers. Maar Panters weet dondersgoed dat het een ploeg heeft die niet op een voorlaatste plaats thuis hoort. Wanneer de ploeg laat zien waartoe het écht in staat is, acht ik ze zelfs in staat om ten koste van Geleen de laatste vier van de beker te halen. Maar dan moet alles op zijn plaats vallen in het Silverdome.

Previous WIN! Twee seizoenkaarten voor Zoetermeer Panters seizoen 2018-2019
Next NHL Preview: Salary Cap Edmonton Oilers is een struikelblok