Analyse: Sprong voor 99 procent zeker van vaste selectieplaats bij Penguins


Daniel Sprong

Daniel Sprong staat aan de vooravond van zijn vierde seizoen onder contract bij de Pittsburgh Penguins. De geboren Amsterdammer wordt al jaren getipt als aanvallend talent. De kans is zeer groot dat hij dit jaar vast onderdeel wordt van de selectie. Hoewel hij nog geen onuitwisbare indruk achter heeft kunnen laten in de oefenduels, kan hij technisch eigenlijk niet meer onder een vaste plek bij het team uit. Hoe dat zit, legt Face-Off-redacteur Tim Gerth uit.

Technisch gezien lijkt de belangrijkste factor in dit verhaal het nieuwe contract van Sprong, maar dit is niet helemaal waar. Uitgelegd: had hij tot vorig seizoen nog een zogenaamde ‘two-way deal’, dit seizoen heeft Sprong een eenzijdig contract. Dat betekent dat er geen afspraken gemaakt zijn over een AHL-salaris en hij,  vanwege die kosten, niet zomaar zal worden teruggezet naar de ‘tweede divisie’ van de NHL. Vaak wordt er overigens verkeerd begrepen dat een two-way deal iets te maken heeft met waivers. Dit is niet het geval. Het heeft alleen met afspraken over een salaris te maken.

Wat zijn waivers?

Als Pittsburgh wel besluit om Sprong terug te zetten, komt hij op de zogenaamde waiver-wire. Dat is een lijst van spelers die door clubs worden teruggestuurd maar geen uitzonderingsgeval zijn. Die lijst wordt iedere dag om twaalf uur ’s middags (Eastern Time) gepubliceerd. Die spelers zijn vervolgens gedurende een periode van 24 uur door andere clubs over te nemen, maar dan moeten ze wel het contract willen betalen. Gebeurt dit niet, dan gaat hij alsnog naar de AHL-club waaraan hij is toegewezen.

In het geval van Sprong is het bijna ondenkbaar dat hij niet wordt opgepikt in het geval hij wordt teruggestuurd. Hij is nog altijd een talent van naam met goede cijfers in de AHL. Daarnaast is zijn contractwaarde zo laag, dat iedere club dat gokje wel aandurft.

Waarom Sprong wél op de waivers-lijst komt

Er zijn een aantal uitzonderingen te bedenken waarom een speler niet door het waiver-proces hoeft te gaan. Dit heeft te maken met leeftijd, hoe lang iemand al een NHL-contract heeft en het aantal gespeelde wedstrijden. Hieronder volgt een tabelletje.

  Goalies Schaatsers
Leeftijd   Totale lengte NHL contract Aantal wedstrijden in de NHL Lengte NHL-contract Aantal wedstrijden in de NHL
18 6 80 5 160
19 5 80 4 160
20 4 80 3 160
21 4 60 3 80
22 4 60 3 70
23 3 60 3 60
24 2 60 2 60
25+ 1 1

 

In het geval van Sprong geldt dat hij zijn vierde seizoen met een contract in gaat. Hij is dus geen uitzondering meer, ondanks dat hij pas 26 wedstrijden speelde in de NHL.

Scenario’s voor Sprong: traden of indruk maken

Nu we binnen de marge van twaalf dagen voor het seizoen zitten, moeten spelers door de waivers heen. Sprong zit, nadat maandag door de Penguins in de selectie is gesneden, er nog altijd bij. Met andere woorden: het moet heel raar lopen, blijft Daniel Sprong niet bij de wedstrijdselectie. Er hoeft nog maar één speler af te vallen en het is vrijwel zeker dat dat Sprong niet gaat zijn. De Penguins hebben al meerdere malen de kans gehad om iets knaps terug te krijgen in ruil voor de Nederlander en het vertrouwen op een goede afloop lijkt nog steeds aanwezig. Hij zal dus sowieso het seizoen als speler van de Penguins beginnen en terug naar de AHL gaat hij ook niet meer, tenzij hij geblesseerd raakt, dan mag je ook tijdelijk terug.

Vertrouwen in Pittsburgh

Toch blijft het belangrijkste voor Sprong dat hij het vertrouwen krijgt vanuit de staf van de vijfvoudig kampioen. Dat lijkt zeker aanwezig bij General Manager Jim Rutherford, die Sprong ooit drafte. Coach Mike Sullivan lijkt vooralsnog nog niet overtuigd. Vooral het gebrek aan defensief spel brak Sprong vorig seizoen op in zijn korte periode in de NHL. Toen hij punten scoorde, was dit niet zo’n probleem, maar toen dat ophield was het gauw gedaan met de tijd van de Amsterdammer. Dit seizoen zal hij dus echt moeten aantonen dat hij het niveau heeft om in de NHL te spelen. Lukt dat niet bij Pittsburgh, reken er dan maar op dat een andere club wel interesse toont en dat Pittsburgh een deal zal willen maken. Sprong blijft immers een van de grootste talenten die de pens de laatste jaren hebben gedraft.

 

Grote namen die van de waiverlijst zijn geplukt

Het komt zelden voor dat er grote namen worden opgepikt via de waiver wire. Een klein lijstje van mooie aanwinsten die ooit voor niets binnen kwamen bij hun club, puur omdat de andere club klaar met ze was:

  1. Ilya Bryzgalov – Anaheim Ducks -> Arizona Coyotes
  2. Chris Kunitz – Anaheim Ducks -> Atlanta Thrashers -> Anaheim Ducks (jawel, twee keer dus)
  3. Mark Recchi – Pittsburgh Penguins -> Atlanta Thrashers
  4. Kyle Quincey – Detroit Red Wings -> LA Kings
  5. Michael Grabner – Florida Panthers -> New York Islanders
Previous Pacific Division, WK U18 Dames, Toekomst BeNe League en Trappers in DEL2
Next NHL Preview: Minnesota Wild, hoe goed is Minnesota eigenlijk?