Onlangs vond op één van de ijsbanen van Florida Panters de tweede editie plaats van de Amerigol Latam Cup, een ijshockeytoernooi dat de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen verenigt om alzo het geliefkoosde spelletje met stick en puck verder te promoten in de betrokken regio’s.
Latam Cup: Jammin’ Jamaicans
De vorige editie won Colombia de beker, maar deze editie werden de Colombianen doeltreffend afgestopt door nieuwkomer Jamaica. Jamaica?! Yep. Na de bobslee-perikelen van dit Caraïbisch land, die via de Hollywoodfilm ‘Cool Runnings’ nog wat extra aandacht kregen, hebben de ‘Jammin’ Jamaicans nog grotere ambities. Een deelname aan het Olympische ijshockeytoernooi bijvoorbeeld. Dat het zo’n vaart niet zal lopen, met een lange weg aan Olympische kwalificatierondes, is wel duidelijk. Niettegenstaande kon de captain van Team Jamaica aan het einde van het toernooi de Latam Cup in de lucht steken.
Tekst gaat onder de video verder
Een randbemerking is hier evenwel van toepassing. Het deelnemende team telde welgeteld één speler die in Jamaica was geboren. Alle anderen zijn spelers met een dubbele nationaliteit, met name spelers waarvan de expat ouders uit één van de acht Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen komen en voornamelijk geboren en getogen zijn in Canada of de VS. Immers, de Amerigol Latam Cup-regels vereisen dat spelers burgers zijn van de landen die ze vertegenwoordigen of directe familieleden hebben – ouders of grootouders – die daar vandaan komen. Er wordt dus afgeweken van de nationaliteitsregels die de IIHF hanteert.
Één van de Jamaicaanse spelers werd door ons naar een reactie gevraagd en die was duidelijk: “Dat Jamaica dit toernooi won, was precies wat de ijshockeywereld moest zien. Van een underdog verwacht je niet een dergelijke prestatie. We hebben ons talent aan de wereld laten zien. Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekost, maar het kampioenschap hebben we wel mooi op zak! We hebben Jamaicaanse sportgeschiedenis geschreven en zullen voor altijd worden herinnerd,” aldus een overgelukkige Joshua Chadrick-Williams.
Meer reeksen
In vergelijking met vorige editie van de Latam Cup werd het toernooi bovendien aanzienlijk uitgebreid in de tweede jaargang. Niet minder dan 21 heren-, dames- en onder-16 teams traden in het krijt. Met teams uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, de Falkland Eilanden, Jamaica, Mexico, Puerto Rico, de Verenigde Staten en Venezuela. Het toernooi telde dit jaar vier reeksen, waaronder een eerste en tweede divisie voor heren, een U16-reeks en een reeks voor dames. De Women’s Division verwelkomde Argentinië, Colombia, Mexico en Brazilië. Argentinië versloeg Colombia met 4-2 in de finale.
Tekst gaat onder de foto verder
In de U16-divisie zaten Argentinië, Colombia, Stanley (Falklands) en de VS. Colombia pakte goud na een 3-1 overwinning tegen Argentinië.
Tekst gaat onder de foto verder
In de Men’s Divisie 2 speelde Puerto Rico, ROTW (Rest Of The World), Colombia, Mexico, Brazilië en Argentinië. Het ROTW-team versloeg Puerto Rico met 6-2 en won zo de titel in deze reeks. De eerste divisie telde Jamaica, Venezuela, Colombia, Mexico, Argentinië, Chili en Brazilië. In de finale versloeg Jamaica titelverdediger Colombia met 4-2.
In elke divisie pakte een ander land dus goud: Jamaica (D1), ROTW (D2), Argentinië (W) en Colombia (U16). In vergelijking met vorige editie van de Latam Cup vertoonden Argentinië en Colombia een mooie progressie. Beide landen waren bovendien vertegenwoordigd met teams in alle reeksen. Colombia eindigde bovendien in de top drie in elk van respectieve divisies.
Rest of the World (ROTW) is een team apart
We spraken verder met deelnemer Ryan Bahl die voor het team ‘ROTW’ (Rest of The World) speelde dit teronooi. De Amerikaan is een fervent ijshockeyer en een ‘journey man’ die reeds ijshockey speelde op alle continenten, behalve dan Antarctica. “Ik speelde mee met het ROTW-team dat voornamelijk bestond uit Britse staatsburgers en burgers van het Gemenebest die op de Falklandeilanden hebben gewoond of gewerkt. Tevens de kleinste natie die ooit ijshockey speelde”, aldus Bahl. “Spelniveau en vaardigheden van de spelers in de tweede divisie waren uiteenlopend. De meeste teams bestonden uit een mix van inline hockey-spelers en ijshockeyspelers, van wie sommigen nog nooit eerder op een grote ijsbaan hadden geschaatst. Het merendeel van de spelers uit de deelnemende landen spelen voornamelijk inline hockey, omdat er in hun regio geen ijsbaan is. Of omdat ze slechts voor een zeer beperkte periode op natuurijs kunnen spelen”, legt Ryan uit.
Tekst gaat onder de foto verder
De topdivisie was evenwel van een redelijk vaardigheidsniveau vergeleken met de tweede divisie, aangezien de meeste spelers uit die reeks in Noord-Amerika wonen en spelen. “Het merendeel van het Jamaicaanse team waren spelers die in Canada spelen of wonen. Deze spelers hebben evenwel directe banden en familieleden die wonen of afkomstig zijn uit Jamaica. Toegang tot ijs en ijshockey op hoog niveau is duidelijk meer beschikbaar in Noord-Amerika. Spelers in divisie één omvatten ook huidige professionele spelers die in heel Noord-Amerika op verschillende niveaus spelen,” aldus Ryan.
Tekst gaat onder de foto verder
“De reeksen U16 en Dames waren ook erg competitief,” stelt Bahl. “Colombia en Argentinië speelden tegen elkaar in beide finales waarbij Colombia de titel in U16 pakte en Argentinië bij de dames. Veel spelers van beide teams en beide divisies kwamen tijdig in Florida aan om een Goalie- en Sniper-kamp bij te wonen om meer ijstijd te krijgen voorafgaand aan het toernooi.”
“Over het algemeen overtrof het toernooi mijn verwachtingen en werd het zeer professioneel gerund met enkele grote sponsors aan boord, zoals Warrior Hockey en de Florida Panthers uit de NHL,” meent Ryan. “Organisator Juan Carlos en het Amerigol-team hebben fantastisch werk verricht door meer dan 21 teams en 360 spelers samen te brengen in zo’n belangrijke ‘Development Cup’ voor Latijns-Amerikaanse en Caraïbische teams en spelers. Ik zou graag mijn betrokkenheid bij deze beker willen voortzetten en kan niet wachten om te zien wat volgend jaar brengt!”
Tekst gaat onder de foto verder
Ondertussen creëerde de overwinning van Team Jamaica op het eiland heel wat media buzz. Een Canadese zakenman is van plan een ijsbaan op het Caraïbische eiland te bouwen, zodat ook home-grown talent kan worden ontwikkeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd.