Ook Estland is te sterk voor Nederland, vierde nederlaag op rij

Estland

Wedstrijd vier voor team Nederland op het IIHF wereldkampioenschap divisie 1B is tegen Estland. Op de eenentwintigste verjaardag van Jay Huisman kon Oranje tegen de Esten dan wel punten pakken? Helaas niet twee keer werd het gelijk maar aan het eind wederom nul punten. Aanstaande vrijdag 3 mei weet Nederland dat het moet winnen anders is degradatie een feit.

Estland – Nederland 3-2

Meteen in de eerste minuut kreeg Mike Collard een high sticking penalty en dat gebeurde ook in de laatste twee minuten van de eerste periode voor Mitch Jongmans. Daartussen was het redelijk gelijkopgaand en was de schotenverhouding 10-om-4 in het voordeel van de Esten. De ruststand na de eerste twintig minuten was dus de brilstand 0-0. In de tweede periode pakte Frits Doop na vijf minuten een straf voor hooking en daar wist Estland van te profiteren. Binnen zeventien seconden na puckdrop was er een tic-tac-toe aanval van Estland en Morten Arantez Jurgens was degene die scoorde met een one timer. Een dikke minuut na de 1-0 achterstand mocht ook Kilian van Gorp de ‘Sin Bin’ op. Maar dat leverde niets op voor de Esten.

Een cadeau van de nummer tien van Estland Rasmus Kiik leverde de 1-1 op. Hij gaf de puck aan de jarige Jay Huisman, die schoot op doel, en de puck ging tergend langzaam richting de lijn waarna Finn Filippini de 1-1 scoorde. Maar drie minuten kon Nederland van de gelijkmaker genieten want de 2-1 viel. Aan de boarding won Estland de battle om de puck en Kristjan Kombe kon ongehinderd naar het midden van de baan schaatsen en ongehinderd uithalen.

In de tweede periode was Estland duidelijk de bovenliggende partij met 16-om-7 schoten op het doel. In de derde periode kon Nederland op de powerplay de stand weer gelijk trekken. Alexei Loginov kon van buiten naar binnen draaien en met een backhander die laag en hard achter de Estse goalie Ville-Henrik Koitmaa binnen viel in de verre hoek kwam Nederland op 2-2. Maar helaas kon Nederland de 2-2 niet naar overtime brengen want in minuut 50 zorgde Robert Rooba voor de 3-2. Een diepe pass en wederom een tic-tac-toe goal. Alexei Loginov werd de MVP voor Nederland. Als Nederland niet wint vrijdag 3 mei van Spanje spelen ze volgend jaar tegen België in divisie 2A.