Duitsland walst over Kazachstan heen, sprookje voor goalie Murray van Polen


DUITSLAND
Foto: IIHF

Dag acht van het IIHF wereldkampioenschap 2024 had vier wedstrijden waarbij Duitsland Kazachstan sloopte. Denemarken zich veilig speelde tegen Groot-Brittanië. Polen lang in leven bleef tegen de U.S.A. maar niet lang genoeg en Tsjechië een shutout winst pakte en daarmee tweede staat in groep A.

LEES OOK: Oostenrijk verrast Finland, USA, Zweden en Canada winnen

Groot Brittannië – Denemarken 3-4

In een cruciaal duel op het IIHF Wereldkampioenschap IJshockey 2024 versloeg Denemarken Groot-Brittannië nipt met 4-3. Christian Wejse (Fishtown Pinguins Bremerhaven) scoorde de beslissende goal tijdens een powerplay in de derde periode, door een pass van Joachim Blichfeld (Vaxjo Lakers) binnen te tikken. Deze overwinning is een belangrijke stap voor Denemarken in hun poging om de laatste plaats in Groep A te vermijden. Denemarken had eerder drie wedstrijden op rij verloren na een sterke start met 5-1 tegen Oostenrijk. Ondanks dat ze verzekerd zijn van deelname aan het volgende kampioenschap als co-host met Zweden. Willen ze hun plaats nog steeds op eigen kracht veiligstellen.

Groot-Brittannië, ondanks hun veerkracht en het twee keer gelijkmaken van de score, blijft puntloos na vier opeenvolgende nederlagen. Ze overtroffen Denemarken in schoten, 31-28, in een harde en vaak felle wedstrijd. Voor Denemarken scoorde Mikkel Aagaard (MoDo Ornskoldsvik) tweemaal, terwijl Philip Bruggisser (Fishtown Pinguins Bremerhaven) een doelpunt en een assist toevoegde. Nick Olesen (IK Oskarshamn) leverde drie assists en Oscar Moelgaard (HV71) twee. De Britse doelpunten kwamen van Liam Kirk (HC Litvinov), Cade Neilson (University of Alaska Fairbanks) en Nathanael Halbert (HC Innsbruck). MVP Nathanael Halbert en Oscar Moelgaard.

tekst gaat verder onder de video

Tsjechië – Oostenrijk 4-0

Het Oostenrijkse sprookje kreeg een donkere wending op vrijdagavond toen de verrassende ploeg van het IIHF Wereldkampioenschap IJshockey 2024 met een shut-out verloor van Tsjechië. Het gastland, gesteund door een enthousiast publiek van 17000 man in Praag, speelde solide en behaalde een vierde overwinning, wat hen naar de top van groep A bracht. Hiermee wreken de Tsjechen hun shoot-out nederlaag van 2022, de enige Oostenrijkse overwinning in hun onderlinge ontmoetingen.

Doelman Petr Mrazek (Chicago Blackhawks), die onzeker was tegen Noorwegen, was tevreden met de 21 saves shut-out . “Ik ben erg trots,” zei hij. “We hebben hard gevochten. We wisten dat het moeilijk zou worden omdat Oostenrijk gisteren, en tegen Canada en Zwitserland, goed speelde.” Tsjechië had tijd nodig om door de defensie van Oostenrijk te  breken en moest vroeg in de tweede periode wat problemen doorstaan. Uiteindelijk zorgde het thuisteam voor een 4-0 overwinning. MVP Jakub Flek (HC Brno) en David Madlener (Pioniers Voralberg).

tekst gaat verder onder de video

Polen – U.S.A. 1-4

De Amerikaan John Murray (GKS Katowice), die nu voor Polen speelt, stopte 53 schoten. Ondanks dat verloor Polen met 4-1 van de Verenigde Staten. Murray hield de kansarme Polen in de wedstrijd, wat veel fans in rood-witte shirts in de Ostrava Arena verheugde. Hoewel de Amerikanen de drie punten binnenhaalden, was Murray’s prestatie het verhaal van de wedstrijd. De uit Lancaster, Pennsylvania afkomstige Murray speelde in de AHL, ECHL en Central Hockey League voordat hij in 2013-14 naar Polen verhuisde voor professioneel ijshockey.

De Amerikanen, geleid door Brady Tkachuk (Ottawa Senators) met een goal en drie assists, bleven doorgaan ondanks vele reddingen van Murray. Ze overklasten Polen met 57-21 in schoten. In de tweede periode nam Team USA het over, waarbij Tkachuk een 2-0 voorsprong voor de VS uitbouwde. Cole Caufield (Montreal Canadiens) scoorde vroeg in de derde periode, en hoewel Polen nog terugkwam met een goal van Grzegorz Pasiut (GKS Katowice) stelde Tkachuk de overwinning veilig met een assist op Caufield’s tweede goal. En als MVP wordt dan niet Murray gekozen maar Grezegorz Pasiut (GKS Katowice)en Cole Caufield.

tekst gaat verder onder de video

Duitsland – Kazachstan 8-2

Duitsland behaalde een uitstekende 8-2 overwinning op Kazachstan in Ostrava, waarmee de Duitsers hun derde overwinning pakten. De Duitsers begonnen sterk met twee snelle goals binnen de eerste twee minuten. Maksymilian Szuber’s (Arizona Coyotes) schot werd van richting veranderd door de skate van een Kazachse verdediger voor de eerste goal, en Parker Tuomie (Kolner Haie) voegde kort daarna een tweede toe.

Kazachstan reageerde met een powerplay-goal van Roman Starchenko (Barys Astana), maar Duitsland domineerde de tweede periode, voegde drie goals toe en dwong Kazachstan om doelman Andrey Shutov (Barys Astana) te vervangen door Nikita Boyarkin (Barys Astana). JJ Peterka (Buffalo Sabres) had een goal en twee assists, terwijl Lukas Reichel (Chicago Blackhawks) twee goals scoorde. MVP JJ Peterka en Roman Starchenko.

 

Previous Florida en Dallas naar Conference Finals
Next Edmonton domineert Vancouver in game zes