Matchpoint voor Edmonton na winst game 5 tegen Dallas

Game vijf in de NHL Western Conference Final werd een overwinning voor de Edmonton Oilers die de Dallas Stars versloegen met 3-1.

Dallas Stars – Edmonton Oilers 1-3 (stand in de series 3-2 EDM)

Eigenlijk is het een sprookje. Precies 200 dagen geleden stonden de Oilers allerlaatste op plek 31 in de NHL. Nu zijn ze nog een overwinning verwijderd van een plek in de Stanley Cup Finale. Edmonton begon goed aan de wedstrijd. Dallas kon niet in hun spel komen en kwamen in de eerste periode niet verder dan vier schoten op het doel van Stuart Skinner die in totaal negentien reddingen maakte en een save percentage had van .950. De eerste beste powerplay voor de Oilers was meteen raak. Achttien seconden nadat Ryan Suter was gaan zitten in de ‘Sin Bin’ scoorde Ryan Nugent-Hopkins op de rebound nadat een schot van Evan Bouchard afketste.

In de tweede periode werd het nog erger voor de Stars. Binnen de eerste minuut schoot Miro Heiskanen de puck over de boarding en mocht hij voor straf de strafbank in. Zestien seconden later mocht hij er al weer uit want wederom Nugent-Hopkins scoorde zijn tweede powerplay goal. Leon Draisaitl gaf een assist vanaf de boarding en vrijstaand tussen de face-off cirkels schoot Nugent-Hopkins de puck keihard via de binnenkant paal binnen. Vier minuten later was het play-off debutant Philip Broberg die in zijn tweede play-off wedstrijd een schot vanaf de blauwe lijn door een mêlee van spelers ook via de paal binnen zag vallen. Stars goalie Jake Oettinger (23 saves, .844 save percentage) heeft de puck nooit gezien maar alleen gehoord. Aan het slot van de periode moesten de Oilers op de penalty kill en voor de vijfentwintigste keer op een rij werd de penalty gekild. 93.2 procent is het kill percentage voor Edmonton in de play-offs.

Matchpoint

Ook in de derde periode konden de Stars het de Oilers niet echt lastig maken. Er waren een paar grote kansen maar Oilers goalie Stuart Skinner wist ze allemaal te pareren. Tot vijf minuten voor tijd. Toen een schot van Thomas Harley vlakbij de goal door Wyatt Johnston via de punt van zijn stick de puck hoog in het net zag verdwijnen. Daar bleef het bij. De Stars hangen in de touwen maar zijn nog niet knock-out. Zondag op maandagnacht game zes in Edmonton.