Wat gaat Utah HC (ex Arizona) brengen in hun eerste seizoen?


Foto: Utah Hockey Club

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de oude Arizona Coyotes onder de nieuwe franchise Utah Hockey Club verrassen in de nieuwe regio? De eigenaar van NBA club Utah Jazz Ryan Smith nam de club over nadat de uitbreidingsplannen in Arizona spaak liepen. Bill Armstrong sinds 2020 de general manager van de Coyotes mag proberen er een beter team van te maken in Utah.

LEES OOK: Montreal Canadiens aan de rebuild deel drie

tekst gaat verder onder de foto

Ryan Smith eigenaar Utah HC foto: dailyfaceoff.com

Resultaten afgelopen seizoen

Arizona (nu Utah) eindigde op plek 27 in de league met 36 overwinningen, 41 nederlagen en vijf maal een nederlaag na overtime of shootouts. In de Western conference werden ze dertiende en in de Central Division werd men zevende. Zou men nu beter gaan presteren in Utah dan wat ze deden in de woestijn?

Aangetrokken spelers

Kevin Stenlund, forward. Won met Florida de Stanley Cup van Edmonton. Tekent een contract voor twee jaar met twee miljoen salaris per jaar. Was goed voor 115 wedstrijden met zestien punten waaronder elf goals en vier assists.

Ian Cole, defense. De laatste drie jaar een clubhopper, van Carolina naar Tampa, naar de Canucks en dan nu Utah. Wederom met een een jarig contract maar wel voor 3.1 miljoen dollars. Een solide verdediger.

John Marino, defense. Voor twee tweede ronde draft picks in 24 en 25 kon Utah deze minuten makende verdediger overnemen van de New Jersey Devils. Staat gemiddeld dik twintig minuten op het ijs per wedstrijd.

Mikhail Sergachev, defense. Kwam uit een trade met Tampa twee draft picks en Conor Geekie en J.J. Moser. Is een hele goede verdediger als hij fit blijft.

Robert Bortuzzo, defense. Ervaren 35-jarige Canadese verdediger die al voor het veertiende jaar een NHL seizoen begint. Werd vorig seizoen getrade van St. Louis naar de Islanders voor een zesde ronde draft pick. Maar speelde weinig gezien een blessure die hem vijftien wedstrijden aan de kant hield.

Vertrokken spelers

Conor Geekie, forward. Was betrokken bij de trade tussen Utah en Tampa voor Mikhail Sergachev.

J.J. Moser, defense. Was betrokken bij de trade tussen Utah en Tampa voor Mikhail Sergachev.

Josh Brown, defense. Gaat naar Edmonton en heeft een daar een driejarig contract getekend.

Travis Dermott. defense. Free agent en nog zonder club

Matt Dumba, defense. Free agent en gaat voor 7.5 miljoen twee jaar naar Dallas

Shea Weber, defense. De 39-jarige Canadees oud captain van Nashville en Montreal staat op de long term injured reserve list en gaat niet meer het ijs op.

Travid Boyd, forward. Free agent, gaat naar Minnesota maar wel met een two way contract dus hij kan zomaar in de AHL eindigen.

Adam Ruzicka, forward. De 25-jarige Slowaak ging van Calgary naar Arizona en speelde daar maar drie wedstrijden. Spartak Moskou is nu zijn club.

Jason Zucker, forward. De niet veel scorende winger gaat voor een jaar naar Buffalo. Levert hem wel vijf miljoen op.

Jakub Voracek, forward. De 35-jarige Tsjech staat net als Shea Weber op de long term injured reserve list en zal naar allw waarschijnlijkheid niet meer in de NHL te bewonderen zijn.

Talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Dmitry Simashev, defense. Volgens de scouts kan deze 19-jarige Rus uitgroeien tot een NHL verdediger met potentie. Ondanks zijn groot lichaam weet hij toch flexibel te zijn op het ijs en mixed hij fysiek en inzicht.

Tij Iginla, forward. De zoon van NHL-legende Jarome Iginla, is een van de meest veelbelovende talenten in het systeem van de Utah Hockey Club en kan zomaar dit seizoen al debuteren. In de NHL Draft van 2024 werd Iginla vroeg in de eerste ronde geselecteerd vanwege zijn uitzonderlijke allround spel. In de WHL Kelowna Rockets was hij goed voor 47 doelpunten en 84 punten in 64 wedstrijden.

tekst gaat verder onder de video

Maveric Lamoureux, defense. Lamoureux valt op door zijn indrukwekkende lengte van 2,01 meter. Zijn fysieke aanwezigheid op het ijs is een belangrijk pluspunt. Ondanks zijn lengte staat Lamoureux ook bekend om zijn mobiliteit, waardoor hij in staat is om vanuit de verdediging snel om te schakelen naar de aanval.

Wat kunnen we verwachten?

Denk niet dat Utah zomaar in de play-offs terecht gaan komen. Alhoewel de verdediging een goede upgrade qua spelers heeft gehad. Er zijn geen echte schutters bij de forwards. Maar een speler die meer dan 25 goals scoorde afgelopen seizoen en dat was Clayton Keller.

vermoedelijke lijnen

Clayton Keller – Logan Cooley – Nick Schmaltz
Lawson Crouse – Barrett Hayton – Dylan Guenther
Matias Maccelli – Jack McBain – Alex Kerfoot
Liam O’Brien – Kevin Stenlund – Michael Carcone

Mikhail Sergachev – John Marino
Juuso Valimaki – Sean Durzi
Ian Cole – Michael Kesselring

Connor Ingram
Karel Vejmelka

Previous Montreal Canadiens aan de rebuild deel drie
Next Gaan de Ottawa Senators nu eindelijk meedoen om de play-offs?