Seattle met de eerste vrouwelijke assistent coach ooit in de NHL


Foto: Seattle Kraken

Face-Off blikt vooruit op het nieuwe seizoen in de NHL. Gaan de Seattle Kraken met de nieuwe coach Dan Bylsma en een wereldprimeur: de eerste vrouwelijke assistent coach Jessica Campbell in de NHL weer richting de play-offs? Net als in hun tweede seizoen in de NHL.

tekst gaat verder onder de foto

seattle
Dan Bylsma en Jessica Campbell Foto’s Seattle Kraken Instagram

LEES OOK: Gaan de Ottawa Senators nu eindelijk meedoen om de play-offs?

Resultaten afgelopen seizoen

Nadat van de vierde lijn na het seizoen 2022-2023 de contracten niet werden verlengd van Daniel Sprong, Morgan Geekie en Ryan Donato schreef redacteur Jordan Martens al dat het wel eens de kop zou kunnen kosten van coach Dave Hakstol aan het eind van afgelopen seizoen. En dat gebeurde uiteindelijk ook. In de league eindigde Seattle op plek 25. Wat in de Western Conference leidde tot plek twaalf en in de Pacific Divisie op plek zes. Met zeventien punten achterstand op een wild card plek.

Aangetrokken spelers

Brandon Montour, defense. Won met Florida de Stanley Cup en gaat nu cashen. Een zevenjarig contract voor bijna 50 miljoen dollar. Was goed voor 33 punten met acht goals en 25 assists.

tekst gaat verder onder de foto

Seattle
Foto: Instagram Brandon Montour

Chandler Stephenson, forward. De Canadees was free agent na zijn verblijf bij Vegas en kreeg van Seattle een contract van zeven jaar voor 45 miljoen dollar. Kwam tot 51 punten met zestien goals en 35 assists.

Josh Mahura, defense. Komt over van Florida maar hij heeft in de play-offs geen seconde gespeeld. Allround verdediger die negen assits afleverde. Kreeg een eenjarig contract.

Ben Meyers, forward. Komt over van Anaheim waar hij na zijn trade van Colorado veertien wedstrijden heeft gespeeld en twee assists had.

Vertrokken spelers

Kailer Yamamoto, forward. Kwam niet in aanmerking voor een verlenging. Is nog steeds vrij op de markt.

Brian Dumoulin, defense. Gaat naar Anaheim voor een derde ronde draft pick 2026. Minutenvreter op het ijs, won twee Stanley Cups met Pittsburgh.

Justin Schulz, defense. Had een slechte plus-minus van -23. En is nog steeds free agent. Verwacht wordt dat hij een PTO gaat tekenen voordat de trainingskampen beginnen.

Pierre-Edouard Bellemare, forward. De 39-jarige Fransman wil door maar is er nog geen club in de NHL in hem geïnteresseerd. Gaat eveneens voor een PTO of terug naar Zweden maar stoppen wil hij nog niet.

Devin Shore, forward. Gaat naar de AHL, Iowa Wild. Speelde maar 21 wedstrijden voor Seattle met vier punten. Een goal en drie assists.

Talenten die mogelijk ijstijd gaan krijgen

Shaun Wright, forward. Heeft al zestien wedstrijden in de NHL achter zijn kiezen verdeeld over twee jaar. Men verwacht dat de getalenteerde center nu officieel een heel seizoen gaat spelen. Hij speelt het spel simpel, neemt pucks naar het net en maakt on-the-tape passes terwijl hij met tempo speelt. Zijn schot is goed genoeg om van afstand te scoren en zijn off-the-puck-spel is volwassen, ver voorbij zijn leeftijd.

Berkly Catton, forward. Werd als achtste overall geselecteerd door de Kraken in de draft van 2024 en werd meteen de beste prospect van het team. Hij is een elite playmaker die de visie en handen heeft om de NHL te halen. Hij heeft ook een sterke schot. 54 doelpunten in 68 wedstrijden voor de Spokane Chiefs van de WHL vorig seizoen. Catton zal naar verwachting dit seizoen terugkeren naar Spokane, maar zal niet lang daarna in de NHL spelen.

Wat kunnen we verwachten?

Nieuwe coach, en de eerste vrouwelijke assistent coach in de NHL. Vele ogen zullen gericht zijn dit seizoen op Seattle. Het team is er iets beter op geworden met de trades en free agents toevoegingen.  Een goede start van het seizoen zal eenieder in de organisatie een boost geven. Als je naar de Pacific divisie kijkt zal een wild card het hoogst haalbare zijn voor de Kraken. Maar dan zal vooral goalie Philipp Grubauer zijn niveau van Colorado moeten halen want in de drie jaar bij Seattle kwam hij niet boven de .899 uit. Terwijl bij Colorado hij gemiddeld .922 haalde. Joey Daccord deed het beduidend beter met .916.

vermoedelijke lijnen

Jared McCann – Matty Beniers – Andre Burakovsky
Jaden Schwartz – Chandler Stephenson – Jordan Eberle
Eeli Tolvanen – Yanni Gourde – Oliver Bjorkstrand
Tye Kartye – Shane Wright – Brandon Tanev

Vince Dunn – Brandon Montour
Ryker Evans – Adam Larsson
Jamie Oleksiak – Will Borgen

Philipp Grubauer
Joey Daccord

Previous Tilburg Trappers komt terug en gaan ze gelijk voor de prijzen?
Next Smoke Eaters komt met aantal ervaren spelers op de proppen